Tot nu toe 234 coronadoden gemeld in provincie Utrecht

© RTV Utrecht / Sammie Vries
BILTHOVEN - Het aantal Nederlanders van wie vaststaat dat ze door het coronavirus zijn overleden, is gestegen naar 3315. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft de afgelopen dag 181 nieuwe meldingen over sterfgevallen gekregen. Gisteren waren dat er 189.
Het gaat in dit geval om cijfers van mensen die positief zijn getest op het virus en zijn overleden. Mensen die vermoedelijk zijn overleden aan corona maar die niet zijn getest zijn niet opgenomen in de getallen.
In de provincie Utrecht zijn tot nu toe 234 sterfgevallen geregistreerd. Het RIVM meldt sinds vandaag het aantal overleden coronapatiënten per gemeente. In de stad Utrecht zijn 54 sterfgevallen bekend en in Amersfoort 15. In de gemeente Vijfheerenlanden zijn 28 coronapatiënten overleden. Ook IJsselstein is zwaar getroffen met 23 doden. Daarnaast hebben de kleinere gemeenten Oudewater (8) en Renswoude (5) relatief veel sterfgevallen als gevolg van COVID-19.
Het RIVM heeft 182 nieuwe meldingen over ziekenhuisopnames doorgekregen. Het grootste deel van de patiënten die het betreft (117), werd dinsdag of maandag opgenomen. De rest al eerder. In grote lijnen daalt zowel het aantal overledenen als het aantal mensen dat in het ziekenhuis terechtkomt met corona.
In totaal zijn 9309 coronapatiënten in het ziekenhuis opgenomen of opgenomen geweest. Op onderstaande kaart vind je de ziekenhuisopnames per gemeente in de provincie Utrecht.
Het aantal positief geteste personen in Nederland steeg met 1061 naar 29214, meldt het RIVM. In de provincie Utrecht kwamen er 66 patiënten bij. In totaal zijn hier nu 2103 geregistreerde coronagevallen.

VERPLEEGHUIZEN

Naar schatting heeft ongeveer één derde van de verpleeghuizen in Nederland tenminste één patiënt met corona, meldt het RIVM. "We zien dat er de laatste dagen niet veel nieuwe verpleeghuizen met COVID-19 patiënten bijkomen. We zien wel verspreiding van COVID-19 binnen verpleeghuizen", aldus het RIVM.
CBS-cijfers over de sterfte in Nederland en de sterfte in verpleeghuizen doen vermoeden dat het werkelijke aantal overledenen als gevolg van het virus een stuk hoger ligt. Hieronder vind je het aantal sterfgevallen in instellingen en particuliere huishoudens in de provincie Utrecht.
In de week tussen 30 maart en 5 april stierven 2000 Nederlanders meer dan gemiddeld in de eerste tien weken van 2020. Vermoedelijk heeft dat alles te maken met het virus, maar van 'slechts' 1000 sterfgevallen in die week staat vast dat de overledene was besmet. In instellingen als verpleeg- en verzorgingshuizen stierven in dezelfde week 1485 mensen, bijna twee keer zoveel als in een gemiddelde week aan het begin van het jaar, voor de corona-uitbraak.
Er stierven in de week van 30 maart anderhalf keer meer bewoners van verpleeg- en verzorgingshuizen en andere instellingen in de provincie Utrecht dan in een gemiddelde week in de eerste tien weken van dit jaar. In sommige provincies is het zelfs dubbel zoveel, melden het CBS en het RIVM. Hieronder vind je het landelijke beeld.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.