Raadslid Baarn lokt coronaboete uit: 'Benieuwd of het stand houdt bij de rechter'

© D66 Baarn
BAARN - Jelle Jonkers uit Baarn heeft 'expres' een coronaboete gehaald. De fractievoorzitter van D66, die naast zijn functie als raadslid jurist is, zegt tegen RTV Utrecht dat hij wil uitvinden of de boete stand houdt voor de rechter. Zelf vindt hij de maatregel om grote gebieden af te sluiten voor autoverkeer disproportioneel.
Jonkers kreeg de boete bij een wegafsluiting in Lage Vuursche. Naar eigen zeggen heeft hij daar om een boete gevraagd, voordat hij de wegafsluiting negeerde. "Ik wil de boete gebruiken om een proefproces uit te lokken", legt Jonkers uit. "Als ik bezwaar maak, dan moet de rechter zich er over buigen."
Ik vraag me af of dat nou wel zo verstandig is. Door deze maatregelen is het juist extra druk in het centrum van Baarn
Jelle Jonkers, Fractievoorzitter D66

DISCUSSIE

Het vreemde verzoek van Jonkers kon op weinig begrip rekenen van de verkeersregelaar ter plaatse. "Die begreep er helemaal niets van", reageert Jonkers lachend. Toch krijgt het raadslid na enige discussie de gewenste boete, bevestigt ook de gemeente. Hoeveel die bedraagt weet hij niet.
Uiteindelijk reed Jonkers ook daadwerkelijk de afgesloten weg in. De wegafsluiting moet voorkomen dat mensen met de auto naar de bossen gaan om te recreëren. De Veiligheidsregio Utrecht wil op die manier voorkomen dat het te druk wordt op de parkeerplaatsen of in de natuur.

DISPROPORTIONEEL

Het raadslid van D66 zegt op 'persoonlijke titel' te hebben gehandeld. Volgens hem is het onnodig om grote gebieden af te sluiten voor autoverkeer. "Ik vraag me af of dat nou wel zo verstandig is. Door deze maatregelen is het juist extra druk in het centrum van Baarn", vertelt Jonkers. "Ja, je moet zorgvuldig zijn, maar dit gaat gewoon te ver."
De bossen zijn volgens Jonkers bij uitstek geschikt om voldoende afstand tot elkaar te houden. Door auto's te verbieden worden volgens hem niet alleen mensen uit andere plaatsen geweerd. "Ook gehandicapten, of mensen zoals ik kunnen nu niet meer naar de bossen", legt Jonkers uit. "Ik woon in het centrum van Baarn en voor mij en mijn gezin is het te ver om te fietsen."

PROEFPROCES

Met de bekeuring wil Jonkers een proefproces uitlokken. "Ik ben advocaat", legt hij uit. "Wij juristen vinden het interessant om dit soort maatregelen te toetsen." Zo wil Jonkers van de rechter horen of de maatregelen te ver gaan. "Als ik een boete heb, dan kan ik bezwaar maken", vervolgt Jonkers zijn uitleg. "En dan komt het bij de politierechter en die moet mijn bezwaar dan gaan toetsen aan de bestaande wetgeving."
Toch zal het oordeel van de rechter waarschijnlijk weinig invloed hebben op de maatregelen rondom de coronacrisis. Jonkers verwacht dat zijn bezwaar pas over enkele maanden in de rechtbank behandeld kan worden. "Maar als er ooit iets soortgelijks gebeurt, dan is er een richtlijn", vertelt Jonkers. "Dan weten de autoriteiten of deze maatregelen te ver gaan of niet."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.