Support your locals, maar wat als de coronakilo's eraan vliegen?

© ANP
PROVINCIE UTRECHT - Er bestaat al een naam voor het fenomeen: de coronakilo's. De kilo's die sommigen aankomen tijdens deze crisis, waarin we veel thuis zitten. Veel mensen eten uit verveling, of om op die manier toch 'iets leuks' te doen. Want onder het motto 'support your locals' is er iedere dag wel ergens een lekkere maaltijd of borrelbox te bestellen. Is het goed om comfort te zoeken in comfortfood? Of kun je dat beter niet doen?
"Je komt niet zomaar heel veel aan hoor", zegt diëtist Bas Valentin uit Vianen. "Je moet 9000 extra calorieën binnenkrijgen, om 1 kilo vet aan te zetten. Dat zijn 39 oliebollen. Daar kom je niet zo snel aan. Dus met een paar balansdagen los je dat zo weer op."
Dat raadt hij mensen nu dan ook aan om te doen: "Als je op een dag of een paar dagen even wat meer eet dan normaal, wees dan de volgende dag of dagen ietsje scherper."
Echt zorgen maakt hij zich dan ook niet over de coronakilo's: "Hopelijk zijn de maatregelen in de zomer weer wat versoepeld, het lekkere weer komt er weer aan: dan gaan mensen uit zichzelf weer meer naar buiten en meer bewegen. Dat zou de extra calorieen van nu wel weg moeten kunnen strepen."
Wel is het volgens Valentin verstandig eens goed naar je eetpatroon te kijken als je ieder jaar een kilo aankomt. "Dat lijkt dan niet veel, maar in tien jaar tijd ben je ook tien jaar zwaarder. Dat is niet wenselijk."
Daarnaast benadrukt hij dat op een crashdieet gaan nu niet goed is. "Laat die verhalen over veel obesitas-patienten op de ic's geen reden zijn om nu af te gaan vallen. Dan gaat je weerstand omlaag en ben je verder van huis. Daar moet je niet aan beginnen, dan ben je alleen maar vatbaarder voor ziektes."

BODY POSITIVE

Marianne Nykjaer is plus-size model en body positive blogger. Zij ergert zich kapot aan alle mensen die zich nu zorgen maken over eten. "Ik begrijp niet dat mensen zich hier druk om maken in deze tijd. We zitten letterlijk met een pandemie, mensen gaan dood en jij gaat je druk maken om een paar extra kilo's?"
Ik ken genoeg mensen die nu nog 40 uur per week werken, intussen het huishouden runnen en drie kinderen bezig moeten zien te houden. Sorry als die mensen dan 's avonds geen zin hebben in een boerenkoolsmoothie
Marianne Nykjaer
"Je rust nemen en dingen eten die je helpen om rust en comfort te geven, daar is helemaal niks mis mee. Dat je daar krampachtig probeert tegenin te gaan en je lijf toch probeert te forceren in een bepaalde maat is ook niet echt het toonbeeld van gezondheid. Iedereen heeft daar ook andere behoeftes in natuurlijk, maar ik geloof dat je lichaam heel erg goed weet wat het nodig heeft."
En als je lichaam en geest nu schreeuwen om snoep, dan is dat maar zo, vindt het model. "Als je merkt dat je nu ineens behoefte hebt aan tomatensoep met balletjes en stokbrood, of vier avonden op rij cornflakes wil eten als avondeten, of een extra boterham of meer kaas op je pasta...So be it. Je lichaam troosten en comfortabel doen voelen is belangrijk, zeker nu."
Marianne vindt enkel gezond eten te kort door de bocht om te zorgen voor een immuunsysteem dat in orde is. Volgens haar bestaat er een grote link tussen je mentale welzijn en je immuunsysteem. "Als zelfzorg voor jou bestaat uit netflixen en pizza eten, dan is dat ook prima. Het is niet omdat je goed fysiek voor jezelf zorgt, dat je dat mentaal ook doet. Als je merkt dat die constante druk om gezond te eten en regelmatig te sporten vooral veel stress en vermoeidheid en spanningen oplevert, dan is dat evengoed slecht voor je immuunsysteem.
Daarnaast betwijfelt ze of het voor veel mensen haalbaar is om gezond en vers te koken elke dag: "Ik ken genoeg mensen die nu nog 40 uur per week werken, intussen het huishouden runnen en drie kinderen bezig moeten zien te houden. Sorry als die mensen dan 's avonds geen zin hebben in een boerenkoolsmoothie."
Diëtist Bas Valentin denkt ook niet dat het per se nodig is aan de boerenkoolsmoothies te gaan: "Vaak is al heel veel winst te halen als mensen gaan eten met hun gezonde verstand. Proberen onbewerkt te eten en niet te vaak buitenshuis. Daarnaast hebben die mensen die het nu zo druk hebben nu geen reistijd van en naar hun werk meer. Blijf vooral denken in oplossingen."

ONDERGEWICHT

Valentin werkt zelf vooral met mensen die vaak te maken hebben met de andere kant van de medaille: kwestbare ouderen die te kampen hebben met ondergewicht. Over veel van zijn klanten maakt hij zich wel zorgen: "Mensen verliezen in korte tijd veel spiermassa nu ze de deur niet meer uitkomen."
En het verliezen van spiermassa kan grote gevolgen hebben, aldus Valentin: "Vaak zien we dat de kwaliteit van leven acheruit gaat, omdat deze ouderen te maken krijgen met een verlaagde zelfredzaamheid. En misschien wel het belangrijkst in deze tijd: kwetsbare ouderen met ondergewicht hebben een hoger risico op sterfte."
Hij probeert ouderen daarom toch in beweging te krijgen. Al is het maar met filmpjes op YouTube: "Dan kunnen ze bijvoorbeeld met waterflesjes in de weer, om toch wat spierkracht te behouden."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.