Wasserij in nood: 'Je zou het misschien een maand kunnen redden'

© RTV Utrecht / Robert Jan Booij
BREUKELEN - Het is stil in de grote loods van wasserij 't Heycop in Breukelen. De machines staan stil en vijfentwintig man personeel zit thuis. Dat is in de 90-jarige geschiedenis van het bedrijf nog nooit gebeurd.
Op 1 januari 2020 namen Elles Willemsen en haar broer Niels het familiebedrijf over van hun ouders. "Normaal had dit onze maand moeten zijn, maar nu is er helemaal niks", vertelt Elles. "Het ging booming, maar je hebt eigenlijk helemaal geen buffers want de buffers die je hebt gebruik je om de rustige maanden in te halen. Je zou het misschien een maand kunnen redden met die buffers."
En dus zijn de zorgen groot voor de wasserij. Het gros van de klanten komt uit de horeca, die sector sluit noodgedwongen de deuren en dus is er geen vuile was om te wassen. Willemsen vindt het belangrijk dat mensen beseffen dat ook andere bedrijven geraakt worden.

STEUN

Jeroen Boere komt gedag zeggen. Hij heeft een cateringbedrijf en laat zijn schorten, koksbuizen en theedoeken wassen door 't Heycop. "Het ligt helemaal stil, we hebben niks te doen", zegt Boere. Hij heeft zijn personeel voorlopig gerust kunnen stellen. "We zijn een gezond bedrijf maar zonder steun komen we er niet. We houden het met onze buffer zo'n twee maanden vol."
De twee ondernemers hebben werktijdverkorting aangevraagd en gaan er vanuit dat ze daarvoor in aanmerking komen. In eerste instantie kreeg de wasserette geen extra steun omdat ze volgens de overheid niet onder de zogenaamde getroffen sectoren vallen. Dat is na protesten aangepast. Elles Willemsen hoopt dat het familiebedrijf niet omvalt. "Als ik de overheid mag geloven zal dat niet gebeuren. Maar ik durf er niks over te zeggen."
Het is een eigenschap van ondernemers om ook kansen en positieve kanten te zien in tegenslagen. Willemsen ziet dat haar werk weer meer gewaardeerd wordt. "Dat merken we echt aan de kleine ritjes die we rijden." Boere vult aan: "Ook als je naar het personeel kijkt, hoe ze zich opstellen dan is er heel veel coulance."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.