Coronaonderzoek onder gezinnen volop bezig, met name in provincie Utrecht

© RTV Utrecht / Sammie Vries
PROVINCIE UTRECHT - Het coronaonderzoek onder gezinnen is nog in volle gang, met name in de provincie Utrecht. In totaal moeten er honderd gezinnen zes weken lang worden gevolgd, de onderzoekers zitten nu ongeveer op de helft. Eén van de vragen waar dit RIVM-onderzoek antwoord op moet geven, is of kinderen het virus ook doorgeven aan anderen. Dat is een belangrijke afweging om te bepalen wanneer de scholen weer open kunnen.
"Er zijn drie provincies waar het onderzoek wordt uitgevoerd: Noord-Brabant, Groningen en Utrecht", vertelt een woordvoerder van het RIVM. Het onderzoek werd 24 maart gestart, maar nu blijkt het testen in Brabant lastig. "Er was daar minder testcapaciteit, omdat de uitbraak daar het grootst was. Daarom werd er vooral onder risicogroepen getest: ouderen. Terwijl we voor dit onderzoek juist gezinnen nodig hebben", bevestigt het RIVM een verhaal van Omroep Brabant. Daarom wordt er nu met name in onze provincie getest.

MONSTERS

Het onderzoek wordt uitgevoerd door de GGD. "Als is vastgesteld dat iemand besmet is, krijgt het gezin zo snel mogelijk bezoek van een verpleegkundige. Dan worden neus-, keel- en bloedmonsters verzameld. Het gezin houdt vervolgens een maand lang hun klachten bij."
Als een gezinslid vervolgens ziek wordt, neemt het RIVM weer monsters af en wordt er getest op covid-19. "Twee tot drie én vier tot zes weken na het eerste huisbezoek nemen we van het hele gezin sowieso monsters af."

RESULTATEN

Het verwerken van de resultaten gebeurt zes weken nadat alle honderd gezinnen het eerste huisbezoek hebben gehad. Dat duurt dus nog wel even, want op dit moment zit ongeveer de helft van dat aantal in het onderzoek, schat de woordvoerder van het RIVM.
Naast de vraag hoe besmetting onder kinderen verloopt, wil het RIVM meer te weten komen over het algemene verloop van de ziekte. "Het is de bedoeling meer informatie te verzamelen over hoe lang mensen klachten hebben, hoe lang het duurt om te herstellen en hoe mensen afweer tegen het virus opbouwen."
Overigens wil het niet direct zeggen dat de scholen dicht blijven totdat de resultaten van het onderzoek bekend zijn, daar moet het kabinet een besluit over nemen. "Uit internationale onderzoeken is wel bekend dat kinderen waarschijnlijk minder snel besmet raken of ziek worden en ook is het minder waarschijnlijk dat zij anderen besmetten", aldus de woordvoerder van het RIVM.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.