RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Trouwen ondanks corona: de bijzondere dag van Kristian en Kirsten

1/3
UTRECHT - Kleinschalig zou het sowieso worden: het burgerlijk huwelijk van Kristian Spek en zijn - inmiddels - kersverse vrouw Kirsten Geneugelijk. Gisteren trouwden ze officieel in het gemeentehuis van Utrecht, morgen zou het grote feest plaatsvinden. Dat laatste kan in verband met de coronamaatregelen helaas niet doorgaan, maar desalniettemin beleefde het stel, met de nodige aanpassingen, gisteren wťl een bijzondere dag.

Eťn foto vindt Kristian erg tekenend voor de situatie: de twee zitten achter een afscheiding van plexiglas om het officiŽle document te ondertekenen. Achter hen op de bank hangen meerdere A4'tjes met de boodschap om anderhalve meter afstand te houden.

"Het zijn dat soort praktische dingen die steeds doen beseffen dat het wel een hele bijzondere situatie is. Je merkt ook dat mensen mede daardoor toch wel heel belangstellend zijn. Een trouwambtenaar die nieuwsgierig is naar ons huwelijk, maar tegelijkertijd probeert om de afstand te bewaren en anderhalve meter voor ons uitloopt naar de trouwzaal. Uitzoeken vanuit welke hoek je het beste een foto kunt nemen."

 Een tekenend beeld van de situatie: het kersverse echtpaar tekent hun trouwdocument achter plexiglas. Een tekenend beeld van de situatie: het kersverse echtpaar tekent hun trouwdocument achter plexiglas. | Foto: Ingezonden / Kristian Spek

En wat misschien nog wel het vreemdste aanvoelt: geen kus van de meegekomen moeders als getuigen, geen ferme handdruk van de trouwambtenaar. "We hebben niemand gekust, behalve elkaar. Desondanks vonden we het een hele leuke en fijne dag. We hebben echt het gevoel van trouwen gehad."

DIGITALE BORREL
Het was van tevoren namelijk best even slikken toen bleek dat er in Utrecht maximaal twee getuigen en verder niemand aanwezig mochten zijn bij het officiŽle moment. "In eerste instantie wilden we zo'n tien man aan familie uitnodigen, maar dat kon niet. We hebben lang getwijfeld of we toch door zouden gaan, maar we weten ook niet wat er de komende maanden gaat gebeuren. Daarom hebben we toch besloten om het door te laten gaan. We besloten later die middag met onze ouders in de tuin te gaan lunchen op afstand en daarna een digitale borrel met vrienden te houden. Zodat we toch een feestje konden vieren."

En dat feestje kwam er: vrienden versierden tijdens de trouwerij op het gemeentehuis de voortuin van het stel, de naaste buren die dat zagen gebeuren besloten spontaan mee te helpen. Bij thuiskomst, later in de middag, proostten diezelfde buren mee op afstand. Later 's avonds was er met vrienden een digitale borrel. "Op het laatste moment hebben we nog besloten om eten af te halen, en zo hadden we uiteindelijk zelfs nog een feestmaal met zijn twee."

Het stel hoopt in oktober alsnog een groot feest te kunnen geven. "We hebben ook wel behoefte aan 'echt' contact met onze families en vrienden." En welke van die twee dagen ze dan als hun ťchte trouwdag beschouwen? "Dat is nu de vraag. We hadden verwacht dat dat voor ons bij het feest zou zijn, maar eigenlijk was deze dag zo leuk dat dit ook wel heel erg als onze trouwdag aanvoelt. Misschien maken we er gewoon een 'trouwjaar' van!"

 Het huis werd versierd door vrienden, de buren hielpen spontaan mee. Het huis werd versierd door vrienden, de buren hielpen spontaan mee. | Foto: Ingezonden / Kristian Spek


Meer lezen over het coronavirus in de regio? Alle verhalen en de gevolgen voor de provincie Utrecht hebben we verzameld op deze plek.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -