RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Basisscholen deels open, afstandhouden blijft basisregel, horeca is boos


PROVINCIE UTRECHT - In dit liveblog van 21 april hield RTV Utrecht je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rond het coronavirus. Bedankt voor het lezen en voor de reacties. Morgenochtend om 5.30 uur starten we een nieuw liveblog.
In het kort:
- Kinderen gaan weer helft van de tijd naar school en mogen onder voorwaarden sporten in teams
- Geen evenementen tot 1 september, ook geen betaald voetbal
- Contactberoepen nog niet mogelijk
- Nog geen bezoek in verpleeghuizen
- Blijf zoveel mogelijk binnen en houd afstand
- Plaats je foto op onze kaart en breng de coronacrisis in beeld.

22.10 uur   Koninklijke Horeca Nederland woest
Koninklijke Horeca Nederland is boos na de persconferentie van premier Rutte. Aan de horeca werd amper een woord vuil gemaakt. "Met alle respect voor de volksgezondheid, die is natuurlijk het belangrijkst, maar het kan natuurlijk niet dat de horeca vanavond niet genoemd is en de maatschappelijke impact geen podium krijgt in het debat", zegt algemeen directeur Dirk Beljaarts in een reactie tegen RTV Utrecht.

"Natuurlijk moet het medische debat gevoerd blijven worden, maar de horeca heeft perspectief nodig. Ik hoor steeds meer horecaondernemers die laten weten de zaak te sluiten, omdat ze geen mogelijkheden meer zien. Het is van groot belang dat er vanuit de overheid zo snel mogelijk een toereikend maatregelenpakket komt aan financiŽle middelen."20.53 uur   RIVM: Zorgpersoneel heeft adempauze nodig en dat is ze gegund
Het zou onverantwoord zijn om de coronamaatregelen verder te versoepelen dan het kabinet nu doet. Het zorgpersoneel heeft een adempauze nodig, zegt directeur Jaap van Dissel van het Centrum Infectieziektebestrijding van het RIVM.

Het lijkt weliswaar "allemaal wat beter te gaan" en de druk op de intensivecareafdelingen van de ziekenhuizen neemt wat af, stelt hij. Maar verpleegkundigen en artsen zijn aan het eind van hun latijn. "Deze personen werken shifts van twaalf uur per dag, en dat doen ze al maanden." Zorgpersoneel heeft "tijd nodig om te herstellen" en dat is ze ook "gegund", denkt hij.


19.10 uur   Rutte: Voorzichtigheid nu is beter dan zorg achteraf
Een overzicht van de maatregelen die premier Rutte zojuist bekend heeft gemaakt:

SCHOOL
Kinderen mogen vanaf maandag 11 mei de helft van de tijd weer naar de basisschool. Per school wordt bekeken hoe dat moet. De buitenschoolse opvang volgt het ritme van de scholen. Medewerkers van scholen kunnen zich bij coronaklachten laten testen. Het speciaal onderwijs in de basisschoolleeftijd, met veelal kleinere klassen, gaat wel volledig open.

Het kabinet volgt het advies van experts in het Outbreak Management Team. Het OMT concludeert dat het onwaarschijnlijk is dat jonge kinderen het coronavirus snel oplopen of overdragen en dat het risico van het heropenen van de scholen daarom te overzien is. Anderhalve meter afstand houden blijkt voor deze groep bovendien niet realistisch.

SPORT
Individueel sporten kan en mag. Gedwongen binnen blijven is lastig voor kinderen en jongeren. Kinderen in de basisschoolleeftijd mogen in teamverband trainen in de buitenlucht en onderlinge potjes spelen, maar nog geen wedstrijden houden. Dat zou leiden tot reizen en een te hoog verspreidingsrisico. Voor oudere kinderen wordt georganiseerd sporten ook hervat, maar wel op anderhalve meter afstand.

EVENEMENTEN
Tot 1 september worden er geen evenementen gehouden. Ook het betaald voetbal ligt tot die dag stil.

CONTACTBEROEPEN
De kapsalon en de fysiotherapie blijven gesloten. Voorlopig is uitoefening van contactberoepen niet mogelijk. Onduidelijk is nog of beschermingsmiddelen, zoals mondkapjes, uitkomst bieden. Tandartsen openen de deuren wel weer. Ze hebben richtlijnen opgesteld en maken al gebruik van beschermingsmiddelen.

BEZOEK IN VERPLEEGHUIZEN
De verpleeghuizen houden hun deuren gesloten voor bezoekers. Dat is nodig om kwetsbare ouderen zo goed mogelijk te beschermen.

BASISREGELS
De meeste maatregelen die al van kracht waren, zoals ook het sluiten van de horeca, zijn nog drie weken langer van kracht. Tot zeker 20 mei blijven de basisregels: blijf en werk zoveel mogelijk thuis, sporten en boodschappen inslaan doen we alleen, maak daar geen uitje van. Houd anderhalve meter afstand. Blijf bij verkoudheidsklachten thuis. Bij benauwdheid en koorts in een huishouden blijft het hele gezin thuis.19.00 uur   Persconferentie over de coronamaatregelen na 28 april
Premier Rutte maakt om 19.00 uur bekend hoe de coronamaatregelen er de komende tijd uitzien. De complete persconferentie is hier live te volgen.
18.45 uur   Weer een coronaspuger in de cel
Een 24-jarige vrouw uit Utrecht is veroordeeld tot een gevangenisstraf van vier weken waarvan drie voorwaardelijk voor het bespugen van een vrouw in Hilversum. Ze zei daarbij dat ze misschien corona had.

De vrouwen hadden ruzie gekregen, omdat de Utrechtse tegen de richting de straat van de ander in was gereden. Ze schold, trapte en rochelde. Daarna spuugde ze de Hilversumse in het gezicht. De officier van justitie nam het de coronaspuugster, die bovendien zorgtaken heeft, bijzonder kwalijk dat ze dreigde iemand te besmetten met een dodelijk virus.18.02 uur   Ritje door de vaccinstraat, tbc-prik helpt mogelijk tegen corona
In de lege Jaarbeurs Utrecht hebben 60-plussers vandaag een testprik gekregen, waarmee wordt onderzocht wordt of een middel tegen tuberculose ook kan worden ingezet tegen het coronavirus. Het zogenoemde BCG-vaccin kan de afweer tegen andere ziekteverwekkers dan tbc verhogen. De vraag is nu of het middel ook de kans op een corona-infectie kan verkleinen of de symptomen kan verminderen.De testpersonen reden met hun auto de hal in en kregen een inententing, zonder dat ze daarvoor hun auto hoefden te verlaten. De onderzoekers droegen uit voorzorg mondmaskers en handschoenen. In tien dagen tijd krijgen 1600 ouderen het middel toegediend. Eerder werden zorgmedewerkers al ingeŽnt. Over een half jaar worden de resultaten verwacht.


17.08 uur   RTL Nieuws: Scholen mogen op 11 mei weer open
De basisscholen in Nederland gaan open op 11 mei. Dat besluit het kabinet later vanmiddag, melden bronnen aan RTL Nieuws. Daarnaast worden de regels om te sporten voor kinderen en jongeren versoepeld. Of de scholen de deuren voor kleine groepjes of gefaseerd openen, is ter uitwerking voor de scholenkoepels in overleg met het ministerie van Onderwijs.

Vrijwel alle overige maatregelen van de 'intelligente lockdown', zoals het sluiten van cafťs en restaurants, worden verlengd tot woensdag 20 mei. Een week van tevoren wordt, net als vandaag, opnieuw besloten over de verlenging van de coronamaatregelen.


16.07 uur   Weinig kans op hervatten voetbalcompetitie
Het profvoetbal in de eredivisie en de eerste divisie moet er rekening mee houden dat de competitie dit seizoen niet meer wordt afgemaakt. Als het kabinet de adviezen van het Outbreak Management Team overneemt, worden evenementen als voetbalwedstrijden en ook groepstrainingen ook na 1 juni verboden.


Het OMT denkt dat topsporters wel weer individueel in de buitenlucht kunnen gaan trainen, maar voor teamsporten is het advies om dat alleen door kinderen tot 18 jaar te laten doen. Experts raden daarbij jongeren vanaf 12 jaar al aan om dan nog 1,5 meter afstand te bewaren. Minister-president Mark Rutte maakt vanavond bekend hoe het coronabeleid er komende tijd uit zal zien.


15.16 uur   Veel ziekmeldingen onder medewerkers verpleeghuizen en thuiszorg
In verpleeghuizen en de thuiszorg stijgt het aantal ziekmeldingen nog harder dan in de zorgsector in het algemeen, meldt CNV Zorg & Welzijn. Het aantal werknemers in de hele zorgsector dat zich in de maand maart ziek meldde ging van 10 naar 14 procent ten opzichte van maart 2019, een stijging van bijna 40 procent. In verpleeghuizen en thuiszorg was de stijging van het aantal meldingen 54 procent ten opzichte van maart 2019, aldus de bond op basis van cijfers van Vernet Verzuimnetwerk.

"De aandacht voor deze zorgsectoren heeft te lang op zich laten wachten. Zowel wat betreft het gebrek aan beschermingsmiddelen, als het lang uitblijven van heldere en werkbare richtlijnen voor deze sectoren", aldus Anneke Westerlaken, voorzitter CNV Zorg & Welzijn.


14.12 uur   Lichte stijging in aantal ziekenhuisopnamen
Uit de nieuwste cijfers van het RIVM blijkt dat er de afgelopen dag 165 nieuwe sterfgevallen door het coronavirus zijn gemeld. Het aantal Nederlanders van wie vaststaat dat ze door het coronavirus zijn overleden, is gestegen naar 3.916.

Bij het RIVM zijn ook 118 nieuwe ziekenhuisopnames van coronapatiŽnten gemeld. In totaal zijn daarmee nu 9.897 coronapatiŽnten in het ziekenhuis opgenomen (geweest). In vergelijking met de afgelopen dagen zijn er meer mensen opgenomen in het ziekenhuis. Gisteren waren dat is nog 75. Het aantal mensen dat positief getest heeft op het virus staat nu op 34.134. Dat zijn er 729 meer dan gisteren.

"Op de dinsdagen is het aantal meldingen van opgenomen en overleden patiŽnten de afgelopen periode vaak het hoogste van de week", legt het RIVM uit. "Dat is te verklaren doordat meldingen van op vrijdag, zaterdag en zondag opgenomen en overleden patiŽnten op maandag administratief worden verwerkt en gerapporteerd."13.41 uur   Amersfoortse ondernemer: 'Horeca, stop met klagen'
De Amersfoortse horeca-ondernemer Dirk-Jan Stip heeft zijn collega's opgeroepen om minder te klagen. De eigenaar van Coffee Corazon vindt dat horeca-ondernemers niet om nog meer compensatie moeten vragen van de overheid. "Voor bedrijven die net zijn begonnen is het lastig", zegt Stip op Radio 1. "Maar de horeca heeft goede jaren achter de rug. Pak het verlies en pak door."
13.14 uur   Liefde in de bioscoop lijdt onder coronacrisis 'Je kunt elkaar niet ruiken'
De bioscoop is een plek waar veel liefdesrelaties beginnen, weet 'liefdesdokter' Renate Reijnders, maar nu dus even niet. "Het is bij uitstek een romantische plek. De film is dan vaak het vehikel, het gaat om de ontmoeting. Als je dan ver uit elkaar zit, dan werkt die ontmoeting eigenlijk niet goed."12.34 uur   VEH ziet situatie op de woningmarkt minder rooskleurig
De coronacrisis heeft op dit moment nauwelijks invloed op de woningmarkt. Met dat nieuws probeert de Nederlandse Vereniging voor Makelaars (NVM) uit Nieuwegein vandaag eventuele vergelijkingen met de financiŽle crisis van 2008 de kop in te drukken. Maar de Vereniging Eigen Huis is niet overtuigd: "Van onze leden horen wij veel signalen dat er heel veel onzekerheid in de markt zit."

Lees hier meer.


11.45 uur   Advies: kinderen weer naar opvang en deels naar school
De basisscholen zouden kunnen beginnen met het voorbereiden van een gedeeltelijke schoolbezetting per dag om na de meivakantie deels open te kunnen. Dat meldt de NOS. Gesproken wordt over bijvoorbeeld halve klassen, of kinderen om en om naar school laten gaan. Wel moeten intussen de resultaten uit ScandinaviŽ gevolgd worden, waar de scholen al deels open zijn.

De kinderopvang en het speciaal basisonderwijs zouden zonder beperkingen na de meivakantie open kunnen. Dat is een van de adviezen van het belangrijkste adviesorgaan van het kabinet over de coronacrisis, het Outbreak Management Team (OMT). Kinderen onder de 12 jaar zouden ook weer aan teamsport kunnen doen.


11.02 uur   Spakenburg biedt kantinevoorraad te koop aan
Voetbalclub Spakenburg is een opmerkelijke actie gestart om de financiŽle problemen als gevolg van de coronacrisis het hoofd te bieden. De club biedt de complete kantinevoorraad te koop aan.

De club roept de leden op de spullen, zoals bier en frisdrank, te kopen en zo de club te steunen. Sportclubs hebben als gevolg van de gedwongen sluiting te maken met een enorm omzetverlies. Volgens de KNVB kost het de verzamelde amateurclubs van Nederland alleen al zo'n 100 miljoen.10.31 uur   NVM: coronacrisis niet te vergelijken met kredietcrisis
De crisis op de woningmarkt van 2008 tot 2013 keert met de coronacrisis niet automatisch terug. Dat stelt voorzitter Onno Hoes van de Nederlandse Vereniging van Makelaars, de NVM in Nieuwegein. Hij ergerde zich aan mensen die zeggen dat een crisis op komst is. De NVM vindt dat de woningmarkt goed draait in de zesde week van social distancing-maatregelen.

De prijs van een gemiddelde verkochte woning was in de periode tussen 15 maart en 16 april vergelijkbaar met die van een maand ervoor. Daarnaast zien makelaars dat huishoudens met concrete aankoopplannen deze gewoon doorzetten.


09.49 uur   Artsen moeten scherp zijn op hersenschade door corona
De Hersenstichting roept artsen op extra bedacht te zijn op gevolgen van het coronavirus voor de hersenen, zodat die zo snel mogelijk kunnen worden aangepakt.

Door het aantasten van de longen en een daarop volgend zuurstoftekort kan schade ontstaan in de hersengebieden die aandacht, geheugen en planning coŲrdineren. Een langdurig verblijf op de intensive care kan ook leiden tot aandacht- en geheugenproblemen, overprikkeling, gedragsverandering of extreme vermoeidheid, aldus de stichting. Verder zijn er aanwijzingen dat het coronavirus een virale hersenontsteking kan veroorzaken.

De Hersenstichting vindt dan ook dat alle patiŽnten die in het ziekenhuis waren opgenomen met corona, met een korte objectieve test gescreend zouden moeten worden op aanwijzingen voor hersenletsel.


08.56 uur   Website voor vieren van Koningsdag in eigen huis
De Koninklijke Bond van Oranjeverenigingen heeft een speciale website gemaakt voor het vieren van Koningsdag in eigen huis. Vanwege het coronavirus zijn alle festiviteiten voor het vieren van de verjaardag van koning afgelast. Op www.koningsdagthuis.nl kan iedereen volgens de bond online samenkomen om het oranjegevoel van Koningsdag ook nu te beleven.

Op het platform kan iedereen delen hoe zij Koningsdag 2020 thuis vieren. Naast optredens is er op het platform ook ruimte voor spelletjes en muziek. Burgemeesters kunnen mensen online in het zonnetje zetten of een toespraak houden.07.40 uur   Corona Check-app beschikbaar voor heel Nederland
De Corona Check- app die is opgezet op verzoek van het OLVG Ziekenhuis in Amsterdam is voor heel Nederland beschikbaar. Dat staat op de website van de app.

In de app kunnen mensen medische gegevens invoeren en melden hoe ze zich voelen. Als daar een verdacht beeld uit ontstaat, bijvoorbeeld dat iemand het coronavirus kan hebben, dan neemt een arts van het team achter de app contact op met die persoon.

De app werd op 16 maart al gelanceerd en is door zeker 100.000 mensen gedownload. In de provincie Utrecht zijn er volgens het UMC Utrecht zo'n 23.000 mensen die de app hebben.


06.47 uur   Dan maar een drive-thru-verjaardag
De twaalfjarige Kai uit Maarssenbroek vierde zijn verjaardag coronaproof.
05.47 uur   NS maakt voedingen voor beademingsapparatuur vanwege virus
NS gaat tachtig voedingen produceren voor beademingsapparatuur in ziekenhuizen. Op die manier gaat het spoorwegbedrijf helpen in de strijd tegen het coronavirus. In een werkplaats waar normaal gesproken aan treinen wordt gewerkt, gaan monteurs aan de slag met de voedingen, die aan alle medische noodeisen voldoen. Het gaat om een kastje met daarin een accu en bedrading, die het beademingsapparaat draaiende houdt.

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft NS gevraagd er tachtig te maken. Het spoorwegbedrijf zegt er zelf vijfhonderd te kunnen produceren in eenntijdsbestek van twee weken, mocht dat nodig zijn.


05.42 uur   Horeca in spanning: hoe verder na 28 april en is de anderhalvemetereconomie realistisch?
De horeca kijkt gespannen uit naar de persconferentie van vanavond, waarin duidelijk wordt wat er moet gebeuren met de coronamaatregelen na 28 april. Wanneer kunnen restaurants en kroegen weer (langzaam) op gang komen en hoe moet dat met die 'anderhalvemetereconomie'? Lees hier meer.05.17 uur   Vanavond persconferentie over coronamaatregelen na 28 april
Nederland wacht in spanning de persconferentie van vanavond af. Dan maakt het kabinet bekend hoe de coronamaatregelen na 28 april vorm krijgen. Vraag is bijvoorbeeld of bepaalde horecagelegenheden volgende week voorzichtig weer open kunnen.

Koninklijke Horeca Nederland laat weten bedenkingen te hebben bij de 'anderhalvemetereconomie' in veel horecagelegenheden. "In veel gevallen is het technisch niet eens haalbaar om het toepasbaar te maken. Denk aan een klein cafť waar je normaal gesproken met twintig personen een leuke avond hebt, en waarvan je er dan nog drie overhoudt. Dat gaat dan nog, maar zodra ťťn persoon naar het toilet moet en zo'n smalle sluis door moet, moeten de andere twee buiten wachten tot er weer ruimte is? Want over dat soort maatregelen heb je het dan", aldus KHN-directeur Dirk Beljaarts.

Burgemeesters gaven gisteravond aan dat ze zich het meest zorgen maken over jongeren en de moeite die het kost om te handhaven als die nog langer zoveel mogelijk binnen moeten blijven.

Rond 19.00 uur vanavond is de persconferentie. Die zal ook via dit liveblog te volgen zijn.


05.06 uur   Belangrijkste nieuws van gisteren
Uit de cijfers van gisteren bleek dat het aantal patiŽnten met Covid-19 dat op de intensive care wordt behandeld opnieuw is afgenomen. Volgens de stand van maandagmiddag liggen op dit moment 1158 mensen in de IC's, achttien minder dan 24 uur daarvoor. In Nederland is nu van 33.405 mensen bekend dat ze besmet zijn (geweest) met het coronavirus. Ook in de provincie Utrecht is te zien dat het aantal opnames in de ziekenhuizen daalt.

Het aantal bevestigde sterfgevallen in Nederland is nu 3751. Het RIVM benadrukt dagelijks dat de cijfers geen volledig beeld geven van de uitbraak van het coronavirus. Soms komen de gegevens niet binnen 24 uur bij het instituut aan. Bovendien wordt niet iedereen die misschien besmet is ook getest. Daarom wordt aangenomen dat het aantal besmettingen en overledenen in werkelijkheid hoger ligt.

Het hele liveblog van gisteren nog eens teruglezen? Dat kan hier.


Meer lezen over het coronavirus in de regio? Alle verhalen en de gevolgen voor de provincie Utrecht hebben we verzameld op deze plek.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -