Verhuizing boekhandel Broese in Utrecht in volle gang, maar wordt niet gevierd

UTRECHT - De verhuizing van boekhandel Broese had niet op een lastiger moment kunnen zijn. Eigenaren Erik en Sandra van Doorn zijn blij met hun nieuwe onderkomen in het oude Postkantoor aan de Neude, maar de huidige situatie maakt het er niet makkelijker op.
"Voor ons had het niet slechter uit kunnen komen moet ik eerlijk zeggen, maar we troosten ons met de gedachte dat dat voor zoveel mensen geldt. Wij worden getroffen, maar er zijn veel meer mensen die mogelijk nog harder worden getroffen," zegt Erik van Doorn, eigenaar van de boekhandel.
De nieuwe winkel in het oude postkantoor aan de Oudegracht
De nieuwe winkel in het oude postkantoor aan de Oudegracht © RTV Utrecht / Iris Tasseron

EEN BEGRIP IN DE STAD

Boekhandel Broese is een begrip in Utrecht. Al ruim 40 jaar zit de winkel op de hoek van de Oudegracht en de Stadhuisbrug. Sandra van Doorn, eigenaar van de boekhandel: "Er zijn natuurlijk mensen die al van kinds af aan naar deze plek gingen. Die zullen misschien best wel even een traantje moeten laten, maar ik denk dat ze ook wel weer enthousiast raken van de nieuwe winkel."
We blijven er behoorlijk blijmoedig onder al met al
Erik van Doorn, eigenaar boekhandel Broese
De boekhandel verhuist naar het voormalig postkantoor aan de Neude. De ingang zit aan de Oudegracht in de nieuwe aanbouw van het gebouw. Het verschil tussen het oude en het nieuwe pand is goed zichtbaar door een glazen vloer. "Die vloer van glas is een voorschrift van de monumentencommissie. De nieuwbouw mag niet tegen de oudbouw aanzitten," aldus Sandra van Doorn.
Het lege pand aan de Stadhuisbrug
Het lege pand aan de Stadhuisbrug © RTV Utrecht / Iris Tasseronb

VERHUIZING

Het oude pand is al bijna leeg. Het personeel heeft dit weekend veel boeken ingepakt en klaargezet voor de verhuizers. Vandaag gaat het snel. De laatste kratten worden al overgebracht naar het nieuwe pand. Hier staan medewerkers van de boekhandel de boekenkasten in te delen, lampen worden nog opgehangen en de kasten worden schoongemaakt. Overal ligt nog bouwstof. De vloer van de kinderafdeling is nog een probleem dat opgelost moet worden, vertelt Sandra van Doorn. "Die vloer ligt er nog niet goed in en daar wordt met man en macht aan gewerkt."
Medewerkers delen de boekenkasten in
Medewerkers delen de boekenkasten in © RTV Utrecht / Iris Tasseron

VIEREN

Donderdag zou het grote openingsfeest zijn, maar dat kan niet doorgaan vanwege het coronavirus. De eigenaren snappen dat wel, maar ook de omzet valt tegen. De eigenaren hebben ook nog een boekhandel in Zeist. Daar is wel nog aanloop, maar in Utrecht komen bijna geen klanten meer. Toch blijft Erik van Doorn er nuchter onder. "Dit soort dingen is niet te voorzien en dan moet je het maar nemen zoals het komt en daar blijven we behoorlijk blijmoedig onder al met al. En we hebben er vertrouwen in dat het te zijner tijd weer aantrekt."
Verhuizing boekhandel Broese in Utrecht in volle gang

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.