Burgemeesters bezorgd over jongeren, koning werkt thuis

PROVINCIE UTRECHT - In dit afgesloten liveblog vind je ons coronanieuws van 20 april.
In het kort:

- Vrijwillige brandweer Zuilen zamelt in voor zorgmedewerkers
- Raadslid Baarn lokte coronaboete uit
- Weer minder coronapatiënten op intensive care
- Koning en koningin werken thuis
- Corona-apps zijn onvoldoende uitgewerkt en gaan niet in productie.
- Plaats je foto op onze kaart en breng de coronacrisis in beeld

23.00 uur Burgemeesters maken zich zorgen om jongeren

Jongeren zullen het meest opgelucht zijn als de coronamaatregelen worden versoepeld. Dat verwachten de burgemeesters die vanavond met minister Grapperhaus hebben gesproken over het beleid om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Het kabinet maakt morgenavond bekend hoe dat beleid er vanaf volgende week uit komt te zien.
Op veel plaatsen in Nederland blijkt het steeds lastiger om jongeren binnen te houden, zei Grapperhaus na het overleg op het provinciehuis in Utrecht. "Het geldt voor iedere Nederlander, maar zeker als je jong bent en je naar buiten wilt, dat dat wel even flink tegenvalt."
De burgemeesters zijn vooral bezorgd over de problemen die het geeft om te handhaven wanneer steeds meer inwoners zich niet meer aan de regels houden. Een van de opties is om bijvoorbeeld sportclubs op termijn gedeeltelijk op te starten, zodat jongeren hun energie kwijt kunnen. Ook wordt gesproken over het al dan niet heropenen van de scholen.

21.09 uur Brandweer Zuilen steunt zorgmedewerkers in de wijk

De vrijwillige brandweer van Utrecht Zuilen zet zich deze week met restaurant Brasserie Oud Zuilen in voor zorgmedewerkers van 't Huis aan de Vecht. Het doel is om 1500 euro voor tweehonderd maaltijden bijeen te brengen.
"Normaal gesproken oefenen we wekelijks om vakbewaam te blijven", zeggen de brandweerlieden, die net als velen in een nieuwe situatie zitten. "In plaats van in onze brandweerpost zitten we achter onze laptops webinars te kijken. Ook leuk, maar we zouden graag meer doen voor de mensen in ons 'verzorgingsgebied'."
Daarom gaan de vrijwilligers digitaal met de pet rond en hebben ze zich aangesloten bij Help 'n Happie. Daar koken restaurants die nu geen klanten hebben met donaties maaltijden voor mensen die het goed kunnen gebruiken: zorgmedewerkers, daklozen of eenzame ouderen.

20.35 uur GGD: Jongeren leven ongezonder door coronamaatregelen

Jongeren leven tijdens de coronacrisis ongezonder dan ouderen. Ze roken meer en bewegen minder dan anders. Ook maken veel mensen zich zorgen over hun baan. Dat blijkt uit een regionaal online onderzoek dat gehouden werd door de GGD Utrecht om te achterhalen wat er leeft in alle 26 gemeenten van de provincie Utrecht.
Verder komt naar voren dat het met de meeste mensen wel goed gaat. Wel geven bijna alle ondervraagden aan zich zorgen te maken over het verliezen van hun baan. Maar de meeste aandacht gaat uit naar de gezondheid van naasten.

19.44 uur Raadslid Baarn: 'Coronaboete bewust uitgelokt'

D66-fractievoorzitter Jelle Jonkers uit Baarn heeft een forse bekeuring gekregen, omdat hij bij de weg naar Lage Vuursche een wegafzetting heeft genegeerd. Jonkers, die ook jurist is, zegt dat hij bewust op de boete heeft aangestuurd, om te zien wat de rechter ervan vindt. Hij vindt de coronamaatregelen van de gemeente te zwaar.

19.11 uur Meekijken met de nachtwerkers van UMC Utrecht

Het UMC Utrecht is op YouTube een miniserie gestart om mensen inzicht te geven in wat er 's nachts gebeurt in een ziekenhuis. De nachtwerkers zijn paraat en werken als de meesten van ons slapen. Dit is aflevering 1:

18.07 uur Opnieuw minder mensen op de intensive care

Het aantal patiënten met Covid-19 dat op de intensive care wordt behandeld is opnieuw afgenomen. Volgens de stand van maandagmiddag liggen op dit moment 1158 mensen in de IC's, achttien minder dan gisteren. In Nederland is nu van 33.405 mensen bekend dat ze besmet zijn (geweest) met het coronavirus.
Ook in de provincie Utrecht is te zien dat het aantal opnames in ziekenhuis daalt. Het UMC Utrecht heeft zestig mensen binnen. Van hen liggen er 34 op de intensive care. In het St. Antoniusziekenhuis worden momenteel 42 patiënten behandeld, onder wie negentien op de intensive care. Het Diakonessenhuis meldt 33 patiënten, van wie dertien op de ic, en het Meander Medisch Centrum telt eveneens 33 coronapatiënten, met vijftien mensen op de IC.
Eerder vandaag werd al bekend dat landelijk het aantal ziekenhuisopnames in verband met coronabesmetting opgelopen is tot 9779, een toename van 75. Zondag werden er 110 nieuwe opnames gemeld. In onze provincie valt Oudewater op. Met 25 inwoners in het ziekenhuis levert de kleine gemeente een relatief groot aandeel in de statistieken. Na de Limburgse gemeente Peel en Maas en drie Noord-Brabantse gemeenten is Oudewater naar verhouding de vijfde gemeente in ons land.
Het aantal bevestigde sterfgevallen in Nederland is nu 3751. Het RIVM benadrukt dagelijks dat de cijfers geen volledig beeld geven van de uitbraak van het coronavirus. Soms komen de gegevens niet binnen 24 uur bij het instituut aan. Bovendien wordt niet iedereen die misschien besmet is ook getest. Daarom wordt aangenomen dat het aantal besmettingen en overledenen in werkelijkheid hoger ligt.

16.48 uur Koning werkt ook thuis

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben een inkijkje gegeven in de manier waarop ze haast dagelijks videogesprekken voeren in de huidige coronatijd. In hun werkkamers in Paleis Huis ten Bosch is het koninklijk paar gefotografeerd achter een tablet op een statief. De koning is casual gekleed en Máxima draagt een bril.
Het koningspaar voerde sinds het begin van de coronacrisis talloze telefoongesprekken met instellingen, organisaties en bedrijven. Met deze gesprekken laten zij zich volgens het hof informeren en spreken ze hun steun en waardering uit.

16.27 uur Hogere straf voor coronahoester

Een 28-jarige man moet vier maanden de gevangenis in om dat hij opzettelijk meerdere mensen in het gezicht heeft gehoest. Hij werd eerder veroordeeld tot negen weken cel waarvan twee voorwaardelijk. Het Gerechtshof in Den Bosch wil met de hogere straf een signaal afgeven.
De man belaagde op 15 maart een lange rij mensen bij een coffeeshop in Den Bosch door naar ze te hoesten, waarna hij "Pas op, corona!" riep. Hij werd door een agent weggestuurd, maar keerde terug en deed het opnieuw.

16.00 uur Dag Christian...

Radio M Utrecht draait 'Make You Feel My Love' van Adele. Met dat lied is zojuist de uitvaart begonnen van onze collega Christian Leibbrandt, die in het Paasweekend overleed aan het coronavirus. Christian werkte 19 jaar als technicus voor ons sportprogramma Namen & Rugnummers. Hij was 54 jaar en laat een leegte bij ons achter.
Christian Leibbrand aan de knoppen bij Radio M Utrecht.
Christian Leibbrand aan de knoppen bij Radio M Utrecht. © Kees van Gestel
De uitvaart wordt vanwege de coronamaatregelen in kleine kring gehouden. Collega's van RTV Utrecht dragen de kist en verzorgen een livestream voor familie en vrienden die er niet bij kunnen zijn.

15.24 uur Anderhalvemeter-economie in Woudenberg

"De Woudenbergers proberen de anderhalvemeter -norm in acht te nemen en worden geholpen door de aanwijzingen met krijt op het marktplein", schrijft Klaas Haitsma bij deze foto van een martkkraam. "Ook elders maakt men omtrekkende bewegingen om elkaar te ontwijken." Klaas zette de foto op onze coronakaart.
Afstand houden als je kaas koopt in Woudenberg.
Afstand houden als je kaas koopt in Woudenberg. © Klaas Haitsma

14.15 uur Dodental corona stijgt met 67 naar 3751

Het aantal sterfgevallen waarvan is vastgesteld dat ze zijn veroorzaakt door het coronavirus is vandaag met 67 opgelopen naar 3751. Het RIVM meldt 75 nieuwe ziekenhuisopnames. Trieste cijfers, maar de aantallen liggen lager dan voorgaande dagen en dat stemt dan weer hoopvol

13.27 uur 's Heeren Loo: stuur een kaartje of een kleurplaat

Vorige week is de landelijke kaartenactie begonnen voor de ruim 14.000 cliënten met een (verstandelijke) beperking. De oproep om een kaartje tegen de eenzaamheid te sturen is goed opgepakt.
"Het doet de bewoners, hun verwanten en onze medewerkers enorm goed dat er mensen zijn die aan ze denken", aldus de zorgorganisatie uit Amersfoort.
Voor alle creatievelingen die nog een kaartje willen sturen: 's Heeren Loo, Berkenweg 11, 3818 LA, Amersfoort.

13.24 uur Kringloopwinkels Amersfoort en Leusden open

Maar er zijn wel aangepaste openingstijden: 12.00-16.00, maandag tot er met vrijdag.
De textielcontainers zijn in deze gemeenten per vandaag dicht. Dit omdat de afzetmarkt voor textiel nagenoeg stil is komen te liggen door corona. En de capaciteit en opslagruimte van het kringloopcentrum zelf zitten aan hun top.

12.43 uur Corona-apps onvoldoende uitgewerkt

De voorwaarden van de overheid voor de corona-apps waren "niet duidelijk genoeg" en daardoor zijn de zeven voorstellen voor de apps "onvoldoende uitgewerkt". De Autoriteit Persoonsgegevens komt daarom niet met een inhoudelijk oordeel over de apps.
De privacywaakhond van de overheid heeft tijdens het weekend gekeken naar de apps. Die moeten bijhouden met wie een coronapatiënt contact heeft gehad. Daarmee wil het kabinet proberen de verspreiding van het coronavirus te beperken en tegelijkertijd ruimte geven om het dagelijks leven te hervatten.

12.21 uur Een troostbal in Amersfoort

Heb jij er al trek in?

11.20 uur Een ode aan Utrecht in coronatijd

Zo noemt de maker van deze beelden zijn video. Het is gemaakt door de man van RTL Nieuws-presentatrice Daphne Lammers. Het stel woont al jaren in Utrecht en zo kwam het tot stand.
De tweet van Daphne:

10.34 uur Indrukwekkend begin van de week voor burgemeester Fröhlich

Hij heeft een vrouw gesproken die in vier dagen tijd, beide ouders verloor aan corona.

09.33 uur Oogfonds geeft tips voor gezonde kinderogen tijdens corona

Het zal misschien geen verrassing zijn, maar het dagelijks gebruik van schermen neemt een nog grotere vlucht en kinderen komen minder buiten.
Weinig buitenlicht en veel dichtbij kijken kunnen op de langere termijn zorgen voor bijziendheid: in 2050 bibijziendheid de belangrijkste oorzaak van blindheid en slechtziendheid in Nederland.
Het Oogfonds in Utrecht start een eenvoudige, gratis sms-actie om gezinnen te inspireren met tips voor gezonde kinderogen: sms scherm naar 4333.

08.00 uur honderdduizenden mondmaskers aangekomen

En heel veel andere beschermingsmiddelen zoals isolatiejassen en veiligheidsbrillen zijn via een luchtbrug met China, op Schiphol aangekomen. Het is de eerste vracht van een veel grotere partij.
Minister Martin van Rijn (Medische Zorg) verwacht deze week ongeveer zes miljoen mondmaskers die voor de verpleging van coronapatiënten kunnen worden gebruikt.
Van Rijn: "De mondkapjes zijn enorm hard nodig voor al die mensen die zich inzetten in de zorg. Het is fantastisch dat er met de luchtbrug tussen China en Nederland een continue stroom aan beschermingsmiddelen binnen gaat komen."

06.44 uur Honderdduizenden patiënten niet behandeld wegens uitbraak corona

Wegens het coronavirus hebben huisartsen sinds 12 maart 360.000 patiënten minder dan normaal naar het ziekenhuis doorverwezen. Ook zijn behandelingen van naar schatting 290.500 mensen in het ziekenhuis niet doorgegaan na een doorverwijzing. Dat maakte de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) vandaag bekend.
Volgens de NZa is het belangrijk dat gezondheidsschade en wachttijden voorkomen worden. Zij heeft met zorgaanbieders afgesproken dat de reguliere zorg in ziekenhuizen gefaseerd weer op gang moet komen. Mensen met de meest urgente zorgvragen moeten hierbij als eerste in het ziekenhuis terechtkunnen.

06.04 uur Burgemeesters bespreken stand van zaken coronacrisis

De 25 burgemeesters van het Veiligheidsberaad komen vanavond in het provinciehuis in Utrecht bij elkaar om de stand van zaken rond de coronacrisis te bespreken. Het is nog niet zeker of minister Ferd Grapperhaus van Justitie ook aanschuift, aldus een
woordvoerster van het beraad.
Sommige burgemeesters hebben het kabinet gevraagd om alle vergunningsplichtige evenementen, zoals festivals en voetbalwedstrijden, te verbieden tot 1 september. Nu geldt dat
verbod nog tot 1 juni. Het Veiligheidsberaad wordt gevormd door de voorzitters van de 25 veiligheidsregio's in het land.

05.35 uur 'Mensen gaan iets soepeler met de regels om'

Hoewel er gisteren geen grote incidenten zijn geweest, bespeurt het Veiligheidsberaad van burgemeesters dat mensen iets soepeler omgaan met de regels vanwege te coronavirus. Het kabinet had iedereen op het hart gedrukt dit weekend binnen te blijven, maar door het mooie weer was het in natuurgebieden en op de stranden toch iets drukker.

05.30 uur Het liveblog van gisteren teruglezen?

Dat kan via deze link.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.