Iconisch gebouw is door de crisis nu een gratis werkplek

LOPIKERKAPEL - Voor velen is het NOZEMA-gebouw in Lopikerkapel een gebouw met een verhaal. In de vorige eeuw kon je er nauwelijks komen, het werd bewaakt: het was van vitaal belang voor Nederland. Sinds vandaag is er van die geheimzinnigheid niets meer te zien. Je kan er een gratis werkplek krijgen, als je het thuis niet meer uithoudt.
Het iconische gebouw is nu een gratis werkplek
Het iconische gebouw is nu een gratis werkplek © RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel
Het is een iconisch gebouw en heeft niet voor niets de status van rijksmonument. Midden in de weilanden van de Lopikerwaard. In 1939 werd het complex opgeleverd, vlak voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog. In de oorlog namen de Duitsers het complex over. Na de oorlog kreeg het zijn uiteindelijke functie terug, het uitzenden van programma's van de Nederlandse omroep. Het hoofdgebouw heeft twee gigantische vloeren waar de zendapparatuur stond. Maar de techniek schreed voort en zoveel ruimte heb je tegenwoordig niet meer nodig. Begin deze eeuw werd het gebouw ontmanteld en ontruimd.
Iconisch NOZEMA-gebouw Lopikerkape is nu gratis werkplek voor wie het thuis niet uithoudt

THEATERVOORSTELLINGEN

Een grote onderneming kocht het gebouw. Anne-Marie Vos moet het complex ombouwen. Daarvoor heeft ze een paar jaar de tijd. "Wij zijn leverancier in decoratieve plaatmaterialen voor de interieurbouw." Het gebouw moet gebruikt worden als inspiratieruimte voor de klanten van het bedrijf, een soort showroom, maar dan veel uitgebreider. Maar er is veel meer ruimte in het gebouw. Als het gebouw klaar is, kunnen er ook congressen en vergaderingen worden gehouden. En er is ruimte voor theatervoorstellingen. De ambities zijn dus groot, maar het coronavirus trapte even hard op de rem.
Thuis lopen er een peuter en een baby rond. En als papa aanwezig is, dan is hij ook beschikbaar.
Pim Kievits - thuiswerker
Vos: "Eigenlijk wilde we het gebouw op 4 april in gebruik nemen. Vier burgemeesters van omliggende gemeentes waren uitgenodigd. Maar dat evenement viel in het water". Ook een ander initiatief komt niet van de grond. Anne-Wil Blankers heeft er een klein theater ingericht. Ze was van plan er kleinschalige voorstellingen te houden. Maar ook dat ligt stil.

GRATIS

Maar 'stilzitten' staat bijna nooit in het woordenboek van een ondernemer. Ook niet in dat van Vos. "In mijn omgeving hoorde ik een hoop frustratie over thuiswerken. Een slechte werkplek, geen verandering van omgeving, veel drukte in huis. En toen dacht ik één en één is twee." Vos heeft een heel leeg gebouw met allemaal kantoortjes. Via een bevriende leverancier werden er bureaus aangeschaft en de wifi werd op orde gebracht. En sinds vanmorgen zijn er tien werkplekken beschikbaar. Gratis. "We doen het gratis omdat we graag een helpende hand willen bieden in deze lastige tijd. We kunnen het gebouw niet delen zoals we het gedacht hadden."
Vanaf 9 uur vanmorgen zijn tien werkplekken beschikbaar, en de vraag is nu al groter dan het aanbod. Zo zit Pim Kievits te werken in een gigantische kantoorruimte, in zijn eentje. "Ik heb veel thuis gewerkt. Maar daar lopen ook een peuter en een baby rond. En als papa aanwezig is, dan is hij ook beschikbaar. Dus hier werken is voor mij de ideale oplossing."
Voor Pim Kievits is het gebouw de ideale oplossing
Voor Pim Kievits is het gebouw de ideale oplossing © RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel

UITBREDING

Vos denkt er over na om het aantal werkplekken uit te breiden, want het complex is er groot genoeg voor. En Kievits heeft het er naar zijn zin. "Ik woon in Lopik en ben vanmorgen op de fiets gekomen. Ik kom graag nog een keer terug."
Mogelijk wordt het aantal werkplekken uitgebreid, want het complex is groot genoeg
Mogelijk wordt het aantal werkplekken uitgebreid, want het complex is groot genoeg © RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.