'1,5 meter-regel in onderwijs wordt lastig'

© RTV Utrecht / Caroline Geijsman
NIEUWEGEIN - Lege gangen, klaslokalen en schoolpleinen. Al bijna vijf weken is dat het beeld in Nederland door de coronacrisis. Maar in Nieuwegein zijn de deuren van basisschool Vroonestein niet helemaal gesloten.
In twee lokalen wordt een aantal kinderen opgevangen waarvan de ouders in een vitale sector werken. Ook de 11-jarige Suzanne Schokker is daarom 'gewoon' op school. Maar gewoon is het natuurlijk niet. Ze is hier met een paar andere leerlingen van de school, maar zonder klasgenootjes. Ze vindt het best wel leuk om op school te zijn en hier haar huiswerk te maken maar toch wil ze graag dat alles weer normaal is. Ze mist haar klasgenootjes en zelfs de vervelende dingen. "Ik zit dan eigenlijk nog liever in een heel irritante klas, en dan fulltime naar school dan dit. Want dit is niet meer leuk" zegt Suzanne.
Suzanne zit in groep 8 en ze had zich van dit jaar heel wat anders voorgesteld. "De eindmusical en het kamp kan misschien niet doorgaan, en dat is wel heel vervelend. Want dat hoort toch wel echt bij groep 8. En als het niet doorgaat ja..." zegt ze bedenkelijk.
VIDEO: Suzanne (11) krijgt toch les op school

VLOGS

De leraren van Vroonestein maken elke week een vlog in de bijna lege school voor de kinderen. Directeur Erica Coppens is trots op de vlogs. "Dit was nieuw voor ons, maar het is wel een mogelijkheid om onszelf te laten zien aan de kinderen. Je wil de kinderen vooral het plezier in leren blijven meegeven. Alleen dat moeten we wel bij de leerlingen kunnen krijgen en daarom hebben we de vlog bedacht" vertelt de directeur.
In de vlogs fietsen de leraren door de lege gangen, gymnastieken ze in de gymzaal en geven de leraren tips voor bijvoorbeeld rekentikkertje. En volgens de directeur is het een succes bij leerlingen en hun ouders.

1,5 METER

Volgende week wordt waarschijnlijk meer duidelijk over wanneer scholen weer open mogen en onder welke voorwaarden. Als de regels van het houden van 1,5 meter afstand nog steeds blijven gelden binnen de school, dan ziet Erica Coppens dit niet zitten. "Hoe gaan we dat vormgeven? Want in de klas staan bijvoorbeeld 28 tafels en stoelen, en daar zit geen 1,5 meter tussen. En als je kleuters hebt, die zijn wat spontaner in hun gedrag. Die willen getroost worden of een knuffel van de juf. Dan is 1,5 meter ook heel erg lastig."
Als de coronamaatregelen worden opgeheven weet Suzanne al wat ze gaat doen. " Dan ben ik heel erg blij en ga ik een beetje feest vieren misschien en vooral ook weer naar familie en vrienden."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.