Utrechters tijdens corona: ouderen leven bewuster dan jongeren en zorgen om baangarantie

© RTV Utrecht / Annemarie de Wit
PROVINCIE UTRECHT - Jongeren leven tijdens de coronacrisis ongezonder dan ouderen. Ze roken meer en bewegen minder dan normaal. Ook maken veel mensen zich zorgen over hun baan. Dat blijkt uit een regionaal online onderzoek van GGD Utrecht, bedoeld om te achterhalen wat er leeft in alle 26 gemeenten die de provincie telt. Een kleine zesduizend inwoners die ouder zijn dan achttien jaar vulden de enquête in.
De GGD over de uitkomsten van de enquête
Uit de resultaten blijkt dat het met de meeste mensen wel goed gaat. Ruim driekwart voelt zich goed tot zeer goed en slaapt ook rustig. Wel gaf een op de vijf mensen aan dat ze denken besmet te zijn geweest, maar die voelen zich nu oké. Over het algemeen kan gezegd worden dat de maatregelen wel invloed hebben op de levens van mensen, maar mensen geven hun leven op dit moment gemiddeld een zeven.

VERSCHILLEN

De enquête is veelal ingevuld door jongere en oudere mensen, en tussen die groepen zitten wat verschillen. Zo scoort de jongere doelgroep slechter als het gaat om levensstijl dan ouderen. Ze bewegen minder, roken meer, eten ongezonder en slapen minder goed. Ouderen leven dus wat meer bewust nu.
Opleidingsniveau speelt ook een rol. Hoogopgeleiden drinken nu meer alcohol, laagopgeleiden roken meer sigaretten per dag. Zorgen over het verliezen van werk speelt bij beiden een rol. Hoogopgeleiden maken zich net zoveel zorgen om een baan te verliezen als laagopgeleiden. Men maakt zich overigens het meeste druk om de gezondheid van naasten en zichzelf.

MAATREGELEN

De meeste mensen zeggen dat het prima lukt om aan de opgelegde maatregelen te voldoen. Grote gezelschappen worden massaal vermeden en de kwetsbare doelgroep wordt niet bezocht. Ze blijven thuis als ze zich niet lekker voelen en de ruime meerderheid geeft aan zich goed aan de anderhalve meter afstand te houden.
Driekwart van de ondervraagden heeft zich makkelijk aangepast aan de nieuwe maatregelen. Maar die maatregelen eisen wel hun tol. Mensen voelen zich eenzamer dan voor de coronacrisis en hebben het gevoel opgesloten te zitten. Men mist de steun van de directe omgeving. Een derde van de ondervraagden ervaart de crisis als een periode van rust en bezinning. En een kleine zeven procent vindt de aandacht over het virus maar overdreven.

RESULTATEN

De GGD heeft de resultaten van het onderzoek al met de hele regio gedeeld, maar geeft aan dat er per gemeente weer verschillen zitten tussen hoe de coronacrisis leeft onder mensen. Daarom wordt er ook nog gekeken naar de individuele resultaten per gemeente. Op basis van die data wordt dan een passender advies gegeven, zodat gemeenten op hun beurt de voorlichting richting de inwoners aan kunnen passen.
Dit onderzoek was regionaal, maar er is ook een nieuw, landelijk onderzoek gestart met medewerking van alle 25 GGD'en in Nederland en het RIVM. Voor 24 april kunnen mensen meedoen met die enquête. Als de resultaten binnen zijn, wordt duidelijk hoe er per provincie over de crisis wordt gedacht en dus ook hoe Utrecht daarin scoort. Dat is nu (nog) niet te vergelijken omdat alle provincies een eigen onderzoek hebben uitgevoerd met eigen vragen.
Meer nieuws over de coronacrisis kunt u lezen in ons liveblog.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.