Amersfoortse school maakt video over eerste maand thuisles en boetes voor jeugd in Eemdijk

PROVINCIE UTRECHT - In dit liveblog houdt RTV Utrecht je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rond het coronavirus.
In het kort:
- Dalende lijn in ziekenhuisopnames en sterftegevallen
- Nieuwe cijfers blijven volgens RIVM aantonen dat aanpak werkt
- De toekomstige corona-app wordt niet verplicht, zegt premier Rutte
- Vorige week zo'n 2000 mensen meer overleden dan gemiddeld
- Aantal zieke zorgwerknemers fors gestegen
- Nederlandse tandartsen zeggen klaar te zijn om veilig aan het werk te kunnen
- Plaats je foto op onze kaart en breng de coronacrisis in beeld

22.02 uur Liveblog gesloten

We sluiten het liveblog voor vanavond. Morgen houden we je weer op de hoogte van het nieuws rondom het coronavirus.

21.58 uur Rutte vraagt moslims iftar thuis te nuttigen

Tijdens de ramadan moeten moslims thuis hun vasten breken. Dat vraagt premier Rutte. Volgende week begint de islamitische vastenmaand.
De iftar is de maaltijd waarmee het vasten na zonsondergang wordt gebroken. Vaak is dit een sociale gelegenheid met veel mensen. Vanwege het coronavirus is dat niet de bedoeling.
"Ik vraag alle moslims in Nederland om ook dit moment van de dag thuis met het gezin door te brengen. Het is echt van groot belang. Hoe moeilijk het ook is, houd je ook tijdens de ramadan aan de voorschriften."
Veel moskeeën en maatschappelijke organisaties van moslims zijn volgens de premier al druk bezig om mensen hierop te wijzen. "Dat waardeer ik zeer."

20.34 uur Amersfoortse school blikt terug op maand thuiswerken

Het Amsfort College uit Amersfoort blikt in een video terug op de afgelopen maand. Medewerkers, leerlingen en ouders hebben hun uiterste best gedaan om thuisles tot een succes te maken. "Hier zijn we super trots op", zegt docent Morena van der Duin.

20.27 uur Wie niet luisteren wil...

Wijkagent Peter in Eemdijk laat er geen gras over groeien. De politieman deelde zes boetes uit aan een groep jongeren. Ze waren alcohol aan het drinken, gooiden troep van zich en hielden geen afstand. "Wie niet luisteren, zal voelen", schrijft de agent op Twitter. "Het is niet anders."

19.19 uur Costa Balconia

Verslaggever Kees Hoogendijk maakt zich op voor een weekendje in de zon. Hij doet dat op een tot nu toe onbekende kustplaats...

18.18 uur Meer treinen, alleen voor noodzakelijke reizen

De NS gaat vanaf woensdag 29 april meer intercity's inzetten. Die treinen zijn alleen voor bedoeld voor noodzakelijke reizen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan zorgmedewerkers en vakkenvullers die anders niet op hun werk komen. "Voor anderen geldt nog steeds: blijf thuis, de trein is even geen uitje", aldus de NS.
Op 21 maart ging de basisdienstregeling in: dat houdt in dat op elk station twee keer per uur een trein in elke richting vertrekt. De NS noemt de uitbreiding een "versteviging van de speciale basisdienstregeling" en benadrukt dat het geen terugkeer is van een normale dienstregeling.

18.03 uur Aantal coronapatiënten Utrechtse ziekenhuizen daalt onder 200

Het aantal patiënten met corona in de vier grootste ziekenhuizen in de provincie is gedaald naar 193. Gisteren lagen er nog 209 coronapatiënten in de ziekenhuizen.
Op de ic's van de ziekenhuizen liggen ook minder patiënten dan gisteren. Het zijn er nu 92, gisteren nog 96. De dag ervoor waren dat er nog 98.
Overzicht van aantal coronapatiënten in de vier grote Utrechtse ziekenhuizen (tussen haakjes verschil met cijfers van zondag):
- UMC Utrecht: 70 patiënten (-5), van wie 39 op de IC (-4)
- Diakonessenhuis: 38 patiënten (geen verschil met gisteren), van wie 16 op de IC (+1)
- Meander MC: 32 patiënten (-2), van wie 18 op de IC (geen verschil met gisteren)
- St. Antonius: 53 patiënten (-9), van wie 19 op de IC (-1)

17.17 uur Joris van Overeem over vervolg FC Utrecht

Gaat de Eredivisie weer verder? FC Utrechtspeler Joris van Overeem denkt in ieder geval niet dat er met publiek gaat worden gespeeld. "Dat kan je eigenlijk niet maken naar de rest van Nederland", zegt hij in Een Berg Sport.

17.13 uur Corona-app wordt niet verplicht

De toekomstige corona-app wordt niet verplicht, dat zegt het kabinet. De app kan vrijwillig op je telefoon gedownload worden. De app moet je waarschuwen als je bij mensen in de buurt bent gewqeest die besmet is met het coronavirus.
Volgens premier Rutte is er een hoop te doen om de app. Maar "het is geen hobby van mij en minister Hugo de Jonge om apps te ontwikkelen.Het lijkt nu net of wij morgen willen weten waar iedereen is, nou liever niet." Volgens de premier moet de app worden gezien als een praktische manier om onderzoeken van de GGD te ondersteunen.
Als je in de buurt bent geweest bij een besmet persoon kan je twee weken in quarantaine gaan. Dit weekend maakt de regering de keuze tussen zeven aanbieders van de app.

16.48 uur Eenrichtingsverkeer voor wandelaars

Opgelet, wandelaars in Linshoten: over de dijk mag je voorlopig nog maar één kant op lopen. De gemeente Montfoort neemt de maatregel om de afstand tussen lopers te kunnen waarborgen.

16.12 uur Aantal patiënten op ic daalt gestaag

Het aantal patiënten met corona op de intensive care blijft dalen. Sinds gisteren is het aantal gedaald met 23. Er liggen nog 1235 mensen met COVID-19 op de ic's in Nederland. Dat heeft het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) bekend gemaakt.
Er komen dagelijks nog twintig mensen op de ic's bij, daartegenover gaan er veertig van de intensive care af. Dat zegt Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorgd. Het aantal ic-patiënten daalt gestaag, maar de daling versnelt nog niet, ziet hij.

15.55 uur Wanneer kan ik me laten testen?

Stel je voelt je ziek en bent bang dat je corona hebt: wanneer kan je je dan laten testen? De testcapaciteit is onlangs uitgebreid, maar nog niet iedereen komt er voor in aanmerking. De GGD legt uit hoe het zit.

15.08 uur Lunch voor het St. Antonius

Lunch voor de medewerkers van het St. Antonius Ziekenhuis in Leidsche Rijn. Winkeliers van Centrum Vleuterweide vulden de 75 lunchpakketten. "In deze tijden moeten we extra goed voor elkaar zorgen", aldus Tom Tuijp, één van de initiatiefnemers.
. "In deze tijden moeten we extra goed voor elkaar zorgen."
. "In deze tijden moeten we extra goed voor elkaar zorgen." © Frank van der Steen
Ook bij het UMC werd de lunch verzorgd. Restaurant Madeleine pakte uit.

14.52 uur 144 nieuwe sterfgevallen

Het aantal Nederlanders van wie vaststaat dat ze door het coronavirus zijn overleden, is gestegen naar 3.459. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft de afgelopen dag 144 nieuwe meldingen over sterfgevallen gekregen. Gisteren waren dat er 181.
De afgelopen dag zijn 156 coronapatiënten in het ziekenhuis opgenomen. Daarmee zijn er nu in totaal 9.465 coronapatiënten in het ziekenhuis opgenomen (geweest). Het aantal personen dat positief op het virus is getest, staat nu op 30.449. Dat zijn er 1.235 meer dan gisteren.
De cijfers van de afgelopen dagen passen bij het beeld dat de maatregelen over het algemeen lijken te werken, stelt het RIVM. Het aantal nieuwe meldingen per dag van in het ziekenhuis opgenomen patiënten vertoont nog steeds een dalende lijn. Het aantal patiënten dat overlijdt neemt ook af, maar minder snel dan de ziekenhuisopnames.
Lees hier meer over de nieuwe cijfers.

14.38 uur Hart op het Beatrixgebouw

Op het Beatrixgebouw is sinds gisteren een groot hart te zien. "Jaarbeurs toont hiermee haar dankbaarheid voor onze zorghelden die zo ontzettend hard werken voor onze samenleving om het coronavirus te bestrijden", zegt een woordvoerder.
Geen musical-affiche, maar een hart op het Beatrixgebouw.
Geen musical-affiche, maar een hart op het Beatrixgebouw. © Maricken Hengeveld

14.24 uur Weer celstraf voor corona-spuger

Een 43-jarige vrouw die afgelopen woensdag op Utrecht Centraal een andere vrouw bespuugde, moet de gevangenis in. De rechtbank veroordeelde de vrouw tot vier weken celstraf, waarvan twee voorwaardelijk.
De vrouw deed op het station haar mondkapje af toen zij naar de andere vrouw spuugde. Ze zei daarbij dat ze waarschijnlijk corona had. Het slachtoffer krijgt 350 euro schadevergoeding. Gisteren werd ook al een man veroordeeld voor spugen. Lees hier meer.

13.58 uur Festival Oude Muziek gaat niet door

Ook Festival Oude Muziek in Utrecht gaat dit jaar niet door vanwege de coronacrisis. "Dat doet pijn, maar de veiligheid van onze bezoekers, musici, vrijwilligers en medewerkers staat op dit moment voorop", laat de organisatie weten.

13.04 uur Premier Rutte prijst Utrechtse vrijwilligerscentrale

Premier Rutte prijst de vrijwilligerscentrale in Utrecht die met de website coronahelpers.nl werken.

12.59 uur Sterke toename WhatsApp-fraude in Midden-Nederland

De politie Midden-Nederland ziet een sterke toename van het aantal aangiftes van zogenoemde WhatsAppfraude. Sinds 6 maart hebben in de regio 74 mensen aangifte gedaan, ruim vijf keer zoveel als in dezelfde periode vorig jaar, aldus de politie.
Er wordt handig gebruikgemaakt van de coronacrisis. Vooral 60-plussers met volwassen kinderen zijn slachtoffer. De cybercriminelen doen zich voor als kind van het beoogde slachtoffer en proberen op die manier geld af te troggelen. Volgens de politie gaat het soms om duizenden euro's.
De werkwijze is vaak hetzelfde: het slachtoffer krijgt een WhatsAppbericht van een onbekend nummer, waarbij wordt gemeld dat het afkomstig is van een zoon of dochter.

12.05 uur Vorige week 2000 mensen meer overleden dan gemiddeld

Afgelopen week zijn er zo'n 2000 mensen méér overleden dan gemiddeld. Dat melden het CBS en het RIVM. Het cijfer maakt duidelijk dat het aantal overlijdens vanwege het coronavirus hoger ligt dan het aantal corona-gerelateerde sterfgevallen dat het RIVM telt.
Onderzoekers vermoeden dat er meer mensen zijn overleden aan Covid-19 dan bekend is bij het RIVM. Zo waren van 30 maart tot en met 5 april zo'n 2000 mensen meer overleden dan gemiddeld. Dat waren er veel meer dan de 1019 corona-gerelateerde sterfgevallen die het RIVM telde.

10.47 uur Verrassingsconcert in Amersfoort

Bewoners van De Ganskuijl in Amersfoort werden gisteren getrakteerd op een verrassingsconcert van zangeres Abke Bruins en haar broer Bouwe. Woningcorporatie De Alliantie legde het optreden, met krakers als Droomland en We'll Meet Again, vast.

10.34 uur CNV: Meer zorgmedewerkers ziek

Het aantal werknemers in de zorg dat zich ziek meldt, is in de maand maart fors gestegen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Meldde zich toen 10 procent van de werknemers ziek, in maart van dit jaar was dat al 14 procent.
Het gaat hier alleen om ziekmeldingen en niet over de duur van de afwezigheid. Dat zegt CNV Zorg & Welzijn op basis van cijfers van Vernet, een kennisnetwerk op het gebied van verzuim. Het is volgens de bond de eerste indicatie van de gevolgen voor de personeelsbezetting door de coronacrisis.

10.09 uur Drukte bij Luisterlijn

Het is druk bij de Luisterlijn: Nederlanders nemen massal contact op voor emotionele steun of voor een praatje. Waar vrijwilligers doorgaans zo'n 700 tot 800 gesprekken per dag voeren, is dat aantal gestegen naar ongeveer 1200 gesprekken. Daarnaast boden de afgelopen maand 800 nieuwe vrijwilligers hulp aan om al die extra oproepen te beantwoorden.

09.28 uur Inzamelingsactie voor voedselbank Gooi & Omstreken

De coronacrisis heeft veel nadelige gevolgen voor onze samenleving. Dat merken ze ook bij de voedselbanken. De Voedselbank Gooi en Omstreken, die onder andere actief is in Baarn en Soest verwacht daardoor grote tekorten.
"Het aantal cliënten dat zich aanmeldt is groter aan het worden. De stijging is aanzienlijk: we verzorgen voor 500 gezinnen een pakket per week en dat stijgt gestaag naar 540. Op dit moment hebben we nog genoeg producten, maar we verwachten komende tijd misschien wel problemen", zegt Gert Haas, coördinator bij de voedselbank.
Om het tekort tegen te gaan, organiseren leerlingen van het Baarnsch Lyceum vanochtend een inzamelingsactie. De voedselbank hoopt vooral dat mensen producten doneren die lang houdbaar zijn.
'Nu hebben we nog genoeg producten, maar we verwachten komende tijd misschien wel problemen'

07.45 uur Burgemeester Soest over paasweekend: 'In het allergrootste opzicht is het goed gegaan'

Burgemeester Rob Metz van Soest kijkt tevreden terug op het afgelopen paasweekend. Dat liet hij vanochtend weten op Radio M Utrecht. "In het allergrootste opzicht is het goed gegaan. De bossen waren niet te druk, in de winkels hielden mensen zich aan de afstanden en de supermarkten waren iets langer open zodat bezoekers gespreid konden komen. Op wat kleine incidentjes met jeugd na, zijn we het weekend doorgekomen."
'In het allergrootste opzicht is het goed gegaan'

06.51 uur Burgemeester Van Zanen bezoekt Diakonessenhuis

De burgemeester van Utrecht bezocht onder meer de Spoedeisende Hulp en sprak met medewerkers van het ziekenhuis. "Indrukwekkend om te horen hoe anders hun werk eruit ziet ten opzichte van anderhalve maand geleden."

06.17 uur CBS en RIVM brengen opnieuw verborgen coronasterfte in kaart

Het CBS en het RIVM brengen vanmiddag naar buiten hoeveel mensen er vorige week in totaal zijn overleden. Dit cijfer maakt opnieuw duidelijk hoeveel hoger het aantal overlijdens ligt dan te verwachten valt op basis van de corona-gerelateerde sterfgevallen die het RIVM telt.

06.11 uur Utrechtse Morgan werkt in Amerika aan corona-vaccin

De Utrechtse Morgan Friesen (24) woont sinds februari dit jaar in Boston. Bij het Vaccin and Immunotherapy Center (VIC), onderdeel van het grootste ziekenhuis in de stad en verbonden aan de wereldberoemde Harvard University, helpt ze als stagiair een vaccin te ontwikkelen tegen het coronavirus.

06.08 uur Pabostudenten bieden zich aan als oppas

De Utrechtse Marnixacademie en de Hogeschool Utrecht zetten PABO-studenten in om op te passen voor verplegers en werknemers van het UMC Utrecht. Daarvoor is de website oppasvoordezorg.nl opgezet.
Zorgmedewerkers kunnen zich via de knop 'ik heb een oppas nodig' aanmelden en studenten kunnen zich opgeven als oppas. Daarna worden de student en een zorgverlener aan elkaar gekoppeld op basis van adres en beschikbaarheid. De zorgverlener ontvangt de contactgegevens van de student en zal de eerste stap zetten om in contact te komen.
Pabo-student Aniek Drenth (20) past op kinderen van zorgmedewerkers

05.01 uur Tandartsen kunnen weer aan het werk

Tandartsen en mondhygiënisten hebben een leidraad opgesteld met richtlijnen voor een veilig bezoek aan de tandarts. Zij zeggen daarmee klaar te zijn om op verantwoorde wijze weer aan het werk te gaan.
De beroepsorganisatie KNMT zegt dat de leidraad is voorgelegd aan het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en dat er een positieve reactie is gekomen. Op verzoek van minister Martin van Rijn (Medische Zorg) hebben de tandartsen het oorspronkelijke voornemen om komende maandag het reguliere werk weer op te pakken opgeschort tot na de persconferentie dinsdag van premier Mark Rutte.

05.00 uur Relatief veel doden in Renswoude en Oudewater

In de provincie Utrecht zijn er relatief veel doden te betreuren in de gemeenten Renswoude en Oudewater. Dat blijkt uit cijfers van het RIVM.
Het instituut brengt voor het eerst ook het aantal bij de verschillende locaties van de GGD gemelde overleden COVID-19 patiënten. Dit is waarschijnlijk nog een (flinke) onderschatting van het totale aantal mensen dat sterft als gevolg van het virus. Dat komt omdat niet alle mensen die zijn overleden ook zijn getest op het virus.

05.00 uur Liveblog van gisteren

Wil je het liveblog van gisteren nog eens bekijken? Dat kan hier.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.