Nu al extreem droog: 'Verloop lastig te voorspellen'

© Ab Donker
PROVINCIE UTRECHT - Het mooie weer is fijn, maar bij wetenschappers en boeren gaan de alarmbellen af. Sinds half maart is er nauwelijks regen gevallen en ook voor de komende periode wordt geen neerslag verwacht. Daarmee is 2020 tot nu toe een van de droogste jaren ooit.
In 2018 was er sprake van uitzonderlijke droogte, maar het weer verliep toen anders. "In dat jaar was het nu extreem nat", vertelt hydroloog Niko Wanders van de Universiteit Utrecht. "Het is nu nog heel lastig om te zeggen wat er in juli en augustus gaat gebeuren, maar deze droogte helpt niet en het is zeker iets om in de gaten te houden. Mochten de regenbuien komen, dan zou je bijvoorbeeld wel vast je regenton kunnen vullen."
Nederland mag dan een waterland zijn; droogte lijkt steeds vaker voor te komen door klimaatverandering, stelt Wanders. Na 2018 zijn landelijk afspraken gemaakt, onder meer over het aanleggen van waterbassins. "Maar we hebben niet zoveel ruimte in Nederland. Daarom wordt het vaak onder de grond gedaan. Om het water daar vast te houden. De boeren kunnen erbij voor hun akkers en de planten ook met hun wortels."
Interview met droogte-expert Niko Wanders
De gevolgen van de droogte zijn nu al zichtbaar. Doordat de bovenlaag van de grond uitgedroogd is en jonge planten ondiep wortelen, moet op veel plaatsen beregend worden. Ook ontstonden deze maand al enkele natuurbranden door aanhoudende droogte.
Vooral ondiep wortelende heide droogt snel uit en wordt daarmee snel vatbaar voor brand. Diepgewortelde bomen hebben voorlopig geen last van droogte. Door de vele regen van afgelopen winter zijn de grondwaterstanden op veel plaatsen nog behoorlijk op peil. Wel dalen die de laatste weken erg hard en als de droogte lang aanhoudt, komen ook die bomen in de problemen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.