Minister wil raddraaiers uit wijken verbannen

UTRECHT - Minister Ernst Hirsch Ballin (Justitie) wil lastpakken die stelselmatig overlast veroorzaken, vaker en langer
uit buurten weren door het opleggen van een wijkverbod.
De minister brengt woensdag een bezoek aan Gouda, waar vorig jaar in de wijk Oosterwei grote onrust ontstond door toedoen van probleemjongeren van Marokkaanse afkomst. Hirsch Ballin wil dat rechters een wijk- of locatieverbod als aparte straf kunnen opleggen om overlast van reljeugd effectief te bestraffen.
Een locatieverbod is vooral bedoeld voor jongeren die in de bewuste wijk zelf wonen en daardoor verbannen kunnen worden uit winkelcentra of andere vaste plaatsen waar ze bewoners of winkeliers het leven zuur maken. Ze kunnen zo wel in de buurt blijven wonen, maar niet meer terecht op hun oude hangplekken. Een wijkverbod kan nu al worden opgelegd als voorwaarde bij een voorwaardelijke celstraf.
De rechter kan in de plannen van Hirsch Ballin zo'n maatregel als aparte straf uitdelen, of in combinatie met een boete of taakstraf. Probleemjongeren die continu op vaste plaatsen gewelddadig zijn, vernielingen aanrichten, en het werk van hulpverleners verstoren of bewoners en winkeliers in wijken lastig vallen, kunnen zo vaker en langer verbannen worden. Dat kan gebeuren in combinatie met snelrecht. Duiken ze toch op in de buurt, dan pakt de politie ze onmiddellijk op.
De bewindsman gaat de komende week met de politie en het Openbaar Ministerie overleggen over uitwerking van het betrokken wetsvoorstel. Zijn woordvoerder kon nog niets zeggen over de termijn waarop de maatregel ingaat.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.