Zes weken cel voor 'corona' roepen en bespugen van bankmedewerker

© RTV Utrecht
UTRECHT - Een 42-jarige Utrechter is tot zes weken gevangenisstraf veroordeeld voor spugen en dreigen met corona in een ING-filiaal aan de Nachtegaalstraat in Utrecht. Het Openbaar Ministerie eiste in een supersnelrechtzitting drie maanden cel, maar de rechter hield rekening met de moeilijke persoonlijke omstandigheden van de man.
De Utrechter was zijn pinpas en ID-bewijs kwijt, maar wilde op 28 maart toch geld opnemen met behulp van een vermissingsbewijs van de gemeente. Toen een medewerker hem uitlegde dat dit niet kon en hij weigerde te vertrekken, werd de politie gebeld. De man werd woedend; hij riep 'Hier corona!' en spuugde naar de medewerker. Die dook weg achter zijn scherm, maar kreeg toch klodders op zijn hand en mouw.
Een vrouwelijke collega die was toegesneld, werd door de boze klant voor 'kankerhoer uitgescholden.' Volgens een getuige spuugde de man ook in haar richting. Daarna ging hij ervandoor. Hij is pas onlangs aangehouden.
Meneer weet zelf niet hoe kwetsbaar wij zijn!
Bankmedewerker over verdachte

PSYCHISCHE PROBLEMEN

In de rechtszaal vertelde de verdachte via een videoverbinding dat hij zich op de bewuste dag erg slecht voelde. Hij was destijds drie dagen dakloos en had de medicijnen voor zijn psychische problemen en drugsverslaving niet geslikt. Na het incident belandde hij in de crisisopvang, waar hij afgelopen weekend werd gearresteerd voor het incident bij de bank.
De verdachte vertelde dat hij boos was geworden, omdat hij geld nodig had en dat ook op zijn rekening had staan. Van het spugen zei hij zich weinig te herinneren, maar hij had wel spijt en het was niet de bedoeling geweest om de bankmedewerkers te bedreigen. Hij hoopte op een taakstraf, want door een celstraf zou hij terug bij af zijn en weer dakloos worden.
Het is een collectieve obsessie. Iedereen is bezig met corona, ik ook. De hele dag!
Advocaat van coronaspuger
Volgens zijn advocaat was er geen sprake van bedreiging en is de spuger hooguit schuldig aan belediging. Dat zou normaal gesproken met een boete of een voorwaardelijke celstraf afgedaan worden, stelde de raadsman. Bovendien heeft zijn cliënt volgens hem ook helemaal geen corona.

ZWAARDER STRAFFEN

De officier van justitie zag het anders. Volgens haar weet iedereen dat spugen en roepen dat je corona hebt bijzonder bedreigend is. Bankpersoneel is extra kwetsbaar vanwege het noodzakelijke contact met klanten. Daar had de verdachte rekening mee moeten houden, vindt de officier. Of hij al dan niet besmet is, zou ook nog maar moeten blijken.
De man heeft verder een flink strafblad en eerdere behandelingen voor zijn problemen maakte hij bovendien niet af. De rechter was het met het OM eens dat het spugen en dreigen een gerichte actie van de man was om zijn boosheid te uiten, maar halveerde de geëiste straf. Die moet de Utrechter wel direct uitzitten.
Het Openbaar Ministerie eist steviger straffen tegen mensen die spugen, hoesten en met corona dreigen. De rechter legt die doorgaans ook op. Daarmee wordt een duidelijk signaal gegeven dat dit gedrag in de huidige tijd niet wordt getolereerd. De afgelopen weken is al een flink aantal spugers en hoesters in snelrechtzittingen veroordeeld. De komende week volgen er nog meer.
Om meer strafzittingen mogelijk te maken en voldoende afstand te kunnen houden is de rechtbank in Utrecht inmiddels aangepast. In de zittingszalen wordt geen publiek toegelaten en verdachten worden vaak via een videoverbinding gehoord.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.