Herdenking Kamp Amersfoort 'live' bij RTV Utrecht

© Beeldbank NIOD
AMERSFOORT - Nationaal Monument Kamp Amersfoort herdenkt vanmiddag dat het concentratiekamp precies 75 jaar geleden werd overgedragen aan het Rode Kruis. Door de coronacrisis komen er geen mensen bijeen, maar via internet, social media en RTV Utrecht is er een alternatieve herdenking.
In Kamp Amersfoort zaten in de Tweede Wereldoorlog ruim 35.000 Nederlanders gevangen. Voor een deel waren dat verzetsmensen, maar er zaten ook politieke gevangenen, Joden, zigeuners en zogenoemde asocialen. De leefomstandigheden waren erbarmelijk. Velen overleefden het kamp niet. Op 19 april 1945, toen de Duitsers het kamp verlieten, ontfermde hulpverleenster Loes van Overeem zich over de zieke en verzwakte gevangenen die achterbleven.

VERSLAG

De 75-jarige herdenking zou groots worden aangepakt, maar door de maatregelen tegen verspreiding van het coronavirus kan dat niet. Daarom zijn nu alle programma-onderdelen vooraf opgenomen en samengevoegd tot een 'live' verslag, dat een uur duurt. Kijkers zien het hijsen van de vlag, het luiden van de klokken en toespraken, onder andere van staatssecretaris Paul Blokhuis van Welzijn en oud-gevangene Nic Snaas.

KOOR

Vanwege het jubileum is een koor gevormd van 130 familieleden en nabestaanden van gevangenen. Dit koor kon sinds de coronauitbraak niet meer bij elkaar komen. Zij zingen nu vanuit hun huiskamers.

LIVE

De herdenking is vanaf 13.30 uur op televisie te volgen via RTV Utrecht en via internet onder andere bij de EO, bij Herdenken.tv en bij Kamp Amersfoort zelf. Het is volgens het kamp een wereldprimeur dat zo'n herdenking plaats heeft zonder een fysieke samenkomst.
In het kamp zijn zondag dan ook geen activiteiten. De directie roept iedereen dringend op om thuis te blijven.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.