Nederland telt dit weekend bijen in de achtertuin, maar hoe doe je dat?

Bijenkoningin Sonne Copijn uit Groenekan.
Bijenkoningin Sonne Copijn uit Groenekan. © RTV Utrecht / Anne-Marie Verhagen
PROVINCIE UTRECHT - Het is dit weekend de Nationale Bijentelling. Iedereen kan meedoen op eigen balkon of in de tuin. De telling moet bijdragen aan een grotere kennis over bijen in Nederland.
Sonne Copijn uit Groenekan neemt ons vandaag mee op een rondje bijentellen in haar tuin. Als imker weet ze precies welke bloemen en planten bijen graag tegenkomen. Maar zelfs dan is het lastig tellen. "Om ze te zien, moet je zelf heel stil staan", zegt Sonne.
Dat is meteen ook de eerste tip: rustig kijken en geen snelle bewegingen maken. Bijen registreren langzame bewegingen niet. Trillingen en druk armgezwaai wel, dus dat is niet handig bij het tellen.

BIJENSOORTEN

De bijentelling is een initiatief van Nederland Zoemt. Deelnemers wordt dit weekend gevraagd om een half uur in de tuin of op het balkon te gaan staan en in die periode het aantal bijen te tellen. In totaal komen er twintig verschillende bijensoorten in Nederland voor.
Op een speciale kaart is te zien met wat voor een bij je te maken hebt. Sonne heeft er al een paar gespot: "Ik heb een akkerhommel gezien, de tuinhommel, een vosje..." Ze vervolgt: "Ik weet niet zo goed hoe de wetenschappers hier chocola van maken. Het is nu iets kouder omdat de zon weg is en dan zie je meteen minder bijen. Er spelen zoveel factoren mee tijdens dat tellen."

INZICHT

Daarbij is de kans groot dat mensen een bij twee of misschien zelfs drie keer tellen. "Bij een honingbij raak je inderdaad snel de tel kwijt," lacht Sonne. "Maar een hommel, daar zijn er niet zoveel van."
Het gaat er niet om hoeveel bijen er precies zijn, maar Nederland Zoemt hoopt vooral inzicht te krijgen in welke verschillende soorten er in Nederland zijn en hoeveel van welke soort in bepaalde regio's leven.

BEDREIGD

De helft van alle 358 Nederlandse wilde bijensoorten wordt bedreigd, terwijl ze heel belangrijk zijn voor onze voedselvoorziening. Sonne: "Wat eten we als er geen bijen meer zijn? 75 procent van al ons voedsel moet bestoven worden. Dat betekent dat van elke vier happen eten, we er drie te danken hebben aan de bijen."
De grootste bedreiging waar de wilde bij mee te kampen heeft, is een gebrek aan voedsel en nestgelegenheid. Dit komt vooral door de intensieve grootschalige landbouw, maar ook door de verstedelijking, verstening van tuintjes en minder diversiteit in ons openbaar groen.

BIJENKONINGIN

Sonne wordt ook wel de bijenkoningin genoemd. Ze is de vierde generatie imker in haar familie en is er letterlijk mee opgegroeid. "Ik ben geboren in een bijenkorf, mijn wieg was een bijenkorf. Ja dat is echt zo," lacht ze.
"Op mijn tiende kreeg ik mijn eerste honingbijenvolkje. Nu geef ik les over bijen en over de planten waar ze op leven. Het is zo belangrijk dat wij als mensen zorgen voor een landschap waar ook die bijen op kunnen leven. Want zij zijn het zoemend hart van al het leven op aarde."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.