Politie wil jongeren met spel weghouden van cybercrime

© Pixabay
DRIEBERGEN-RIJSENBURG - Speciale games op een politiewebsite moeten helpen jongeren uit de cybercriminaliteit te houden. Vandaag start de campagne 'Gamechangers', waarbij jeugd tussen 12 en 18 jaar voor online uitdagingen komt te staan. Via de opdrachten leren ze cybercrime herkennen en wordt geprobeerd te voorkomen dat zij, onbedoeld, dader of slachtoffer worden.
De coronacrisis zorgt ervoor dat jongeren noodgedwongen thuiszitten en meer online zijn, waarschuwt Floor Jansen van het politieteam High Tech Crime. "Dan bestaat het gevaar dat ze iets strafbaars gaan doen. Jongeren zijn online maar één klik verwijderd van cybercrime. Verveling ligt op de loer en dan zijn jongeren geneigd grenzen op te zoeken. Onderzoek wijst uit dat een op de zes jongeren tussen de 12 en 17 jaar wel eens een cyberdelict heeft gepleegd, bewust of onbewust."
In de leeftijdsgroep 16-17 jaar is dit volgens Jansen zelfs één op de drie. "Het gaat dan bijvoorbeeld om hacken, phishing en DDoS-aanvallen. Als je verkeerde dingen doet, begeef je je mogelijk op het criminele pad. De politie wil jongeren helpen van dat pad weg te blijven."
Wie de speciale site van de politie bezoekt kan zijn of haar online talenten verder ontwikkelen in vier uitdagingen. Door de opdrachten leren jongeren hun vaardigheden op een veilige manier te testen en waar mogelijk te verbeteren. Tegelijkertijd doen ze kennis op over wat wel en niet strafbaar is op internet. Met het aangaan van de challenges zijn prijzen te winnen, zoals een dagje meelopen met de politie.
Floor Jansen: "De huidige crisis is een lastige periode, zeker ook voor jongeren. Verveling kan toeslaan en dan kunnen vervelende dingen ontstaan. We hebben ook oog voor de jongeren thuis en proberen hen te wijzen op welke plekken waar zij veilig hun vaardigheden kunnen testen. Via Gamechangers helpen we hen op weg."
Ook wijkagenten gamen mee. Op meerdere plekken spelen ze al tegen jongeren. Het idee hierachter is om in contact te komen met jongeren en hen te weerhouden van het plegen van criminaliteit. Dit initiatief sluit aan op het idee achter Gamechangers.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.