Martelaar en beschermer tegen epidemieën: wie was de heilige Corona?

© Unsplash
PROVINCIE UTRECHT - De Katholieke kerk kent een beschermheilige die de naam Corona draagt. En net zoals bij het virus, gaan er over Sint Corona heel wat legendes rond en is lang niet altijd duidelijk wat nu waar is en wat niet. In elk geval staat in de Gerardus Majellakerk in Utrecht sinds kort haar beeltenis en kan men langskomen om te bidden voor iedereen die met het coronavirus te maken heeft. Maar wie was Sint Corona nu eigenlijk?
Sommigen hebben nog nooit eerder van deze heilige gehoord en dat is niet zo gek want 'Sankt Corona' wordt vooral in Oostenrijk nog echt vereerd. Corona is afgeleid van het Griekse woord korone en betekent zoveel als kroon. Ze wordt in het Grieks ook wel Stefania of Stéphanos genoemd, dat betekent krans.

MARTELDOOD

Er is weinig bekend van Sint Corona, vertelt pastoor Ignatius Maria Ringhofer van de Gerardus Majellakerk. Zo zegt de één dat ze in Egypte woonde en een ander noemt Syrië als thuisland. "Wel is bekend dat ze in het jaar 160 is geboren en dat ze op 16 of 17-jarige leeftijd een marteldood is gestorven. Toen is ze heilig verklaard", aldus de pastoor.
"Sint Corona probeerde mensen te troosten die werden gemarteld", vertelt hij verder. "In die tijd was de Christenvervolging volop gaande, en die mensen probeerde ze bij te staan. Dat werd haar niet in dank afgenomen en dus werd ze zelf ook tot die dood veroordeeld. En martelaarschap in de katholieke kerk is min of meer automatisch een heiligverklaring."

PALMBOMEN

Corona wordt altijd afgebeeld met palmbladeren of palmbomen. Dat heeft alles te maken met de manier waarop ze vermoedelijk is overleden. Ze zou aan twee met touwen gebogen palmbomen zijn vastgemaakt. De palmbomen werden vervolgens losgelaten waardoor ze in tweeën zou zijn gerukt. Soms heeft ze op haar beeltenis ook een kroon in haar hand.

BESCHERMHEILIGE

Corona wordt gezien als beschermheilige van geldzaken, toepasselijk in deze tijd waarin door het coronavirus de economie stilligt en veel bedrijven in zwaar weer verkeren. "De Oostenrijkse munt is ook lang naar haar vernoemd", vertelt de pastoor. "Daar betaalden ze met de munteenheid kroon."
Er gaat ook een legende rond dat Corona beschermt tegen epidemieën. Dat heeft echter alleen betrekking op vee en niet op mensen en is ook maar een plaatselijke traditie. In St. Corona am Wechsel in Oostenrijk werd ze in de 16e of 17e eeuw bij vee-epidemieën aangeroepen. Het coronavirus is door dieren aan de mens doorgegeven, en dat wordt in deze Oostenrijkse traditie ook aan elkaar verbonden.

BIDDEN

In de kerk aan de Vleutenseweg kan iedereen langskomen om een kaarsje aan te steken bij Sint Corona. Mensen kunnen ook een kaars met haar beeltenis kopen en mee naar huis nemen. Die kaars brandt negen dagen lang.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.