NVM bekijkt woningmarkt rooskleurig, maar critici vrezen voor de toekomst

Archief.
Archief. © RTV Utrecht
NIEUWEGEIN - De coronacrisis heeft op dit moment nauwelijks invloed op de woningmarkt. Met dat nieuws probeert de Nederlandse Vereniging voor Makelaars (NVM) uit Nieuwegein vandaag eventuele vergelijkingen met de financiële crisis van 2008 de kop in te drukken. Maar de Vereniging Eigen Huis is niet overtuigd: "Van onze leden horen wij veel signalen dat er heel veel onzekerheid in de markt zit."
De NVM wijst naar de cijfers om haar argument kracht bij te zetten. Zo is de prijs van verkochte woningen de afgelopen maand hetzelfde gebleven en zouden mensen met koopplannen die nog gewoon doorzetten. Wel is het aantal verkochte woningen afgelopen week met 7 procent gedaald ten opzichte van de week ervoor, maar dat zou komen doordat Tweede Paasdag het beeld vertekent.

VERGELIJKING

De NVM legde de verkoopcijfers uit de jaren van de financiële crisis naast die van nu. En de makelaarsclub concludeert daaruit dat de situatie nu helemaal anders is. Volgens de NVM is er nu een woningtekort dat leidt tot stijgende prijzen. En dat is anders dan in 2008: toen kwamen er meer te koop staande woningen bij en stegen de prijzen niet hard.
Ook de nieuwbouwsituatie in 2008 was anders, stelt de NVM. Nu worden er met veel pijn en moeite een paar nieuwe woningen uit de grond gestampt. Maar in de jaren voor de crisis van 2008 werd er juist heel veel gebouwd. Dat zorgde ervoor dat er nog steeds te weinig woningen waren, maar wel veel minder dan nu het geval is.

ONZEKERHEID

Maar van Vereniging Eigen Huis hoeft de vlag nog niet uit: "Van onze leden horen wij veel signalen dat er heel veel onzekerheid in de markt zit." Volgens woordvoerder Hans André de la Porte klopt het dat er nog genoeg verkocht wordt en dat de prijzen gelijk blijven. Maar hij hoort van zijn leden dat er wel degelijk minder mensen op zoek zijn naar een huis. Maar omdat er een woningtekort is, worden woningen alsnog snel en voor een goede prijs, verkocht. En dat is fijn als je voor een makelaarsvereniging persberichten schrijft, zegt De la Porte: "want dan kan je als NVM zeggen: de prijs blijft op niveau."
Maar er zijn wel degelijk nu al effecten te zien van de coronacrisis, aldus De la Porte. Freelancers en zzp'ers stellen volgens hem de koop van een woning vaak uit. En ook particuliere beleggers zijn niet meer op zoek naar een leuk pandje in Utrecht om te gaan verhuren.
Maar ondanks dat zijn er nog genoeg kopers: "Er blijft een hele grote groep over met vaste contracten in sectoren die niet zo hard geraakt worden." En dus worden er nog gewoon woningen verkocht: "Je hebt voor een huis maar één koper nodig. En die kan uit een groep van twintig komen of uit een groep van twee of drie."
Het zal de eerste paar maanden nog wel loslopen. Er is zo'n enorme krapte op die markt. Je kan wel wat vraaguitval hebben.
Peter Boelhouwer, hoogleraar woningmarkt
Ook hoogleraar woningmarkt Peter Boelhouwer van de TU Delft is niet verrast dat de cijfers nog goed zijn: "Nu wel ja. Het zal de eerste paar maanden nog wel loslopen. Er is zo'n enorme krapte op die markt. Je kan wel wat vraaguitval hebben."

NIET VEEL LAST

Ook de Utrechtse makelaar Pim Nieuwenhuyze merkt dat er nog genoeg verkocht wordt: "Wij zien geen zwaar corona-effect. Qua markt hebben we er niet zoveel last van."
We hebben ietsje minder aanvragen gekregen, maar het prijsniveau is hartstikke stabiel.
Pim Nieuwenhuyze, makelaar in Utrecht
De overlast voor de makelaar blijft op het moment vooral beperkt tot bedenken hoe je anderhalve meter afstand houdt tijdens bezichtigingen. "We hebben ietsje minder aanvragen gekregen, maar het prijsniveau is hartstikke stabiel."
Het makelaarsbedrijf van Nieuwenhuyze zit in Vianen, Vleuten, Houten, Maarssen, Utrecht en Nieuwegein en de situatie is op al die kantoren ongeveer hetzelfde: "In zijn algemeenheid draaien we goed door. Vooral naar nieuwbouw is veel vraag." En ook over de toekomst is hij optimistisch: "We houden rekening met meer tegenwind maar er is altijd een soort parallele economie van mensen die gewoon door kunnen."

NVM: BLIJF BOUWEN

De NVM roept op niet stil te blijven zitten als het aankomt op de woningmarkt. Juist nu moet de overheid samenwerken met bouwbedrijven en financiële instellingen om te zorgen dat er genoeg woningen bij komen. "Elk huis telt," aldus NVM-voorzitter Onno Hoes.
Hoes had verder nog kritiek op de 'onheilsprofeten' die een crisis voorspellen. Maar dat is veel te scherp gesteld, aldus De la Porte van Vereniging Eigen Huis: "Dit zijn geen onheilsprofeten maar mensen met hele verstandige vragen."

WAARSCHUWING

De la Porte waarschuwt: de situatie kan zo veranderen. "Als we te maken krijgen met een hele forse crisis en veel mensen hun baan verliezen dan kantelt de situatie. Dan zal de woningmarkt hard worden geraakt." De la Porte: "We staan nu aan het begin van iets waarvan we niet weten hoe lang het duurt en hoe groot het wordt."
Ook hoogleraar Boelhouwer beaamt dat: "Wat op zo'n woningmarkt gebeurt, is dat de vraag afneemt maar die kan wel wat hebben want er is te weinig aanbod. Dat hoeft niet direct tot problemen te leiden. Dan zie je aanbodoverschot ontstaan en dan gaan verkooptijden oplopen. Dat duurt meestal een maand of vijf, zes en dan krijg je prijsdalingen."
Volgens de hoogleraar woningmarkt is dat het moment dat het oppassen is: "Want dan kan het hard gaan. Mensen gaan dan eerst hun huis te koop zetten voor ze iets nieuws kopen. En dan krijg je dus nóg minder vraag. En als het aantal te koop staande woningen gaat oplopen, gaan de prijzen dalen en dan zul je zien dat consumentenvertrouwen afneemt."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.