Burgemeester Oudewater over relatief hoge aantal coronagevallen: 'Reden is speculeren'

© RTV Utrecht
PROVINCIE UTRECHT - "Het brengt natuurlijk de nodige zorgen in Oudewater." Dat zegt burgemeester Wim Groeneweg van Oudewater over het relatief hoge aantal coronagevallen in zijn gemeente. Maar hoe het nou kan, dat tientallen inwoners besmet zijn geraakt, blijft onduidelijk."Dat is puur speculatief", zei hij vanmorgen in het radioprogramma Utrecht is Wakker. RTV Utrecht spreekt daar iedere ochtend een burgemeester over de gevolgen van het coronavirus.
Oudewater staat in de top tien van Nederlandse gemeenten met relatief de meeste coronapatiënten in het ziekenhuis. Het is de enige Utrechtse gemeente in dit lijstje, maar dat geeft een enigszins vertekend beeld. Om aantallen te kunnen vergelijken, rekent het RIVM de cijfers om naar het aantal besmettingen per 100.000 inwoners, maar zoveel mensen wonen er bij lange na niet in de gemeente.
Volgens Groeneweg is het coronagevaar in Oudewater niet groter dan elders in Nederland. Maar schrikken is het natuurlijk wel dat er tientallen besmettingen zijn in de kleine gemeente. Speculeren over de oorzaak wil hij eigenlijk niet, maar er zijn wel suggesties. "Zo hoor ik af en toe dat het carnaval een rol gespeeld zou hebben", zegt de burgemeester. "Dat zou kunnen, maar dat is absoluut niet te bewijzen."
Waarschijnlijk zal nooit duidelijk worden waardoor tientallen mensen besmet zijn geraakt in Oudewater. "Dat is ook wat de GGD zegt, dat het absoluut niet terug te halen is wat nou de bron of oorzaak is. Als er één iemand besmet is in een volle groep, dan kun je al een enorme uitbraak hebben. Dat maakt dit virus ook zo gevaarlijk."
Als we nu de teugels laten vieren, dan zijn we binnen de kortste keren in de aap gelogeerd.
Burgemeester Wim Groeneweg

TROTS

Volgens de burgemeester houden de meeste inwoners van zijn gemeente zich keurig aan alle maatregelen. "Ook in Oudewater is het besef echt doorgedrongen dat het een gevaarlijk virus is en dat we het samen moeten doen om corona onder controle te krijgen. Ik zie ook dat Oudewaternaren zich enorm inspannen om zich aan de regels te houden en daar ben ik echt trots op. Je ziet het op de markt, je ziet het in de supermarkt, je ziet het op straat. Geweldig."
Maar ook in Oudewater zijn het, net als elders in de provincie, toch vooral de jongeren die af en toe niet luisteren. "Jongeren mogen zich wat beter realiseren dat ze misschien niet voor zichzelf, maar wel voor anderen een gevaar kunnen zijn als ze zich in groepjes bewegen." Groeneweg wijst op bijvoorbeeld de groepjes jongeren die 's avonds in parken met elkaar op bankjes gaan hangen. "Dat moeten we niet doen."

VOLHOUDEN

Hij roept alle inwoners daarom opnieuw op om zich aan alle regels te houden. "Blijf gewoon je handen wassen en neem de hygiënemaatregelen in acht. En probeer toch ook het bezoek bij andere mensen te beperken. We gaan nu de goede kant op in Nederland en laten we alsjeblieft nog niet de vlag uithangen dat het allemaal onder controle is. Want dat is het absoluut nog niet. Als we nu de teugels laten vieren, dan zijn we binnen de kortste keren in de aap gelogeerd. Alsjeblieft, laten we nog even volhouden."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.