'Coronacrisis zorgt voor echtscheidingspiek'

PROVINCIE UTRECHT - De coronacrisis gaat voor een piek in het aantal echtscheidingen zorgen. Dat zegt Monique Prins die als scheidingsbemiddelaar werkzaam is voor Zorgeloosch in Amersfoort. "De huidige situatie zorgt voor druk op huishoudens en dus op relaties."
Volgens Prins is er onzekerheid over tal van zaken. "Redden kinderen het wel op school, behoud ik mijn baan en kan ik mijn woning dan wel blijven betalen. Vooral relaties waar al scheurtjes in zitten kunnen dan barsten."
Exacte aantallen kan Prins niet voorspellen, maar het is een gegeven dat na feestdagen of de zomervakanties verhoudingsgewijs meer relaties sneuvelen dan in andere periodes van het jaar. "Mensen zitten hele dagen bij elkaar. Een time out nemen door tijdelijk bij je ouders te gaan wonen gaat vanwege corona nu niet."
Prins blijft in deze periode huwelijken die onder druk staan en waarvan de partners uit elkaar willen begeleiden om het zo netjes mogelijk af te handelen. "Maar nu vooral via beeldbellen. Dat is best lastig, omdat het toch een manier van communiceren is dan we gewend zijn. Je ziet de non-verbale communicatie minder goed. Het is daarom heel belangrijk dat je van tevoren goede afspraken maakt voor zo'n gesprek begint. Dan gaat het over het laten uitpraten van elkaar, bijvoorbeeld."
Als het gevoel bestaat dat de relatie onder druk staat, dan heeft Prins een paar goede tips. "Blijf communiceren en probeer je in elkaar te verplaatsen. Mocht het echt een onhoudbare situatie zijn en de scheiding onafwendbaar is geworden, dan is het belangrijk op tijd aan de bel te trekken. Uitstellen maakt de situatie er niet beter op."
Eerder gaf relatietherapeute Petra van den Bosch uit Nieuwegein al verschillende tips hoe je relatie door de coronacrisis loodst.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.