Liefde in de bioscoop lijdt onder coronacrisis 'Je kunt elkaar niet ruiken'

Janneke Jorna, Hans Overberg en Renate Reijnders
Janneke Jorna, Hans Overberg en Renate Reijnders © Robert Jan Booij
PROVINCIE UTRECHT - Het zijn zware tijden voor uitbaters van restaurants, cafés en bioscopen. De deuren zijn gesloten en dus is vanavond voor heel veel mensen een moment waar ze reikhalzend naar uitkijken: gaat het kabinet de maatregelen tegen het verspreiden van corona iets versoepelen? In het Louis Hartloopercomplex, een filmhuis is Utrecht, kunnen ze niet wachten. "Het begint te irriteren."
De groene fluwelen stoelen zijn afgestoft. De foyer is opgeknapt en in zaal 4 zijn nieuwe stoelen geplaatst. Hans Overberg is verantwoordelijk voor de techniek in het filmhuis bij de Tolsteegbrug aan het Ledig Erf. "We hebben nu tijd om te klussen, maar dit duurt al een maand. Er komen geen bezoekers en dat loopt inmiddels aardig in de papieren."
Bioscoop in coronacrisis: "Het loopt behoorlijk in de papieren"

ANDERHALVE METER

In de zaal met zo'n 50 stoelen betekent anderhalve meter afstand houden dat er nog maar acht mensen in de zaal mogen. Tussen iedere zitplaats zijn dan twee stoelen vrij. "Stelletjes die elkaar al kennen, mogen wel naast elkaar", zegt Overberg. Als we alleen maar verliefde koppels zouden ontvangen, kunnen we meer mensen kwijt. Maar wat als je naar de wc moet en dan de rij uit moet? Het zijn lastige dingen."
De bioscoop is een plek waar veel liefdesrelaties beginnen, weet 'liefdesdokter' Renate Reijnders. "Het is bij uitstek een romantische plek. De film is dan vaak het vehikel, het gaat om de ontmoeting. Als je dan ver uit elkaar zit, dan werkt die ontmoeting eigenlijk niet goed."
Volgens Reijnders is liefde meer dan alleen een goed gesprek. Het gaat om het uitwisselen van geuren en blikken. Dat is op anderhalve meter afstand bijna niet te doen. In de bioscoop op je eerste date heb je meer oog voor elkaar dan voor de film. "Als je dan ver uit elkaar zit, dan missen we signalen."

DATEN LASTIG

Janneke Jorna zoekt al een tijd naar de liefde van haar leven en merkt dat in tijden van corona dat ook een stuk lastiger is geworden. "Uit eten, iets drinken en dan naar de film. Het kan nu niet. Je kunt wel afspreken in een park, maar ook dan moet je afstand houden. Dat is ongemakkelijk. Het daten ligt nu eigenlijk helemaal stil." Reijnders vult aan: "Er zijn nu wel videobelmogelijkheden, maar ook dat werkt eigenlijk niet. Er blijft toch afstand. Je zult zien dat als dit allemaal voorbij is we los gaan!"
Maar je kunt al datend in deze tijd ook je voordeel doen met de sociale afstand die we moeten houden, zegt liefdesdokter Reijnders lachend. "Als je date echt tegenvalt, kun je nu wel iemand zeggen dat hij vooral afstand moet houden."
Overberg heeft zijn hart al verpand aan de film en het filmhuis in het oude politiebureau. En hij hoopt dat die relatie binnenkort weer is zoals hij voor de coronacrisis was. Hij hoopt dat premier Rutte vanavond met goed nieuws komt. "Duw dat virus eruit! Het begint zo langzamerhand te irriteren. We redden het zo niet..."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.