Ook regeling voor flexwerkers, burgemeester doet bingo voor ouderen

© Gerard de Graaff
PROVINCIE UTRECHT - Het is Tweede Paasdag maar massaal naar de meubelboulevard gaan, is er dit jaar om de bekende reden niet bij. Het weer helpt gelukkig een handje bij het binnen blijven. In dit liveblog leest u het laatste coronanieuws van de dag.
In het kort:
- Het was dit weekend relatief rustig op straat en in de natuurgebieden
- Er komt een regeling voor flexwerkers
- Het aantal patiënten op de IC's daalt
- Plaats je foto op onze kaart en breng de coronacrisis in beeld

21.33 uur Huisartsen brengen niet-geteste coronasterfgevallen in kaart

Nederlandse huisartsen gaan samenwerken om in kaart te brengen hoeveel mensen er overlijden die niet positief hebben getest op het coronavirus, maar wel aan de gevolgen ervan overllijden. Niet-geteste patiënten komen nu niet voor in de statistieken, omdat die zich voornamelijk richten op ziekenhuizen en de intensive care.

18.28 uur Ook regeling voor flexwerkers

Het kabinet gaat alsnog een apart vangnet optuigen voor flexwerkers die in de coronacrisis ontslagen zijn maar geen uitkering krijgen, meldt het AD. De speciale regeling moet de komende dagen uit de grond worden gestampt en zal honderden miljoenen euro's gaan kosten.

18.10 uur Ziekenhuiscijfers Utrecht

Iedere dag maken de vier Utrechtse ziekenhuizen bekend hoeveel coronapatiënten ze 'in huis' hebben, en hoeveel daarvan op de IC liggen. Vandaag zijn de cijfers van het St. Antonius-ziekenhuis in Nieuwegein nog niet bekend, dus is het moeilijk een vergelijking te maken met gisteren.
Wel is bekend dat de drie andere ziekenhuizen nu in totaal 81 coronapatiënten op de IC's hebben. Het gaat dan om het UMC (46 op de IC), het Meander Medisch Centrum (22) en het Diakonessenhuis (13).
Totaal aantal coronapatiënten per ziekenhuis:
- UMC: 77 (waarvan 46 op de IC)
- Meander: 40 (waarvan 22 op de IC)
- Diakonessenhuis: 41 (waarvan 13 op de IC)

17.35 uur Koeien voor het eerst in de wei

Op Kaasboerderij Van Rossum in Woerden werden vandaag voor het eerst de koeien in de wei gelaten. Normaal gesproken komen daar heel wat mensen op af, maar door het coronavirus kon dat dit jaar niet.
Daar bedachten de eigenaren een handig trucje op: mensen konden vanuit hun auto toekijken. Zo'n vijftig deelnemers hadden zich aangemeld. Ze kregen ook een pakket met streekproducten en over een paar weken mogen ze de allereerste graskaasjes van dit jaar bij de boerderij ophalen.
Vanuit de auto toekijken.
Vanuit de auto toekijken. © Marc Molenaar / Dronify

17.20 uur Rustig paasweekend

De meeste Nederlanders hebben zich afgelopen paasweekend aan de coronamaatregelen gehouden, ondanks het mooie weer. De politie is over het algemeen positief, net als Staatsbosbeheer. In de natuurgebieden was het ook relatief rustig. Wel zegt de politie dat relatief veel jongeren in groepjes buiten op straat staan.

17.04 uur Zoets voor politieagenten

Het politieteam van Bunschoten-Spakenburg heeft een traktatie gekregen. Een gulle gever uit Bilthoven kwam een pakketje met lekkernijen langsbrengen en daar waren de agenten heel erg blij mee.

16.07 uur Minder IC-patiënten

Het aantal coronapatiënten op de intensive care is met 20 gedaald naar 1338. Zondag waren het er 1358. Dat maakte het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) maandag bekend.
Van de Nederlandse coronapatiënten op de ic liggen er 1283 in Nederland. Dat zijn er 19 minder dan zondag. 55 patiënten liggen in Duitsland, een minder dan zondag. De afgelopen 24 uur zijn er elf verplaatsingen geweest tussen de regio's, waarvan zeven naar een ic.

15.57 uur Burgemeester draait bingo

Bewoners van verzorgingshuis Santvoorde in Baarn zijn vandaag getrakteerd op een bingoshow. Niemand minder dan burgemeester Mark Röell kwam langs om de balletjes te draaien.
Presentatoren Kevin van den Berg en Manon Blaauw gaan al de hele coronacrisis langs verzorgingscentra en ouderenwoningen om de bingoshows te verzorgen.
Burgemeester Röell draait aan het bingorad.
Burgemeester Röell draait aan het bingorad. © Caspar Huurdeman

15.03 uur Digitale Meezing - Matthäus Passion

De Matthäus Passion is traditiegetrouw rond Pasen op veel plekken in ons land te horen, zo ook in onze provincie. Maar door de aangescherpte maatregelen rondom het Coronavirus konden de uitvoeringen dit jaar niet plaatsvinden.
Om deze crisisdagen toch kleur te geven is een groep Utrechtse musici een project gestart: 'De Digitale Meezing- Matthäus'. Muziekliefhebbers konden vanuit hun eigen huis meedoen. Er werd gezongen en muziek gespeeld. Alle ingezamelde video's zijn gemonteerd en dit is het resultaat.

14.31 uur Nieuwe cijfers van RIVM

Een klein lichtpuntje vanuit het RIVM in Bilthoven: het aantal nieuwe ziekenhuisopnamen vanwege het coronavirus lijkt af te nemen. Vandaag meldde het volksgezondheidsinstituut dat het 147 nieuwe ziekenhuisopnamen heeft doorgekregen. Dat zijn er 56 minder dan zondag.
Het aantal Nederlanders van wie vaststaat dat ze door het coronavirus zijn overleden, is de afgelopen 24 uur met 86 gestegen naar 2823. Het werkelijke aantal mensen dat aan de ziekte is overleden, is hoger omdat niet iedereen die overlijdt op COVD-19 wordt getest.

14.04 uur Felicitaties met stoepkrijt en drone vanwege corona

Je kan zeggen over de coronamaatregelen wat je wil, maar het leidt wel tot een boel creativiteit. Want wat doe je als je schoonvader 75 wordt maar je niet op bezoek mag komen om hem te feliciteren?
De Veenendaalse filmmaker en fotograaf Gerard de Graaff liet zich niet uit het veld slaan en ging met een doos stoepkrijt en een drone naar de jarige job. En dat levert een feestelijk filmpje op. Ook gefeliciteerd namens RTV Utrecht, Mans!

13.02 uur Taarten voor 180 Baarnse inwoners

Op 180 adressen in de regio van Baarn zijn vanochtend taarten bezorgd. De taarten zijn gemaakt door 22 particuliere bakkers. Ze zijn daarna door chauffeurs bezorgd bij Baarnse inwoners.
Daarbij was het van belang dat de chauffeurs ook even een praatje maakten met de inwoners van de bezorgadressen. Dat zijn mensen die allemaal niet meer buitenkomen en dus behoefte hebben aan sociaal contact. Het initiatief was een samenwerking van Welzijn Baarn, Lokaal-O en de kerken.

11.30 uur Paashaas voor politie in Amersfoort

Een zoethoudertje voor de politie in Amersfoort gisteren: die werd door een onbekende weldoener verrast met een grote chocolade paashaas.
Agenten noemen het 'een zeer smakelijk' cadeau op Facebook. Degene die de haas op het politiebureau afgaf, is daarna weggegaan zonder zijn naam te noemen maar wordt hartelijk bedankt.

10.04 uur Burgemeester Wijk bij Duurstede ziet minder motorrijders

Een complimentje van burgemeester Meerts van Wijk bij Duurstede op twitter: zij bedankt daar iedereen die zich aan de oproep houdt om niet te gaan toeren met de fiets of motor op de vele dijken in de regio.
In Utrecht geldt er geen verbod om te rijden op de dijken langs de Rijn en de Lek. In andere provincies is dit wel zo. Hier geldt er alleen een dringende oproep om thuis te blijven.
Volgens de burgemeester van Wijk bij Duurstede vanochtend wordt er goed geluisterd naar de oproep om thuis te blijven: "Het is veel rustiger dan vorige week". Toen waren er veel klachten over toerende motorrijders en fietsers.

09.47 uur

Ook burgemeesters in de provincie Utrecht hopen dat mensen het traditionele bezoekje aan de meubelboulevard op Tweede Paasdag een jaartje overslaan. De Nijmeegse burgemeester Bruls, voorzitter van het Veiligheidsberaad van burgemeesters, was van de week expliciet over de wensen van de burgemeesters. Hij drong er op aan om 'traditionele paasuitjes' lekker te laten zitten: dus geen meubelboulevard, geen tuincentrum en geen tochtjes.
Sommige woonboulevards en grote bouwmarkten in het land hebben er geen vertrouwen in dat iedereen de oproep van de burgemeesters gaat opvolgen. Zij zetten beveiligers in en kunnen de deuren sluiten als er teveel mensen komen.

06.52 uur 3FM begint inzameling voor Rode Kruis

Hoewel het buiten lekker fris is, waren de warme Afrikaanse klanken van Disclosure's Tondo vanochtend de aftrap van de speciale corona-editie van Serious Request op 3FM. DJ Sander Hoogendoorn was vroeg uit de veren om de marathon-uitzending van 3FM te openen. Samen met drie collega's maakt hij tot zaterdag aan één stuk door radio. Luisteraars kunnen verzoekplaten aanvragen. Alle opbrengsten gaan naar het Rode Kruis.
Hoogendoorn begon om 6.00 uur vanochtend en wordt opgevolgd door Timur Perlin, Frank van der Lende en Eva Koreman, waarbij elke DJ zes uurtjes radio maakt.

06.30 uur Matig weer op Tweede Paasdag

Waar het de afgelopen dagen zonovergoten en warm was, ziet het er vandaag ineens anders uit. Met een maximumtemperatuur van 10 graden in Midden-Nederland is het al fris te noemen en door de stevige noordenwind voelt het kouder aan. In de loop van de dag breekt wel wat vaker de zon door.
Het wordt tussen de 8 en 12 graden en dat is zo'n 10 graden kouder dan op Eerste Paasdag, meldt Weeronline.

06.00 uur Studenten in geldnood

Bij het meldpunt van FNV Jong en studentenvakbond LSvB zijn al ruim 1.300 meldingen binnengekomen van studenten die in financiële problemen zijn gekomen door de coronacrisis. LSvB-voorzitter Alex Tess Rutten heeft gisteravond in Reporter Radio gezegd dat het nog maar het topje van de ijsberg is.
Het verlies van bijbanen is volgens de in Utrecht gevestigde LSvB de belangrijkste oorzaak van de financiële nood. Door het leenstelsel zijn studenten afhankelijker van bijbanen om rond te komen, zegt Rutten.
Het ministerie laat in een reactie weten dat studenten met terugwerkende kracht meer kunnen lenen en dat voor studenten in nood maatwerk mogelijk is. Volgens de LSvB maakt minister Ingrid van Engelshoven niet duidelijk wat met dat maatwerk wordt bedoeld.

05.52 uur Liveblog van gisteren lezen?

We houden u in dit liveblog ook vandaag weer op de hoogte van alle ontwikkelingen. Lees hier het liveblog van Eerste Paasdag.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.