Als zieke tóch je familie zien door de quarantainer

© RTV Utrecht / Peter Huting
UTRECHT - Vandaag is de eerste Quarantainer geplaatst bij een locatie van zorgverlener Altrecht in Utrecht. De Quarantainer is een manier waarop geïsoleerde bewoners van zorginstellingen toch face-to-face contact kunnen hebben met familie.
Het idee komt van Paco Voorhans. Hij is zelf kankerpatiënt en valt dus in de risicogroep. "Toen de Coronacrisis uitbrak vroeg ik me af wat er zou gebeuren als ik nu ziek zou worden of het slechter met me zou gaan. Zou ik dan in eenzaamheid dood moeten gaan? Zonder afscheid te nemen van mijn familie en geliefden. Dat idee vond ik verschrikkelijk."
Nadat Paco zijn idee opperde bij het evenementenbureau waar hij werkt, is het bedrijf direct aan de slag gegaan. En het idee sloeg aan. Via crowdfunding is er in korte tijd 28.000 euro opgehaald. De bouw kon beginnen.

EEN UITKOMST

Paco: "De Quarantainer is een container, met daarin twee compartimenten die door een glazen wand afgescheiden zijn van elkaar. In de container wordt er gecommuniceerd via een intercomsysteem en beide compartimenten hebben een eigen ingang. De inrichting is modulair waardoor de tafels en stoelen plaats kunnen maken voor een rolstoel of ziekenhuisbed. Na elke ontmoeting wordt De Quarantainer grondig gereinigd."
Voor Altrecht is de container een uitkomst, vertelt bestuurder Mariëlle Ploumen. "Altrecht is een GGZ-instelling, maar veel van onze cliënten hebben ook fysieke problemen. Daarom is er ook hier geen bezoek toegestaan, net zoals in verzorgingshuizen. Ik hoop dat we op deze manier mensen, die nu geen mogelijkheid hebben om iemand te zien, toch de kans kunnen geven om relatief dichtbij elkaar te komen."
Met de quarantainer kan familie toch op gesprek komen.
Met de quarantainer kan familie toch op gesprek komen. © RTV Utrecht / Peter Huting

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.