Architectkeuze bieb Utrecht moet opnieuw

UTRECHT - De aanwijzing van een architect voor de nieuwe bibliotheek op het Smakkelaarsveld in Utrecht moet opnieuw. De gemeente moet een nieuwe jury de zeven ingediende ontwerpen laten beoordelen.
Dat heeft de voorzieningenrechter in Utrecht vrijdag besloten in een kort geding dat was aangespannen door architectenbureau Rapp + Rapp. Dat bureau kreeg de opdracht in juli 2008 toegewezen. De gemeente Utrecht bleek echter een fout te hebben gemaakt en gunde de opdracht vervolgens aan architect VMX.
Volgens Rapp + Rapp voldeed dat ontwerp niet eens aan de minimumeisen. Daar was de rechter het niet mee eens. Maar volgens de rechter is de beoordeling van de jury op onzorgvuldige wijze gebeurd en moet dit dus opnieuw.
Christian Rapp van het gelijknamige bureau is tevreden met de uitspraak."We hebben het niet alleen maar gedaan omdat wij daar een mooie opdracht aan kunnen overhouden, maar ook omdat de hele beroepsgroep zucht onder diverse aanbestedingen in het hele land."
De rechter sloot VMX niet uit van de procedure. Rapp en Rapp had dat geëist omdat het ontwerp van VMX niet aan de opdracht zou voldoen. Maar zo, stelde de rechter, in de opdracht stonden wensen en dat zijn geen harde eisen.
De rechter is overigens geheel voorbij gegaan aan de vraag van Rapp en Rapp of een visie na de architectenkeuze nog fundamenteel gewijzigd mag worden.
De gemeente gaat niet in hoger beroep.

Reactie van Christian Rapp op de uitspraak over de bieb++

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.