'Financiële impact voor culturele instellingen in Utrecht enorm'

PROVINCIE UTRECHT - In dit liveblog houdt RTV Utrecht je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rond het coronavirus.
In het kort:
- Aantal patiënten op intensive care blijft dalen
- 129 ziekenhuisopnames, het laagste aantal sinds een maand
- 69 nieuwe bevestigde besmettingen in de provincie Utrecht
- Officieel dodental coronavirus in heel Nederland stijgt met 142 naar 3601
- Verdeeldheid over wegwerken leerachterstanden
- Volgende week begint de Ramadan, premier Rutte vraagt moslims thuis te blijven
- Plaats je foto op onze kaart en breng de coronacrisis in beeld

22.59 uur Gute Nacht Freunde

Dit was het liveblog van 18 april. Bedankt voor het lezen en tot morgen.

22.21 uur Miljoenenschade voor culturele sector in Utrecht

Utrecht heeft een eerste onderzoek gedaan naar de financiële gevolgen van de coronacrisis op de 61 culturele instellingen in de stad waarmee de gemeente een subsidierelatie heeft. Tot en met 28 april komt dit uit op een negatieve impact van zo'n 3,2 miljoen euro. Dit loopt bij verlenging van de maatregelen op tot 5,4 miljoen euro per 1 juni en 7,6 miljoen euro per 1 juli. De hardste klappen vallen bij TivoliVredenburg, Centraal Museum en Stadsschouwburg.
Bij een verlenging van de maatregelen tot 1 juli denken vrijwel alle instellingen met de tegemoetkomingen van het Rijk en met het eigen vermogen de negatieve resultaten op te kunnen vangen. Maar daarmee is medio dit jaar de bodem van de eigen reserves bij veel van de instellingen bereikt.
Een grote groep creatieve zzp'ers mist inkomsten, wat voor Utrecht in totaal neerkomt op een financiële impact van zo'n 11 miljoen euro per maand. Wethouder Anke Klein spreekt van een 'enorme impact'. Ook stelt ze dat een rendabele bedrijfsvoering in een anderhalvemetersamenleving nagenoeg onmogelijk is.
De gemeente is in gesprek met het ministerie van OCW over de noodzaak van een overbruggingsfonds, ook voor lokaal gefinancierde instellingen. "De extra steun van 300 miljoen euro die de minister deze week aankondigde is zeer welkom voor culturele instellingen en makers om de eerste maanden van deze crisis door te komen. De uitvoering is cruciaal. Hierover zijn we in gesprek met de minister, G4 en stedelijke regio", laat wethouder Klein vandaag weten.

21.20 uur 'School in zomer alleen open voor kwetsbare leerlingen'

Paul Rosenmöller is er geen voorstander van de zomervakantie in te korten en in die periode lessen in te halen die leerlingen nu missen vanwege het coronavirus. Die periode kan wel worden gebruikt voor de meest kwetsbare groep, leerlingen met een grote achterstand. Dat zei de voorzitter van de VO-raad, die schoolbesturen in het voortgezet onderwijs vertegenwoordigt, in het televisieprogramma Kassa.
"De situatie van nu was twee maanden geleden nog totaal ondenkbaar. Leraren leveren nu een gigantische prestatie. Ze zijn in staat geweest om binnen korte tijd onderwijs op afstand te organiseren", aldus Rosenmöller. "De werkdruk in het onderwijs was al hoog en wordt nu nog hoger. Leraren hebben die vakantie straks echt verdiend."

21.11 uur In Eemdijk is het nu wel rustig

Gisteren was er nog overlast van alcohol drinkende jongeren en schreef de wijkagent zes boetes uit. Nu gaat het vooralsnog beter.
In Bunschoten ging het minder goed vandaag...

19.52 uur Afscheid van coronaslachtoffer Fouad (56)

De uitvaart was vanwege de coronamaatregelen in kleine kring, maar de vrienden van Fouad lieten het er niet bij zitten. Ze vormden erehaag vanuit hun auto's, regelden een tekstvliegtuig, staken rookfakkels af en maakten videoclip. Lees het artikel hier.
Erehaag van auto's voor Fouad.
Erehaag van auto's voor Fouad. © Eike Michler, Laurens Uppelschoten en René van Oostveen. Foto van Fouad Yamini uit privéarchief

18.28 uur

Het zou goed zijn om de coronamaatregelen voor jongeren na 28 april te versoepelen. Dat zegt de voorzitter van het Veiligheidsberaad, Hubert Bruls, in WNL Op Zaterdag op NPO Radio 1. Het Veiligheidsberaad bestaat uit de 25 voorzitters van de veiligheidsregio's in Nederland.
"Voor jongeren wordt het met de dag moeilijker om zich aan de regels te houden. Die moeten nu al vijf weken thuis blijven. Dat is voor de komende weken niet houdbaar. Dat pleit ervoor om voor de jongeren wel de eerste stapjes te doen. Hoe ver dat moet gaan, is een andere discussie, die laat ik bij het kabinet. De rode draad is dat de samenleving goed meedoet, maar de handhaving bij de jongeren is veruit het lastigste."
Als de cijfers over het aantal besmettingen zich gunstig blijven ontwikkelen, zou de versoepeling langzaam in moeten gaan na 28 april. "Maar we moeten reëel zijn, op 28 april gaan we echt niet massaal weer naar buiten." Wat voor gevolgen zon versoepeling heeft voor het onderwijs, is aan het kabinet om te besluiten", stelt Bruls. "Maar dat we na de meivakantie weer wat moeten gaan doen, dat is wel een veelgehoord geluid."

16.22 uur Daling coronapatiënten op ic zet door: 'Reguliere zorg hervatten'

Het aantal Nederlandse coronapatiënten op de intensive care is opnieuw gedaald. Het zijn er nu nog 1201, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding ( LCPS). Dat zijn er 34 minder dan vrijdag. Donderdag stond de teller nog op 1258.
Van de 1201 patiënten liggen er 1149 in Nederlandse ziekenhuizen en 52 in Duitsland. Slechts vier mensen hoefden te worden verplaatst naar andere regio's.
Op de intensive care liggen nu 356 mensen met andere klachten dan corona. Dat is nog steeds laag. Normaal gesproken zijn dat er ongeveer 800. "De gestage verdere daling gaat ziekenhuizen de gelegenheid bieden om zich ook weer te richten op niet-Covid-zorg", zegt Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg. "De beschikbare capaciteit is stabiel."
Het LCPS wil dat alle regio's gelijkmatig de coronazorg terugschroeven en de reguliere zorg hervatten, zodat binnen Nederland geen verschillen ontstaan.

16.16 uur Onbekende Nederlanders maken coronalied

Er was al een coronalied van BN'ers, maar nu ook van OBN'er (Onbekende Bederlanders). Het heet Samen Zijn We Sterk!! "Een krachtige meezinger om samen deze moelijke tijd door te komen", aldus de makers.

15.58 uur Werkgever of winkelier mag niet om gebruik corona-app vragen

Werkgevers, winkeliers en anderen mogen straks niet van hun personeel, klanten of bezoekers eisen dat ze de corona-app gebruiken waaraan het kabinet werkt. Zij mogen de app, die waarschuwt als de gebruiker in de buurt van een coronapatiënt is geweest, net zomin verplichten als de overheid dat doet, zegt het ministerie van Volksgezondheid.

13.56 uur Nieuwe cijfers RIVM

Het aantal Nederlanders van wie vaststaat dat ze als gevolg van het coronavirus zijn overleden, is gestegen naar 3601. Dat zijn 142 nieuwe meldingen ten opzichte van een dag eerder, meldt het RIVM.
Sinds gisteren zijn er 129 nieuwe coronapatiënten in het ziekenhuis opgenomen, het laagste aantal sinds een maand.
Er zijn nu in totaal 9.594 coronapatiënten in het ziekenhuis opgenomen (geweest). Het aantal personen dat positief op het virus is getest staat nu op 31.589, 1140 meer dan een dag eerder.
In de provincie Utrecht zijn nu 2243 personen positief op het virus getest. Dat zijn er 69 meer dan gisteren, toen waren het er 2174. Meer weten over het aantal overleden coronapatiënten in je eigen gemeente? Dat kun je via het kaartje in dit bericht zien.

13.28 uur Verrassing voor jarige Wendy uit Utrecht

Wendy uit Utrecht is vandaag jarig en werd vanochtend verrast door haar ouders met een ontbijtje en een krijttekening.

13.15 uur Ouders verdeeld over wegwerken leerachterstand

Ruim een derde van de ouders met kinderen vinden dat scholen de mei- en zomervakantie moeten gebruiken om leerachterstanden in te halen die zijn veroorzaakt door de coronacrisis. Dat blijkt uit onderzoek van Informatiepunt Ouders&Onderwijs en tv-programma Kassa. Schoolvakanties zijn dus niet voor alle ouders heilig, al vindt een vergelijkbaar aantal dat vakanties daarvoor niet bedoeld zijn.
Onder onderwijsexperts heerst er verdeeldheid, stelt Kassa. "Terwijl de een zegt dat de zomervakantie zeker benut moet worden om achterstanden in te halen, zegt de ander dat dit niet goed is voor de motivatie."

12.49 uur Gemeente Vijfheerenlanden roept vlogwedstrijd in het leven

De gemeente Vijfheerenlanden is nieuwsgierig naar hoe jongeren de coronacrisis beleven en vraagt hen daarom vlogs in te sturen. Burgemeester Sjors Fröhlich en wethouder jeugd Tirtsa Kamstra hebben de wedstrijd in het leven geroepen. Meedoen? Lees meer op de website van de gemeente.

11.26 uur Nationale Onderwijsweerk Amersfoort een jaar uitgesteld

De Nationale Onderwijsweek in Amersfoort, die in de eerste volle week van oktober zou plaatsvinden, is een jaar uitgesteld. Volgens de organisatie "past het in deze situatie niet om de week te organiseren", omdat de coronamaatregelen ontzettend veel vragen van de leerlingen en iedereen die in het onderwijs werkt.
Begin maart werd bekend dat Amersfoort zich komend schooljaar 'nationale onderwijsstad' mocht noemen. De Nationale Onderwijsweek is volgens de organisatie "een van de hoogtepunten die bij die titel hoort".

10.24 uur 10.000 chocolaatjes voor ziekenhuispersoneel in Nieuwegein

Verpleegkundige Liss van Ree werd benaderd door de eigenaar van chocoladefabriek Lagosse, met de vraag of ze wat chocolade wilden in deze drukke coronatijd. Gisteren werden er maar liefst tienduizend chocolaatjes afgeleverd bij het ziekenhuispersoneel van het St. Antoniusziekenhuis in Nieuwegein. En die werden dankbaar in ontvangst genomen!
60 grote dozen vol met chocolaatjes voor het ziekenhuispersoneel in Nieuwegein.
60 grote dozen vol met chocolaatjes voor het ziekenhuispersoneel in Nieuwegein. © Liss van Ree

08.54 uur Digitale Koningsspelen in Soest

Geen Koningsspelen maar Woningsspelen in Soest. Bouw een hut in de woonkamer, of maak een video waarop je de eerste drie coupletten van het Wilhelmus zingt. Bij gebrek aan Koningsspelen - en dus geen spelletjesplein in Soest - heeft de scouting iets bedacht: een digitale Koningsspelen.
Het gaat om een "digitale Soesterspeurtocht met lachwekkende uitdagingen in en om het huis", schrijft de scouting. Het spel vindt plaats op Koningsdag 2020 van 9.00 tot 15.00 uur. Inschrijven kan via deze website.

08.41 uur Een sterrenmaaltijd voor een prikkie in Baarn

In Baarn serveren restaurants Eemlust en Dorsthuys Demmers een maaltijd van hoog niveau voor ouderen en mensen die hulp goed kunnen gebruiken. Vandaag wordt de 1500ste maaltijd bezorgd. Die feestelijke mijlpaal vroeg om iets extra's, vond mede-eigenaar Guido Demmers.
Hij vroeg daarom topkok Soenil Bahadoer van tweesterrenrestaurant De Lindehof om een recept. En dus wordt er vandaag een heuse sterrenmaaltijd bezorgd. "Het is een lamsstoofschotel, met zelfgemaakte pita's en een zoetzuur van rode ui", zegt Demmers in een interview met RTV Utrecht. De kosten? 2,50 euro.
Het hele verhaal lees je hier.
2,50 euro voor een topmaaltijd in Baarn.
2,50 euro voor een topmaaltijd in Baarn. © Caspar Huurdeman

08.02 uur Amerikaanse kunstenaar maakt kunstwerkjes op wc-papier

Door heel Utrecht doken ze de afgelopen dagen op: stukjes wc-papier beschilderd met een tulp en daarbij de tekst: als je me ziet dan mag je mij pakken. De kunstwerkjes zijn van de Amerikaanse kunstenaar Daniel Miller (33). "Ik wil iets positiefs en absurds creëren", vertelt hij in een interview met RTV Utrecht.
Daniel kwam naar Nederland voor inspiratie en om vrienden te bezoeken. Maar een uur nadat zijn vliegtuig de Nederlandse grond had geraakt, kondigde het kabinet maatregelen aan vanwege de coronacrisis. Hij werd verliefd op de stad en besloot te blijven. Het verhaal van Daniel lees je hier.
De kunstwerkjes van Daniel.
De kunstwerkjes van Daniel. © Daniel Miller

07.07 uur CNV: werkplek die niet voldoet aan coronaregels amper beboet

Volgens vakbond CNV beboet de inspectie bijna geen bedrijven die onvoldoende maatregelen hebben genomen om hun werknemers te beschermen tegen het coronavirus.
"Bijna 2 miljoen werkenden voelen zich onveilig op de werkvloer. Vooral werkenden in vitale sectoren die buiten het zicht van klanten opereren, zoals de voedselsector en distributiecentra, zijn nog steeds vogelvrij", zegt CNV-voorzitter Piet Fortuin na een invenstarisatie. "Dat de werkplek nog steeds niet veilig is, komt door gebrekkige handhaving. De Inspectie SZW (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) handhaaft
nauwelijks, uit coulance naar bedrijven toe."
Voor personen bedraagt de boete voor het overtreden van de coronaregels maximaal 390 euro, voor bedrijven is dat 4000 euro.

05.05 uur Rutte vraagt moslims iftar thuis te nuttigen

Tijdens de ramadan moeten moslims thuis hun vasten breken. Dat vraagt premier Rutte. Volgende week begint de islamitische vastenmaand.
De iftar is de maaltijd waarmee het vasten na zonsondergang wordt gebroken. Vaak is dit een sociale gelegenheid met veel mensen. Vanwege het coronavirus is dat niet de bedoeling.
"Ik vraag alle moslims in Nederland om ook dit moment van de dag thuis met het gezin door te brengen. Het is echt van groot belang. Hoe moeilijk het ook is, houd je ook tijdens de ramadan aan de voorschriften."
Veel moskeeën en maatschappelijke organisaties van moslims zijn volgens de premier al druk bezig om mensen hierop te wijzen. "Dat waardeer ik zeer."

05.02 uur Boetes in Eemdijk

Wijkagent Peter in Eemdijk laat er geen gras over groeien. De politieman deelde gisteren zes boetes uit aan een groep jongeren. Ze waren alcohol aan het drinken, gooiden troep van zich en hielden geen afstand. "Wie niet luisteren, zal voelen", schrijft de agent op Twitter. "Het is niet anders."
Wil je het liveblog van gisteren teruglezen? Dat kan hier.
In het kort:
- Aantal patiënten op intensive care blijft dalen
- 129 ziekenhuisopnames, het laagste aantal sinds een maand
- 69 nieuwe bevestigde besmettingen in de provincie Utrecht
- Officieel dodental coronavirus in heel Nederland stijgt met 142 naar 3601
- Verdeeldheid over wegwerken leerachterstanden
- Volgende week begint de Ramadan, premier Rutte vraagt moslims thuis te blijven
- Plaats je foto op onze kaart en breng de coronacrisis in beeld

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.