Studenten worstelen met coronaregels, orgelmuziek voor ouderen Overvecht

PROVINCIE UTRECHT - Pasen is weer voorbij maar de coronacrisis voorlopig nog lang niet. In dit liveblog houdt RTV Utrecht u op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rondom het virus.
In het kort:
- Leraren bezorgd over heropening scholen
- Politie wil huisarrest voor corona-overtreders
- Totaal aantal IC-patiënten daalt van 1338 naar 1303
- De Vuelta-start wordt mogelijk uitgesteld naar september
- Plaats je foto op onze kaart en breng de coronacrisis in beeld

22.03 uur Gemeenteraad vergadert online

Lokale politici willen blijven vergaderen en debatteren, dus dat doen ze nu online. In Utrecht gebeurde dat eerder al, vanavond was het ook voor het eerst in onder meer Amersfoort en Lopik.

21.06 uur Amersfoortse marathon afgelast

De Amersfoortse marathon die voor 14 juni gepland stond, is afgelast. Aanvankelijk zei de organisatie nog dat pas op 1 mei een besluit genomen zou worden. Maar organisator Jaco Uittenbogaard heeft nu al de knoop doorgehakt. "Om deelnemers en alle fans niet langer in onzekerheid te laten hebben we helaas moeten besluiten dat onze jubileumeditie dit jaar geen doorgang kan vinden. Het is de enige verantwoorde beslissing..."

19.07 uur 'Duidelijkheid nodig voor studentenhuizen'

Veel bewoners van studentenhuizen worstelen met de coronamaatregelen. Ze worden wettelijk niet gezien als huishouden en moeten 1,5 meter afstand van elkaar houden. Ook als ze slechts één keuken, badkamer of woonkamer hebben.
Op het Utrechtse IBB-complex waren afgelopen dagen veelvuldig discussies tussen handhavers en studenten. Bijvoorbeeld wanneer jongeren in groepjes bijeen op het gras zaten.
Raadslid Eva Oosters van Student & Starter pleit voor duidelijkere regels over handhaving rond studentenhuizen. "Veel studenten en gezinnen zitten met zijn drieën of vieren even voor de deur of op de stoep in het zonnetje, dit wordt vaak gedoogd, terwijl bij de IBB hier juist juist streng op wordt gehandhaafd."
Ook studentenpartijen in studentensteden als Groningen, Delft en Wageningen hameren op duidelijkheid voor studenten die soms in heel kleine kamers in isolatie zitten.

18.53 uur Utrechtse woningcorporaties gaan huren niet bevriezen

Woningcorporaties in de provincie Utrecht gaan de huren niet bevriezen vanwege de coronacrisis, blijkt uit een rondgang van RTV Utrecht. Ze willen huurders die in problemen komen zeker helpen, maar stellen ook dat ze de inkomsten zelf nodig hebben.
Eerder vandaag riepen GroenLinks, SP en PvdA in de Tweede Kamer op om de huren deze zomer niet te verhogen.

18.11 uur 'Testen thuiszorg en verpleeghuis gaat niet goed'

Het testbeleid in de wijkverpleging en in de verpleeghuizen komt maar moeizaam van de grond. Er zijn te weinig tests, het duurt lang voor een aanvraag daadwerkelijk tot een test leidt en het kost personeel grote moeite om zich te kunnen laten testen. Dat zegt beroepsgroep V&VN.

17.32 uur Brandbrief voor minister Van Engelshoven

Culturele organisaties hebben een brandbrief geschreven aan minister Van Engelshoven van Cultuur en de wethouders cultuur van de vier grote steden. Ze pleiten daarin voor een fonds om de sector overeind te houden.
De brief is ondertekend door Theater Utrecht en dertien andere instellingen, zoals bijvoorbeeld het Rijksmuseum en het Concertgebouworkest. Naast het fonds vragen ze ook om tijdelijk de huur van panden kwijt te schelden.

16.18 uur IC's weer wat minder vol

Het totaal aantal coronapatiënten dat op de IC ligt, is het afgelopen etmaal gedaald van 1338 naar 1303. Een daling van 35 dus.
In onze provincie liggen momenteel 98 patiënten op een IC-afdeling. Dat zijn er drie minder dan het laatste meetmoment afgelopen zondag. Zie onderstaand kader voor alle cijfers per ziekenhuis.
Overzicht van aantal coronapatiënten in de vier grote Utrechtse ziekenhuizen (tussen haakjes verschil met cijfers van zondag):
- UMC Utrecht: 75 patiënten (-1), van wie 45 op de IC (+1)
- Diakonessenhuis: 39 patiënten (geen verschil), van wie 12 op de IC (-1)
- Meander MC: 43 patiënten (-1), van wie 20 op de IC (+1)
- St. Antonius: 61 patiënten (+3), van wie 21 op de IC (-4)

15.18 uur Orgelmuziek voor ouderen in Overvecht

Bewoners van vier verzorgingshuizen in de Utrechtse wijk Overvecht worden vandaag getrakteerd op orgelmuziek. De medewerkers van de zorgcentra krijgen bovendien fruitmanden cadeau. Mooi initiatief!

15.08 uur Antonius blij met 'slimme pleisters'

In het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein krijgen coronapatiënten sinds kort een 'slimme pleister' om. Die kan op afstand de hartslag, ademhalingsfrequentie en temperatuur meten.
De ervaringen zijn tot nu toe erg positief. Verpleegkundigen kunnen in een vroeg stadium ontdekken dat een patiënt verslechtert. Ook hoeven ze minder fysieke contactmomenten te hebben met patiënten.
Daarnaast heeft het Antonius vandaag ook dertig tablets gekregen, waarmee coronapatiënten kunnen comminiceren met het thuisfront.

15.00 uur Online promoveren op UU

Omdat fysieke bijeenkomsten moeilijk zijn, kunnen studenten van de Universiteit Utrecht tijdens de coronacrisis hun proefschrift online verdedigen. Afgelopen week was het de beurt aan arts-onderzoeker Jonathan Lans.
Hij zou eigenlijk promoveren in het Academiegebouw aan het Domplein. Maar op dat gebouw hangt een briefje met de tekst 'gesloten'. Bovendien zit Lans in Amerika, waar hij in juni begint aan zijn vervolgopleiding.
Dus deed hij het online. Een vreemde gewaarwording, vertelt hij op de site van de UU. "Al mijn familie en vrienden waren erbij, de professoren elk vanuit huis, sommige zelfs in toga. Mijn zweetkamertje was de woonkamer op de zeventiende verdieping van onze flat in Boston. Ik had een pak aan."
Lans vindt het erg jammer dat hij na afloop geen feestje kon bouwen in Utrecht. "Ik zie mijn familie en vrienden bijna nooit, het promotiefeest was de perfecte gelegenheid geweest. De online Zoom-borrel na afloop was trouwens wel grappig, maar ook ongemakkelijk voor sommigen."

14.51 uur Flinke economische krimp verwacht

De Nederlandse economie krimpt dit jaar waarschijnlijk met 7,5 procent. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) zegt dat de coronacrisis zonder twijfel een zwaardere recessie gaat opleveren dan de financiële crisis van 2008. De wereldwijde economische problemen gaan waarschijnlijk vergelijkbaar zijn met de Grote Depressie in de jaren dertig van de vorige eeuw.

13.41 uur 'Chillende' jongeren bekeurd in Rhenen

Ze waren met een mannetje of tien samengekomen aan de voet van de Grebbeberg en maakten een kampvuur. Ze hebben een flinke boete gekregen.

13.26 uur Leraren bezorgd over heropening scholen

Scholen kunnen niet zomaar worden heropend, waarschuwt onderwijsbond AOb. Zo is het moeilijk om 1,5 meter afstand te houden in de klas. De bond wil dat scholen pas opengaan als alle risico's zijn onderzocht.
AOb wijst bijvoorbeeld op de kleuterklassen, waar het ingewikkeld is om coronamaatregelen in acht te nemen. "Dertig leerlingen van 4 jaar leren om in hun elleboog te niezen en niet aan elkaar te zitten is een utopie, laat staan dat de leraar afstand kan houden." Maar ook op middelbare scholen en roc's zijn docent bezorgd.
De bond zegt dat misschien bepaalde groepen leerlingen straks voorrang kunnen krijgen. Dat kan betekenen dat bijvoorbeeld eerst alleen leerlingen met kans op achterstanden weer naar school mogen.
De scholen zijn sinds 16 maart dicht vanwege de uitbraak van het coronavirus. De sluiting geldt in elk geval tot en met de meivakantie.

13.11 uur Politievakbond wil huisarrest voor corona-overtreders

Als de coronarichtlijnen langer van kracht blijven, moet nagedacht worden over hoe de politie die richtlijnen kan handhaven, vindt politievakbond ACP. "Het opleggen van huisarrest aan mensen die een boete hebben gekregen zou daar een voorbeeld van kunnen zijn", zei ACP-voorzitter Gerrit van de Kamp in het radioprogramma 1op1.
Volgens Van de Kamp wordt het steeds moeilijker om te handhaven op groepen die niet genoeg afstand houden, zeker als het weer beter wordt en meer mensen naar buiten gaan. Volgens de ACP-voorzitter zijn het voornamelijk groepen jongeren die zich niet geremd voelen om naar buiten te gaan en daardoor veel overlast te veroorzaken.
De politie deelde afgelopen paasweekend zo'n 1800 boetes uit aan mensen die zich niet hielden aan de coronaregels. Huisarrest moet volgens de politievakbond helpen bij het handhaven van de regels.

12.06 uur Herdenking op Grebbeberg alleen online en op tv te volgen

De militaire herdenking op de Grebberg op 4 mei is dit jaar alleen via internet of op televisie te volgen vanwege de coronamaatregelen. Het ereveld is die dag gesloten om de opnames mogelijk te maken.
De plechtigheid op de Grebbeberg in Rhenen is na de Nationale Herdenking op de Dam in Amsterdam de grootste herdenking in Nederland. Op het militaire ereveld rusten meer dan 400 militairen die langs de Grebbelinie sneuvelden in de meidagen van 1940, aan het begin van de Tweede Wereldoorlog. Het ereveld telt ruim 850 graven.
Ook de herdenking op het Nationaal Ereveld in Loenen zal op 4 mei alleen via internet of televisie te volgen zijn, heeft de Oorlogsgravenstichting laten weten.

11.36 uur Jumbo doneert bijdrage Koningsontbijt aan voedselbanken

Supermarkt Jumbo zet de jaarlijkse bijdrage aan het Koningsontbijt dit jaar in voor extra donaties aan Voedselbank Nederland in Houten. De supermarkt schenkt honderdduizenden producten voor klanten van de voedselbanken en een cadeautje voor de circa 12.000 vrijwilligers.
Normaal gesproken sponsort de supermarktketen 1,1 miljoen ontbijtjes voor basisschoolkinderen, maar de Koningsspelen zijn afgelast vanwege het coronavirus. Daarom zijn in plaats daarvan speciale voedselpakketten voor de voedselbanken samengesteld in samenwerking met verschillende leveranciers.

11.26 uur 'We missen elkaar'

"We missen elkaar vreselijk!", schrijft Theo Bliekendaal bij deze foto. Hij zette de foto op onze coronakaart.
We missen elkaar vreselijk, schrijft Theo Bliekendaal bij deze foto
We missen elkaar vreselijk, schrijft Theo Bliekendaal bij deze foto © Theo Bliekendaal

11.21 uur Metaalunie verwacht na de zomer grote klap

Midden- en kleinbedrijven in de metaalsector denken dat de grootste klap van de coronacrisis pas na de zomer zal worden gevoeld. Dat meldt ondernemersorganisatie Koninklijke Metaalunie uit Nieuwegein na een peiling onder haar leden.
Circa 85 procent van de ondervraagden verwacht direct problemen te ondervinden door de crisis. Bij ongeveer de helft van de bedrijven daalde de omzet de afgelopen weken met gemiddeld 30 procent. Verder houdt zeven op de tien ondervraagden er rekening mee dat er vooral na de zomer minder werk zal zijn, als de lopende projecten zijn afgerond.

09.24 uur 'Dürümstandigheden alleen afhaal'

09.02 uur 'Tour in augustus, Vuelta in september'

Volgens de Spaanse sportkrant Marca wordt de Tour de France mogelijk verreden van 2 tot en met 25 augustus. In dat geval zou de Ronde van Spanje, die dit jaar in Utrecht begint, verschuiven naar september. De Giro d'Italia is dan in oktober aan de beurt. Marca schrijft dat de organisatoren van de drie grote ronden een pact hebben gesloten.

08.22 uur Meer kaartjes verstuurd sinds uitbraak corona

We sturen meer kaartjes naar elkaar en laten daarnaast vaker een pakketje thuisbezorgen door de uitbraak van het coronavirus. Dat meldt PostNL. Het bedrijf ziet een flinke groei van het aantal wenskaartjes dat gestuurd wordt en spreekt van een "goede volumegroei" bij het pakketbedrijf.
Daar staat tegenover dat er minder efficiënt gewerkt kan worden door de coronamaatregelen en dat de zogenoemde partijenpost is afgenomen. Dat komt doordat veel advertentiecampagnes zijn uitgesteld vanwege het coronavirus.

07.43 uur Burgemeester van IJsselstein trots op inwoners

Burgemeester Patrick van Domburg van IJsselstein is trots dat de meeste inwoners van zijn gemeente zich dit weekend aan de coronamaatregelen hebben gehouden. "Het was rustig op straat, dus dan ben je blij als burgemeester", vertelde hij vanmorgen op Radio M Utrecht.
De coronacrisis is ook voor de burgemeester een bijzondere tijd. Veel van zijn gebruikelijke activiteiten kunnen niet doorgaan vanwege de maatregelen. Zo kan hij bijvoorbeeld niet meer langs jubilerende echtparen. Maar, de crisis maakt ook creatief. Van Domburg vertelde dat hij ondanks de maatregelen wel recent een vrouw bezocht die 100 jaar geworden was. Via het keukenraam gaf hij bloemen. Buurtbewoners vormden een koor en zongen de vrouw toe.

06.53 uur Prinses Máxima Centrum geeft antwoord op coronavragen van kinderen

Ook kinderen met kanker hebben vragen over het coronavirus. Hoe zit het bijvoorbeeld met de voortgang van de behandeling, bijbaantjes of spelen met vriendjes of vriendinnetjes? Op Facebook gaf het Utrechtse Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie antwoord.

06.42 uur CNV wil calamiteitenfonds voor werknemers

Vakbond CNV wil dat er een tijdelijk calamiteitenfonds komt om werkend Nederland door de coronacrisis te helpen. Volgens de bond zetten de coronamaatregelen nu honderdduizenden Nederlandse werknemers "klem". Het gaat bijvoorbeeld om mensen die ondanks verkoudheidsklachten of koorts toch moeten komen werken of alleenstaande ouders die vanwege de sluiting van scholen en de kinderopvang thuis moeten zijn voor hun kinderen.
De overheid zou het fonds moeten financieren vanuit de tientallen miljarden die het kabinet nu al heeft uitgetrokken voor de bestrijding van de coronacrisis. "Werkgevers kunnen zo het loon doorbetalen aan werknemers die niet kunnen werken vanwege hun zorgtaken of omdat zij zich aan de RIVM-richtlijnen moeten houden. De kosten kunnen werkgevers declareren bij het UWV", aldus de vakbond.

05.56 uur Wetenschappers waarschuwen voor risico's corona-apps

Een groep van zestig wetenschappers uit in een brief aan het kabinet zorgen over de inzet van apps bij de bestrijding van het coronavirus. "Het gebruik van de apps mag onze fundamentele rechten en vrijheden niet aantasten", stellen ze in de gisteren verstuurde brief.
Minister Hugo de Jonge kondigde vorige week aan dat het kabinet onderzoekt hoe technologie kan helpen in deze coronatijden. Een van de twee apps die het kabinet wil inzetten, geeft een seintje als iemand in de buurt is geweest van een met corona besmet persoon. Die wordt dan opgeroepen uit voorzorg thuis te blijven en via een tweede app contact te houden met een dokter.
De wetenschappers zeggen dat dit soort apps zeer ingrijpend zijn en dat daarom kritisch gekeken moet worden naar het nut, de noodzaak en de effectiviteit. De groep stelt dat de apps een precedent zullen scheppen voor "toekomstig gebruik van vergelijkbare invasieve technologieën." Ze pleiten er daarom voor om deskundigen op het gebied van recht, sociale wetenschappen en ethiek te betrekken bij het besluit over het wel of niet gebruiken van de apps.

05.35 uur Boa aangereden in Baarn

Er zijn zorgen over geweld tegen boa's die de coronamaatregelen moeten handhaven. Sommige mensen zouden agressief zijn tegen de handhavers. De boa-bond roept het kabinet op om verdedigingsmiddelen beschikbaar te stellen. Gisteren werd een boa aangereden door een fietser in Baarn.

05.30 uur Bibliotheek Eemland begint Lees Thuis Café

Bibliotheek Eemland begint vandaag het Lees Thuis Café. Lezers die niet naar buiten kunnen of willen vanwege de coronacrisis kunnen zo online met elkaar over boeken kletsen. Vanaf 10.00 uur is er iemand van de bieb aanwezig op 'de online omgeving', vermoedelijk de website van de bibliotheek.
Om 10.10 uur begint een voorleessessie. Daarna wordt het verhaal in groepsverband besproken.

05.01 uur Regeling voor flexwerkers

Het kabinet gaat alsnog een apart vangnet optuigen voor flexwerkers die in de coronacrisis ontslagen zijn maar geen uitkering krijgen. De speciale regeling moet de komende dagen uit de grond worden gestampt en zal honderden miljoenen euro's gaan kosten.

05.28 uur Lees het liveblog van gisteren

Gisteren te druk geweest om het nieuws te bekijken? Lees hier het liveblog van gisteren en u bent weer helemaal op de hoogte.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.