Drank vliegt de winkels uit: 'Maar laat de crisis nu geen excuus zijn om meer te drinken'

© ANP
PROVINCIE UTRECHT - Slijters in onze regio hebben het sinds de invoering van de coronamaatregelen drukker dan daarvoor. Dat vertellen meerdere zaken na vragen van RTV Utrecht. "De flessen gaan met dozen tegelijk de deur uit", aldus een medewerker van een slijterij. Het Trimbos Instituut is niet zo enthousiast over de trend: "Alcohol verslechtert het immuunsysteem. Laat deze crisis geen excuus zijn om meer te gaan drinken."
Danja Pels van slijterij Una Más in Woerden ziet de flessen ook als warme broodjes over de toonbank gaan: "We zien een duidelijk verschil. De zaken gaan echt beter. Er wordt heel veel wijn gekocht en dan gaat met dit mooie weer vooral de rosé heel snel. Maar ook gin en bacardi verkopen we veel."
Ook Jan Besseling van de gelijknamige slijterij in de Utrechtse wijk Lombok ziet veel klanten in zijn winkel. "We houden onze omzet vast en dat is best uniek in deze tijd. Er wordt zo een stukje horeca opgevangen. Afgelopen zaterdag was het prachtig weer, het zonnetje scheen. Dan komen mensen een lekker flesje halen omdat ze niet op de Neude kunnen zitten." Een medewerker van Van Schaik in Vianen kan dat beamen: "Wat ik mis aan horeca, wordt aardig opgevuld door particulieren."
Afgelopen zaterdag was het prachtig weer, het zonnetje scheen. Dan komen mensen een lekker flesje halen omdat ze niet op de Neude kunnen zitten
Slijter Jan Besseling
Bij het Trimbos Instituut in Utrecht maken ze zich daar wel echt zorgen over, vertelt Ninette van Hasselt: "Vrijwel iedere druppel alcohol die Nederlanders drinken wordt nu thuis gedronken. Daarnaast nemen stress, verveling, onzekerheid en eenzaamheid toe. Daardoor zijn er inderdaad groepen die echt op moeten passen met alcohol."
"Het gaat dan om mensen die te maken hebben met stress, verveling, angst of depressie. Om die mensen maken wij ons vooral zorgen. Voor velen kan het lijken alsof de alcohol voor ontspanning zorgt, maar het tegendeel is waar: alcohol versterkt juist gevoelens van angst en somberheid."
Voor velen kan het lijken alsof de alcohol voor ontspanning zorgt, maar het tegendeel is waar: alcohol versterkt juist gevoelens van angst en somberheid
Ninette van Hasselt van het Trimbos Instituut
Wel benadrukt ze dat er natuurlijk ook mensen zijn die thuis nu wel meer drinken, maar die deze extra alcohol eerder elders dronken: "De voetbalkantine, de borrelavond met vrienden en de kroeg zijn natuurlijk verdwenen."
Ook Danja Pels van slijterij Una Más in Woerden geeft toe meer te drinken dan voor de invoering van de coronamaatregelen: "Ik had het er net nog met mijn collega over. Hij drinkt ook meer nu. En we bespreken het ook met klanten. We horen vaak dat mensen denken: 'wat zal ik nu weer eens gaan doen', en dan schenk je nog maar eens een borreltje in."
We horen veel dat klanten thuis denken: wat zal ik nu weer eens gaan doen? En dan schenken ze maar weer een borreltje in
Danja Pels van slijterij Una Más in Woerden
Toch is het onverstandig om dat te vaak doen, benadrukt Van Hasselt. Helemaal nu het coronavirus rondwaait door onze samenleving: "Alcohol verslechtert het immuunsysteem en verlaagt je weerstand: we weten dat mensen die zwaar drinken een verminderde weerstand hebben. Maar ook bij eenmalig drinken is er een soort dip in de weerstand te zien. Het is in deze tijd belangrijk om zo fit mogelijk te zijn."
Wat dan 'goed omgaan' met alcohol dan is vindt ze een lastige vraag: "Maar ik sluit me graag aan bij de Gezondheidsraad: dus beter geen alcohol drinken en anders maximaal 1 glas per dag. En wees bewust van je drinkgedrag en dat het ook van invloed is op je stemming."

HUISELIJK GEWELD

Want naast de groep mensen die angstig of somber zijn, maken ze zich bij het Trimbos Instituut ook zorgen over huiselijk geweld. "Alcohol kan echt de handjes wat losser maken. Als je weet dat je snel uit je slof kunt schieten of snel agressief bent, maak je het jezelf wel heel moeilijk als je ook gaat drinken."

BEWUSTWORDING

Manon Vanderkaa is directeur van seniorenbond KBO-PCOB. Daar hebben ze net de jaarlijkse actie '40 dagen geen druppel' achter de rug. "Maar we waren ons er wel van bewust dat het deze keer misschien wat lastiger vol te houden was", vertelt ze. "Mensen ervaren meer stress nu, maar we hopen toch dat mensen zien dat ze geen drank nodig hebben om het toch gezellig te hebben. Bewustwording, dat is het sleutelwoord."
Ze vervolgt: "Uit de cijfers van voor de actie bleek toch ook weer dat overmatig drankgebruik veel voorkomt bij senioren. Dat is natuurlijk zorgelijk. De tijd vanaf het pensioen wordt ook wel het eeuwige weekend genoemd. Waar men eerst alleen in het weekend een biertje of een fles wijn opentrok, doet men dat nu misschien al op maandag, omdat ze toch vrij zijn."
Wie wil proberen minder te drinken kan hier terecht voor tips van het Trimbos Instituut.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.