Drukte in Utrechtse parken en boa's zien geweld stijgen

PROVINCIE UTRECHT - In dit liveblog houdt RTV Utrecht je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rond het coronavirus.
In het kort:
- Weinig incidenten rond naleven coronamaatregelen
- 110 ziekenhuisopnames, het laagste aantal sinds een maand
- 52 nieuwe bevestigde besmettingen in de provincie Utrecht
- Officieel dodental coronavirus in heel Nederland stijgt met 84 naar 3684
- Plaats je foto op onze kaart en breng de coronacrisis in beeld

21.40 uur Burgemeester Stichtse Vecht hoopt snel weer naar jubilerende echtparen te kunnen

20.30 uur Het was te druk in het Utrechtse Griftpark vandaag

20.00 uur 'Mensen gaan iets soepeler om met de regels'

Hoewel er vandaag geen grote incidenten zijn geweest, bespeurt het Veiligheidsberaad van burgemeesters dat mensen iets soepeler omgaan met de regels vanwege te coronavirus. Het kabinet had iedereen op het hart gedrukt dit weekend binnen te blijven, maar door het mooie weer was het in natuurgebieden en op de stranden toch iets drukker.
Er zijn volgens de woordvoerster niet extreem veel boetes uitgedeeld, maar het beeld is wel dat mensen wat meer moeite hebben om zich aan de regels te houden.

19.00 uur Ministerie: corona-app laat nog wel even op zich wachten

Het duurt nog wel even voor er een corona-opsporingsapp is die klaar is voor gebruik. Onder de zeven app-bouwers die dit weekend hun plannen voorlegden, tekent zich nog geen geschikte kandidaat af, erkent het ministerie van Volksgezondheid. "Ik heb nog geen expert horen zeggen: we hebben al voldoende informatie om te kiezen", zegt hoogste ambtenaar Erik Gerritsen. "Als je dat al zou willen."

17.40 uur 'Bijna 90 procent boa's ziet geweld stijgen sinds coronacrisis'

Bijna 90 procent van de buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) ziet het aantal geweldsincidenten stijgen sinds de coronacrisis, zo meldt vakbond BOA ACP op basis van een enquête. 51 procent van de ondervraagde boa's geeft daarin aan sinds de uitbraak van de coronacrisis zelf een geweldincident te hebben meegemaakt.
Op de vraag of ze voldoende persoonlijke beschermingsmiddelen tot hun beschikking hebben, antwoordt 66 procent met nee. 73 procent vindt dat er een te rooskleurig beeld bestaat over hoe Nederland zich aan de regels houdt. En 90 procent vindt het noodzakelijk om geweldsmiddelen te krijgen nu ze te maken hebben met de handhaving van de coronamaatregelen.

17.35 uur Docenten van Scholengemeenschap De Breul in Zeist hebben een filmpje gemaakt voor de leerlingen

16.55 uur Lerarenvakbond Leraren in Actie: scholen moeten dicht blijven

Lerarenvakbond Leraren in Actie (LIA) maakt zich grote zorgen over de gezondheid van het onderwijspersoneel als na de meivakantie de scholen - wellicht gedeeltelijk of gefaseerd - weer open gaan. De bond zegt dat er nog geen duidelijkheid is over het besmettingsgevaar en de overdraagbaarheid van het coronavirus bij kinderen en jongeren. Ook, aldus LIA, is het moeilijk vast te stellen welke risico's (ouder) personeel hierbij loopt.
Wegens deze zorgen vindt LIA dat de scholen na mei dicht moeten blijven en dat tot aan de zomervakantie doorgegaan moet worden met het digitale afstandsonderwijs.

16.20 uur Aantal coronapatiënten op de ic's gedaald tot onder de 1200

Het aantal coronapatiënten dat op de ic's ligt, is gedaald tot onder de 1200. Het zijn er nu nog 1176, meldt het Landelijke Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding. Dat zijn er 25 minder dan gisteren.

16.16 uur Veel sporters in

Door het mooie weer is het zondag drukker in de bossen dan gisteren. Volgens een woordvoerster van Staatsbosbeheer is het "gezellig druk" en houden mensen meestal voldoende afstand volgens de coronaregels. "Er wordt ontzettend veel gesport, gewandeld en heel veel gefietst. Een boswachter noemde de bossen 'de buitensportschool van Nederland'."
Zo trekken veel gezinnen erop uit, waarbij de ouders bijvoorbeeld hardlopen en de kinderen er op stepjes of skeelers omheen rijden. "Hier en daar moeten we een waarschuwing geven als het iets te druk wordt, maar over het algemeen houden mensen zich goed aan de regels."

16.04 uur Leerdam City Run afgelast

Ook de Leerdam City Run gaat niet door. De organisator had eerder nog een alternatieve coronavariant bedacht. Daarin zouden deelnemers tussen 18 april en 1 mei op een zelf gekozen moment een route door de vier wijken van de stad lopen. Daarna kregen ze een medaille opgestuurd. Na overleg met de gemeente is besloten om ook deze alternatieve variant niet door te laten gaan.

14.20 uur 'Dat de school dicht is'

Meester Joas Romijn en broer Daniël Romijn uit Zeist bedachten samen een nieuwe versie op het nummer 'Als Het Avond Is' van Suzan en Freek met de titel 'Dat De School Dicht Is'. Voor leerkrachten, ouders en leerlingen.

14.04 uur Aantal doden door coronavirus stijgt met 84 tot 3684

Het aantal Nederlanders van wie vaststaat dat ze door het coronavirus zijn overleden, is gestegen naar 3684. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft 84 nieuwe meldingen gekregen over sterfgevallen van de GGD'en in het land.
Het aantal ziekenhuisopnames steeg met 110. De afgelopen dagen is op dit vlak een dalende lijn te zien. In de provincie Utrecht zijn er 2295 gemelde coronapatiënten, 52 meer dan gisteren.

13.20 uur Muzikaal onthaal voor diamanten echtpaar

Een warm onthaal vandaag voor Hans en Henny Copier, op de Utrechtse Oudegracht. Zij zijn 60 jaar getrouwd en werden vanaf een gepaste afstand toegezongen door de buurt.
Heb je ook bijzondere foto's? Breng de coronacrisis in beeld en zet ze op de kaart.
Felicitaties van de buurt, op gepaste afstand.
Felicitaties van de buurt, op gepaste afstand. © Jelle Raap
Een aubade voor het diamanten echtpaar.
Een aubade voor het diamanten echtpaar. © Jelle Raap

12.10 uur Troost-tv voor Utrechtfans

Het had vandaag zo mooi kunnen zijn. Lekker weer en een bekerfinale tussen FC Utrecht en Feyenoord in een goed gevulde Kuip. Gelukkig hebben we de beelden van 2003 nog.

11.54 uur Populaire fitnessplek nu ook dicht

Er verschijnen nog altijd nieuwe hekken op plekken waar de afgelopen weken toch nog veel mensen samenkwamen. Zo heeft de gemeente Utrecht nu een populaire sportplek langs de Oosterspoorbaan afgesloten. Ook de naastgelegen voetbalkooi is dicht.
Volgens een woordvoerder van de gemeente is er herhaaldelijk gewaarschuwd, maar bleef het druk aan de rekstokken en in de voetbalkooi. Eerder ging de skatebaan in het Griftpark al dicht.
Fitnessapparaten nu ook afgesloten.
Fitnessapparaten nu ook afgesloten. © Guus Teunissen

10.58 uur Datalek bij corona-app

Bij een van de mogelijke corona- apps, COVID19 Alert, is een datalek gevonden. Tijdens het beschikbaar stellen van de zogeheten broncode is een bestand meegekopieerd met zo'n honderd tot tweehonderd namen, mailadressen en versleutelde wachtwoorden, bevestigt een van de makers een bericht hierover bij RTL Nieuws.
De gegevens zijn afkomstig uit een ander project en zijn volgens hem vanwege de druk om de code snel openbaar te maken, per ongeluk niet verwijderd terwijl dat wel had gemoeten. "Een menselijke fout. Dat is niet goed, maar we hadden een half uur de tijd om de code online te zetten." Inmiddels zijn de gegevens verwijderd en de makers roepen mensen op die de informatie eraf hebben gehaald, hier niets mee te doen.

10.14 uur Het is dus écht stil in de stad

08.17 uur Aangepaste herdenking Kamp Amersfoort

Nationaal Monument Kamp Amersfoort herdenkt vanmiddag dat het concentratiekamp precies 75 jaar geleden werd overgedragen aan het Rode Kruis. Door de coronacrisis komen er geen mensen bijeen, maar via internet, social media en RTV Utrecht is er een alternatieve herdenking.
Alle programmaonderdelen zijn vooraf opgenomen en gemonteerd tot een verslag van een uur. Het is volgens het kamp een wereldprimeur dat zo'n herdenking plaats heeft zonder een fysieke samenkomst.

07.01 uur Hoe lang kunnen we de coronamaatregelen volhouden?

Volgende week komt premier Mark Rutte opnieuw met een persconferentie. De grote vraag luidt: worden de maatregelen binnenkort versoepeld? Volgens Bregje Holleman, universitair hoofddocent taal en communicatie aan de Universiteit Utrecht, kunnen we de situatie zoals die nu is best nog een tijdje volhouden: "Zolang maar duidelijk is wat de koers is."

06.21 uur Weinig incidenten rondom coronamaatregelen

Er zijn gisteren geen grote incidenten geweest rond het negeren van de coronarichtlijnen. Dat laat het Veiligheidsberaad van burgemeesters weten. Het kabinet drukte iedereen op het hart dit weekend weer zoveel mogelijk binnen te blijven. Op de meeste plekken bleef het vrij rustig, al werden wel weer boetes uitgeschreven. Onder meer aan vier jongens in Bunschoten. Zij hielden onvoldoende afstand van elkaar bij sportpark De Vinken.
Ook in de natuur was het relatief rustig. Wel constateert Staatsbosbeheer dat steeds meer jongeren de natuur opzoeken en daar dan ook samenscholen. Verder was het bij bouwmarkten behoorlijk druk, maar het liep volgens het Veiligheidsberaad dus nergens uit de hand.

06.04 uur Zorgen om ramadan in coronatijd

Artsen en andere zorgverleners moeten mensen die meedoen aan de ramadan vanwege het coronavirus goed adviseren over medicijngebruik en over het meedoen aan het vasten. Die oproep doet de multiculturele vereniging Assadaaka Community. Door de corona-uitbraak is voor mensen met gezondheidsklachten voorzichtigheid geboden, vindt de vereniging. De ramadan begint op 24 april en duurt tot en met 23 mei. Moslims mogen in die periode van zonsopgang tot zonsondergang niet eten en drinken.

05.30 uur Het liveblog van gisteren teruglezen?

Dat kan via deze link.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.