Corona veroorzaakt vertraging bij vernieuwing tramlijn Nieuwegein en IJsselstein

Begin april werd gestart met de werkzaamheden in Nieuwegein
Begin april werd gestart met de werkzaamheden in Nieuwegein © RTV Utrecht / Peter Knieriem
PROVINCIE UTRECHT - De provincie gaat er vanuit dat de werkzaamheden aan de tramlijn Utrecht, Nieuwegein en IJsselstein langer gaan duren. Ook is de verwachting dat de kosten na een eerdere overschrijding opnieuw zullen oplopen. Dat staat in een brief van gedeputeerde Arne Schaddelee die is verstuurd aan Provinciale Staten en de gemeenteraad van Utrecht, Nieuwegein en IJsselstein.
De oorzaak is de internationale maatregelen vanwege het coronavirus. Een van de gevolgen is dat de nieuwe trams uit Spanje, die ook op de Uithoflijn al rijden, door de lockdown en gesloten grenzen niet op tijd worden geleverd. Ook andere onderdelen zijn sterk afhankelijk van partijen in het buitenland. Hoeveel extra geld en tijd dit gaat kosten gaat de provincie in nieuwe scenario's uittekenen.
VIDEO: Gedeputeerd Arne Schaddelee: "We hebben 22 trams in bestelling."

LANGER MET DE BUS

Eerder deze maand was al begonnen met de eerste werkzaamheden aan de SUNIJ-lijn. Zo worden perrons verlaagd, stukken trambaan vernieuwd en bovenleidingen vervangen. De opknapbeurt is hard nodig omdat het materiaal sterk verouderd is. Daardoor ontstonden de afgelopen jaren veel storingen en vertragingen.
Deze zomer zouden reizigers drie maanden gebruik moeten maken van bussen in plaats van trams. De einddatum voor deze periode wordt waarschijnlijk ook opgeschoven, zo waarschuwt Schaddelee.
"De verwachting is dat de reizigers op de geplande datum van 22 augustus 2020 niet van de gehele gerenoveerde SUNIJ-lijn gebruik kunnen maken en voor enkele delen van het tracé langer van tramvervangend busvervoer", zo staat in de brief.
Door het coronavirus loopt bovenstaande planning in de soep
Door het coronavirus loopt bovenstaande planning in de soep © Provincie Utrecht

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.