Bilthovens vaccin-instituut toch niet verkocht en hoog bezoek in Bunschoten

PROVINCIE UTRECHT - In dit liveblog houdt RTV Utrecht je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rond het coronavirus.
In het kort:
- 181 nieuwe doden door coronavirus
- Mogelijk in zomer naar school
- Experts verwachten reguliere ic-bezetting
- Plaats je foto op onze kaart en breng de coronacrisis in beeld

22.56 uur Liveblog gesloten

We sluiten het liveblog voor vandaag. Morgen houden we je weer op de hoogte van het nieuws over de coronacrisis.

22.55 uur 'Tandartsen kunnen weer aan het werk'

Tandartsen en mondhygiënisten hebben een leidraad opgesteld met richtlijnen voor een veilig bezoek aan de tandarts. Zij zeggen daarmee klaar te zijn om op verantwoorde wijze weer aan het werk te gaan.
De beroepsorganisatie KNMT zegt dat de leidraad is voorgelegd aan het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en dat er een positieve reactie is gekomen. Op verzoek van minister Martin van Rijn (Medische Zorg) hebben de tandartsen het oorspronkelijke voornemen om komende maandag het reguliere werk weer op te pakken opgeschort tot na de persconferentie dinsdag van premier Mark Rutte.

21.43 uur Relatief veel doden in Renswoude en Oudewater

In de provincie Utrecht zijn er relatief veel doden te betreuren in de gemeenten Renswoude en Oudewater. Dat blijkt uit cijfers van het RIVM.
Het instituut brengt voor het eerst ook het aantal bij de verschillende locaties van de GGD gemelde overleden COVID-19 patiënten. Dit is waarschijnlijk nog een (flinke) onderschatting van het totale aantal mensen dat sterft als gevolg van het virus. Dat komt omdat niet alle mensen die zijn overleden ook zijn getest op het virus.

21.00 uur Bilthovens vaccin-instituut wordt toch niet verkocht

Nu corona het leven beheerst heeft Nederland besloten een onderzoeksinstituut naar vaccins toch niet te verkopen. Dat was het kabinet in eerste instantie wel van plan.
Het onderzoeksinstituut was onderdeel van onderzoekstcentrum Intravacc. Dat bedrijf werd voor een deel al in 2012 van de hand gedaan, maar het gedeelte dat vaccins onderzoekt nog niet. Dat was eigenlijk wel het plan. "Maar we zetten dat on hold", zegt minister De Jonge van Volksgezondheid. "Juist in het licht van de ontwikkelingen.
De koper zou het Indiase Serum Institute moeten worden. Het toenmalige kabinet zou de belofte hebben gekregen dat Nederland in geval van nood weer een beroep zou kunnen doen op de fabriek, volgens Argos en De Groene Amsterdammer. Maar Serum Institute verklaarde niks te weten van zo'n afspraak.

18.48 uur Aantal coronapatiënten in Utrechtse ziekenhuizen licht gedaald

Het aantal patiënten met corona in de vier grootste ziekenhuizen in de provincie is gedaald naar 209. Gisteren lagen er nog 213 coronapatiënten in de ziekenhuizen.
Op de ic's van de ziekenhuizen ligt één patiënt meer dan gisteren. Het zijn er nu 96, gisteren nog 95. De dag ervoor waren dat er nog 98.
Overzicht van aantal coronapatiënten in de vier grote Utrechtse ziekenhuizen (tussen haakjes verschil met cijfers van zondag):
- UMC Utrecht: 75 patiënten (+2), van wie 43 op de IC (-1)
- Diakonessenhuis: 38 patiënten (-2), van wie 15 op de IC (+3)
- Meander MC: 34 patiënten (-4), van wie 18 op de IC (geen verschil met gisteren)
- St. Antonius: 62 patiënten (geen verschil met gisteren), van wie 20 op de IC (-1)

19.13 uur Tóch bezoek bij zorgcentrum Bunschoten

Na weken kunnen bewoners van zorg- en wooncentrum De Haven in Bunschoten eindelijk hun geliefden weer zien. Met een hoogwerker worden mensen voor het raam van de bewoners getild.
Om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan mogen bewoners geen bezoekers ontvangen. Om elkaar toch te kunnen zien staat er deze week drie dagen lang een hoogwerker.
Tot en met zaterdag kunnen alle 180 bewoners van het woonzorgcentrum nog bezoekers ontvangen.
Eindelijk kunnen zien ze elkaar weer.
Eindelijk kunnen zien ze elkaar weer. © GinoPress

18.17 uur 1,5 meter afstand in het onderwijs, kan dat?

Volgende week wordt waarschijnlijk meer duidelijk over wanneer scholen weer open mogen en onder welke voorwaarden. Als de regels van het houden van 1,5 meter afstand dan nog gelden is dat voor veel scholen een flinke opdracht. Lees hier meer.
VIDEO: Sommige leerlingen moeten toch naar school

18.12 uur Wijk bij Duurstede maakt 3 ton vrij voor crisis

Wijk bij Duurstede maakt 300.000 euro vrij voor de coronacrisis. Met het geld wil de gemeente snel kunnen inspelen op situaties zoals het stijgen van zorgkosten, maatschappelijke hulp of onvoorziene kosten.
Het geld is ook bedoeld voor de kosten van de gemeentelijke organisatie die stijgen door de crisis terwijl de inkomsten van de gemeente daalt door bijvoorbeeld het uitstellen van huwelijken en het stilvallen van bouwvergunningen.
Wethouder van financiën Hans Marchal zegt: "Deze crisis kost veel geld, daarom hebben we dit krediet ontzettend nodig."

17.44 uur Alternatieve koningsspelen

Basisschoolleerlingen uit Rhenen, Ede en Wageningen kunnen de alternatieve Koningsspelen doen. De Oranje Thuisspelen zijn bedacht door docenten van Gymonderwijs de Vallei.
De Koningsspelen zijn afgelast door het coronavirus. Maar met een tienkamp in de eigen woonkamer kunnen de leerlingen toch sporten. De scores worden online doorgegeven en de school met een beste scores wint een sport- en spelpakket.
Hieronder zie je alvast de uitleg.

17.34 uur Stay safe, stay home

Marinne Elbertse stuurde deze video van haar dochter door. Ze is apetrots op Renske. De geboren en getogen Maarssenaar zingt een aanmoediging om de coronaregels vol te houden op de muziek van "The show must go on" van Queen.

16.13 uur Herstel burgemeester Naafs gaat de goede kant op

Frits Naafs is aan de beterende hand. De burgemeester van gemeente de Utrechtse Heuvelrug is besmet met het coronavirus en lag enige tijd in het ziekenhuis. Gelukkig kan hij alweer fietsen met zijn vrouw Conny.

15.23 uur St. Antonius gebruikt al corona-app

De overheid is nog aan het uitzoeken of er een corona-app komt, het St. Antoniusziekenhuis heeft er al een. Met de app kunnen coronapatiënten eerder naar huis.
Via de app kunnen patiënten thuis het zuurstofgehalte in het bloed, temperatuur en eventuele klachten doorgeven. In het ziekenhuis worden de gegevens door een team van coassistenten en longartsen beoordeeld.
Door de app kunnen patiënten dus eerder naar huis en zijn er meer bedden beschikbaar. Inmiddels maken 10 coronapatiënten van het St. Antonius Ziekenhuis gebruik van thuismonitoring, waaronder meneer Stout. Hij zegt: "Ik heb een week op de corona-afdeling van het ziekenhuis gelegen en was erg blij dat ik dankzij de app eerder naar huis mocht. Ik heb het gevoel dat ik in mijn eigen omgeving goed kan revalideren en ik vind het een prettig idee dat de artsen op deze manier mijn herstel in de gaten houden."

14.56 uur Zorgen over ouderen en personeel in verpleeghuizen

Personeel in de ouderen- en thuiszorg maakt zich zorgen over besmettingsgevaar. Volgens de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd hebben deze medewerkers het idee dat ze minder aandacht krijgen dan ziekenhuispersoneel.
Ouderenbond ANBO waarschuwt ook voor de zware omstandigheden waarin verpleeghuismedewerkers werken. ANBO wijst ook op de ouderen zelf. ANBO-directeur Liane den Haan zegt: "In verpleeghuizen wonen veel oude, kwetsbare mensen dicht bij elkaar. Zij hebben onderling ook veel contact; als een grote familie", aldus Den Haan.
Lees hier meer over de zorgen in de ouderen- en thuiszorg.

14.07 uur 181 nieuwe doden door coronavirus

Het aantal Nederlandse doden door het coronavirus is opgelopen tot zeker 3315. Van deze mensen stond vast dat ze waren besmet met het virus. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft 181 nieuwe meldingen over sterfgevallen gekregen van de GGD'en.
Het werkelijke dodental is hoger, omdat de registratie diverse beperkingen kent. Mensen die aan het coronavirus overlijden zonder dat ze daarop zijn getest, ontbreken in de statistieken. Ook geven GGD'en sterfgevallen vaak pas na een of meerdere dagen door, waardoor de registratie wat achterligt op de werkelijkheid.
CBS-cijfers over de sterfte in Nederland en de sterfte in verpleeghuizen doen vermoeden dat het werkelijke aantal overledenen als gevolg van het virus een stuk hoger ligt.

14.04 uur 'Ouderen meer kans op besmetting in verpleeghuizen'

Volgens ouderenbond ANBO lopen ouderen die in verpleeghuizen zitten een hoger risico om het coronavirus op te lopen. "In verpleeghuizen wonen veel oude, kwetsbare mensen dichtbij elkaar. Zij hebben onderling ook veel contact; als een grote familie", verklaart directeur Liane den Haan.
Eind maart en begin april zijn 1485 bewoners van verpleeghuizen, verzorgingshuizen en instellingen voor gehandicapten overleden. Dat is bijna twee keer zo veel als het gemiddelde van de eerste tien weken van dit jaar. Toen stierven in een doorsnee week 797 bewoners van zulke huizen, melden het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).
In de provincie Utrecht ligt het aantal sterfgevallen in verpleeghuizen en andere instellingen 1,5 keer zo hoog.

12.13 uur Alternatief Smartlappenfestival in Amersfoort

Door de coronacrisis kan het 20ste Smartlappenfestival in Amersfoort helaas niet doorgaan. Maar het levenslied kan juist in deze tijd voor een beetje troost zorgen, dus stond verslaggever Robert Jan Booij vanochtend met de Amersfoortse zanger Dave de Graaf op de Groenmarkt in Amersfoort. De plek waar Dave eigenlijk zou gaan optreden tijdens het festival. En dat werd een feestje!
Een feestje in hartje Amersfoort.

11.55 uur UMC Utrecht gaat effect tbc-vaccin onderzoeken tegen corona

Het UMC Utrecht gaat samen met het Radboudumc in Nijmegen onderzoeken of een vaccin tegen tuberculose (het BCG-vaccin) de kans van 60-plussers op infectie door het coronavirus verkleint of anders de ernst van de symptomen vermindert. Er doen 1600 mensen mee aan het onderzoek, dat donderdag begint.
Uit eerder onderzoek is bekend dat het BCG-vaccin niet alleen bescherming biedt tegen tuberculose, maar ook de afweer tegen enkele andere ziekteverwekkers kan vergroten.

10.39 uur Utrechtse brouwerij gaat horeca helpen

De Utrechtse bierbrouwerij vandeStreek gaat een deel van de omzet van de webshop doneren aan horecazaken. De brouwerij voelt zelf de maatregelen van het coronavirus ook, maar ziet dat horecaklanten nog harder geraakt worden.
De brouwerij heeft daarom besloten om een deel van wat zij verdienen in de webshop, om te zetten in bier voor de horeca. Tijdens het afrekenen in de webshop kunnen klanten aangeven welke zaak in welke stad ze willen steunen met hun aankoop. Als de horecazaken weer open gaan, krijgt die zaak bier van de brouwerij om te verkopen, zonder dat daar kosten aan verbonden zitten.
De brouwerij loopt zelf nog goed.
De brouwerij loopt zelf nog goed. © vandeStreek

10.22 uur Dubbel zoveel overlijdens in verpleeghuizen

In instellingen als verpleeghuizen zijn in week 14 (30 maart tot en met 5 april) dubbel zoveel mensen overleden als gemiddeld in de eerste tien weken van 2020. Dat melden het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).
Door de uitbraak van het nieuwe coronavirus overlijden de laatste weken sowieso meer mensen dan gebruikelijk, meldde het CBS al eerder. In week 14 overleden naar schatting 1485 bewoners van zulke instellingen, terwijl in de eerste tien weken van 2020 nog gemiddeld 797 mensen overleden.

10.15 uur Examen maken

Niet iedereen is zo gelukkig dat ze geen examen hoeven te doen. In de Menno van Coehoornstraat in Utrecht wordt er zo te zien hard gewerkt achter het dichte gordijn. Op de ramen de boodschap: Stilte! Examen!
Achter de gordijnen wordt hard gewerkt.
Achter de gordijnen wordt hard gewerkt. © RTV Utrecht / Ingrid Sterrenburg

08.46 uur Forse stijging watergebruik

Het drinkwatergebruik is sinds de start van de coronacrisis fors gestegen. Afgelopen zaterdag werd er zelfs ruim 20 procent meer drinkwater gebruikt, ongeveer 200 miljoen liter extra dan normaal. "Dat is een piek die Vitens normaal gesproken alleen op warme zomerdagen ziet", zegt een woordvoerder van het drinkwaterbedrijf.
De recente stijging van het verbruik heeft volgens Vitens als oorzaak dat mensen door de coronamaatregelen aan huis zijn gebonden en dankzij het mooie weer massaal aan het tuinieren zijn. Uit de cijfers blijkt dat er al volop wordt gesproeid. Vitens roept op tot verantwoord watergebruik, zeker omdat het droge weer aanhoudt.

08.04 uur Miljoenenpubliek voor Rutte en De Jonge

De persconferentie van premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge is door zeker 4,6 miljoen mensen gezien. De meesten (3,34 miljoen) keken via NPO1 en 1,25 miljoen hadden afgestemd op RTL4, zo blijkt uit cijfers van de Stichting Kijkonderzoek. De persconferentie werd ook uitgezonden op SBS6, maar hoeveel mensen via die zender hebben gekeken komt niet uit de cijfers naar voren.

07.56 uur Duizenden mensen verloren baan in maart

Door de coronacrisis zijn vorige maand per saldo 17.000 Nederlanders zonder werk komen te zitten, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Ook klopten mensen massaal aan bij uitkeringsinstantie UWV voor een WW-uitkering.
Het CBS stelt dat het al sinds 2014 niet meer is voorgekomen dat het aantal werkenden in Nederland in een maand opeens met 17.000 kelderde. Vooral mensen jonger dan 25 jaar namen vorige maand hun toevlucht tot de WW.

07.47 uur Studentenvakbond wil snel oplossing voor financiële problemen studenten

Er moeten snelle en goede oplossingen komen voor duizenden studenten met financiële problemen. Dat zegt de Landelijke Studentenvakbond en het FNV. Volgens de bond zijn in allerijl regelingen opgetuigd om de financiële gevolgen van de coronacrisis voor werkenden en werkgevers te beperken. Maar een regeling voor duizenden studenten is er nog niet.
Als gevolg van de coronacrisis raakten ook veel studenten hun (bij)baan kwijt. Zo wordt er vaak niet meer ingeroosterd, of wordt zelfs verwezen naar vakantie-uren of de mogelijkheid om extra te gaan lenen. Veelal wordt studenten onterecht voorgehouden dat ze nergens aanspraak op kunnen maken omdat ze een flexibele aanstelling hebben, hoewel de noodmaatregel óók voor hen mag worden toegepast. Toch zijn studenten vaak terughoudend om zich uit te spreken over hun recht op compensatie, omdat ze 'na corona' graag weer aan de slag willen, of solidair zijn met de onderneming waar ze voor werken.

07.18 uur Mogelijk in de zomer naar school

De Onderwijsraad heeft een advies geschreven over hoe eventuele leerachterstanden in het onderwijs weer ingehaald kunnen worden. Daarbij vraagt de raad ook eventueel anders om te gaan met de zomervakantie in het geval dat de scholen na de meivakantie nog niet open gaan. Dat zou kunnen betekenen dat er in de zomer lessen ingehaald moeten worden.
Over het al dan niet heropenen van de scholen beslist het kabinet hoogstwaarschijnlijk aanstaande dinsdag. Als het aan de ouders ligt, mogen de scholen wel weer open. Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder ruim duizend ouders met een kind dat nu digitaal onderwijs volgt.
Kinderen voelen zich minder prettig thuis, denkt bijna de helft van de ouders. Ze missen vrienden en de juffen en meesters. Veertig procent van de ondervraagde ouders wil de scholen liever dicht houden. Ze zijn bang dat het virus zich verder verspreidt. 1,5 meter afstand houden in de klas en op het schoolplein is niet te doen, denken zij.

07.10 uur Artsen en ethici: laat familieleden op ic

Familieleden moeten ernstig zieke coronapatiënten kunnen bezoeken. Dat zeggen artsen en ethici van verschillende ziekenhuizen tegen de Volkskrant. Ze noemen het hartverscheurend dat familieleden niet naar hun dierbaren toe kunnen en soms niet eens bij hun overlijden aanwezig zijn.
Ook het personeel ondervindt daar grote morele stress van. Nu de druk op de ics afneemt, vinden ze het tijd voor een andere koers. "Ik heb mensen zien huilen die al dertig jaar op de ic werken", zegt klinisch ethicus Erwin Kompanje van het Erasmus MC in Rotterdam. "Ze hebben het gevoel dat hun zorg onder de maat is".
Artsen en ethici zeggen begrip te hebben voor de strenge maatregelen. Maar toch, zegt Dick Willems, medisch ethicus in het Amsterdam UMC: "Wat er nu gebeurt, strookt niet met wat wij goed sterven vinden, daar horen dierbaren bij. Dat is belangrijk voor de familie en het medisch personeel, maar ook een vorm van respect voor de patiënt die buiten bewustzijn ligt.

06.46 uur Experts verwachten reguliere ic-bezetting

Het panel van wetenschappers dat het kabinet adviseert over de bestrijding van het coronacrisis, het zogenoemde Outbreak Management Team (OMT) van het RIVM, verwacht dat rond 1 mei ongeveer 1200 bedden op de intensive care-afdelingen zijn bezet. Die bezetting kunnen de ic's op reguliere kracht aan, schrijft het OMT in een advies aan het ministerie van Volksgezondheid.
Het panel verwacht dat 700 van de 1200 bedden bezet zullen zijn door coronapatiënten. De ic-capaciteit is normaal gesproken zo'n 1150 bedden, maar vanwege het coronavirus zijn alle ic's uitgebreid. Het aantal coronapatiënten dat op de intensive care ligt, is de afgelopen dagen gedaald. Het LCPS verwacht dat de daling doorzet.

06.43 uur Boeren blij met steun van kabinet

Nederlandse boeren zijn blij met de steun die ze krijgen vanuit het kabinet. Het kabinet trekt 650 miljoen euro uit voor de agrarische sector. Het gaat om de sierteelt, bepaalde delen van de tuinbouw en de fritesaardappelsector. Zij ontvangen steun in verband met de coronacrisis. Dat schrijft landbouwminister Carola Schouten woensdag in een brief aan de Tweede Kamer.
Hoewel blij, de tegemoetkoming is mogelijk nog niet voldoende. Dat zegt Marc Calon, voorzitter van LTO Nederland. "Minister Schouten heeft hiermee oog voor de verschrikkelijke impact die de crisis op onze leden heeft. Tegelijkertijd blijft de harde realiteit dat de problemen voor veel bedrijven van zo'n omvang zijn, dat ze hier nog niet mee zijn opgelost."

06.09 uur Voedselboxen van Rode Kruis

Het Rode Kruis gaat voedselboxen uitdelen aan mensen die door de coronacrisis moeite hebben om rond te komen. De boxen worden gevuld met verse producten die boeren momenteel niet kunnen exporteren of afzetten via de horeca. Met de inhoud van de pakketten kunnen mensen twee tot drie warme maaltijden maken voor twee personen.
De voedselboxen zijn bedoeld voor mensen die extra kwetsbaar zijn tijdens de coronacrisis. "Bijvoorbeeld omdat zij hun baan zijn kwijtgeraakt en niet in aanmerking komen voor andere hulp of de weg naar de hulp niet goed weten te vinden", legt een woordvoerster van het Rode Kruis uit.
De actie wordt gefinancierd met de donaties en opbrengsten van de inzamelingsactie 3FM Serious Request: Never Walk Alone. Tot en met zaterdag draaien dj's van 3FM verzoekplaten die luisteraars tegen betaling kunnen aanvragen.

06.00 uur 'Stel voorwaarden aan steun KLM'

Air France-KLM krijgt mogelijk noodhulp die in de miljarden loopt. Milieuorganisaties vinden dat er aan die steun voorwaarden gesteld moeten worden. Zij vinden "de impact van de luchtvaart op de planeet zo groot is, dat er nu ook direct afspraken met KLM moeten worden gemaakt om die impact te verlagen."
Onder andere Milieudefensie en Greenpeace onderschrijven het statement dat pleit voor schonere en stillere luchtvaar. "Nu wordt er voor de luchtvaartsector nog te vaak een uitzondering gemaakt. "KLM doet nu een flink beroep op steun van onze overheid. Dat terwijl de luchtvaartmaatschappij geen belasting betaalt over kerosine en ook geen BTW betaalt over vliegtickets. De luchtvaartsector valt ook al buiten het klimaatbeleid."

05.55 uur Nog 10.000 Nederlanders vast in buitenland

Er zitten nog bijna 10.000 Nederlanders in het buitenland die naar huis willen. Tot nu toe is het 14.000 Nederlanders wel gelukt om terug te komen, laat het ministerie van Buitenlandse zaken weten.
Via een speciale website konden gestrande Nederlanders zich aanmelden voor hulp van het ministerie. Daar kwamen op het hoogtepunt 25.000 meldingen binnen. tijdens het paasweekend werden er nog 2.000 mensen teruggehaald en ook aankomend weekend staat er een vlucht naar Turkije op het programma.
Sommige Nederlanders zitten nog wel een tijdje vast. Aron uit Kamerik bijvoorbeeld. Hij zit samen met zijn vriendin Sabine in Nieuw-Zeeland. Maar je kan het slechter treffen... lees hier verder.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.