RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Wegpiraat in Baarn probeerde door spookrijden aan politie te ontkomen

BAARN - Een 24-jarige man uit Baarn gaat een jaar de gevangenis in als het aan het Openbaar Ministerie ligt, omdat hij begin januari probeerde een politiewagen met twee agenten van de weg te drukken. Ook na die actie zorgde hij voor levensgevaarlijke situaties in Baarn: zo wist hij door middel van spookrijden aanvankelijk te vluchten.

De officier van justie eiste vandaag anderhalf jaar cel tegen de wegpiraat, waarvan een halfjaar voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar. Hij zou onder toezicht van de reclassering moeten komen en zich moeten laten behandelen. De man heeft geen rijbewijs, maar als hij die haalt zou hij de roze pas vervolgens direct dertig maanden moeten inleveren.

SPOOKRIJDEN
De Baarnaar, die een bekende van politie en justitie is, trok op 10 januari de aandacht van twee agenten, omdat hij wegdook toen hij ze zag rijden. Hij negeerde hun stopteken en ging ervandoor. Daarbij zou hij op een gegeven moment zelfs 90 km/u hebben gereden in het dorp. Toen de politiewagen hem op de Geerenweg probeerde in te halen stuurde hij naar links en schampte de wagen. Het was volgens het OM aan pure stuurmanskunst te danken dat de politiewagen niet over de kop sloeg of een boom raakte.

De agenten staakten de achtervolging omdat de dollemansrit door een woonwijk te gevaarlijk werd. De man reed een weg in die verboden is voor auto's en wist te ontkomen door tegen het verkeer in de snelweg A1 op te rijden. Via het kenteken van de auto, die van zijn vriendin was, werd hij korte tijd later opgespoord en aangehouden. Volgens de rechter was het een wonder dat er geen gewonden zijn gevallen.

Ik had niet door wat ik deed. Was echt niet mijn bedoeling om deze agenten in gevaar te brengen."
Verdachte

PANIEK
De verdachte beweerde in de rechtszaal dat hij in paniek raakte toen hij de agenten zag. Hij was in de auto gestapt om een pakje sigaretten te halen en was bang om aangehouden te worden omdat hij zonder rijbewijs reed. Hij wilde niet worden ingehaald en zou niet eens hebben gemerkt dat hij de politiewagen schampte. Dat moest per ongeluk zijn gebeurd toen hij uitweek voor een geparkeerde auto. Maar volgens de officier van justitie is daar helemaal geen ruimte voor op de Geerenweg.

De strafeis is stevig, omdat de man volgens het OM zijn auto als wapen gebruikte en daarmee de levens van anderen in gevaar heeft gebracht. Daar komt bij dat hij de afgelopen twee jaar al zes keer is veroordeeld is voor verkeersovertredingen en binnenkort nog een keer voor de rechter moet komen. Omdat hij een slechte jeugd heeft gehad en zwakbegaafd is, denkt de reclassering dat het hem niet lukt zijn leven te beteren zonder intensieve begeleiding en behandeling.

De politieauto had over de kop kunnen slaan, tegen boom kunnen knallen of anderen raken."
Officier van justitie

HUILEN
Toen de wegpiraat de stevige strafeis hoorde begon hij te huilen. Hij is bang dat hij door een lange celstraf zijn vriendin kwijtraakt. Hun geplande huwelijk zou door zijn aanhouding al zijn uitgesteld. Zijn advocaat vroeg om vrijspraak van de zwaarste beschuldigingen. Van een bewuste poging tot zware mishandeling of bedreiging was volgens hem geen sprake, alleen van vernieling van de politie auto. Hij vroeg de rechtbank om zijn cliŽnt per direct vrij te laten.

De rechters beslisten echter dat de man voorlopig vast blijft zitten. Ze willen de zaak eerst grondig bestuderen. Op 29 april hoort de verdachte wat zijn straf wordt.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -