Voortvluchtige plofkraker Steven K. zocht werk maar moet eerst gevangenisstraf van 10 jaar uitzitten

Politie na de plofkraak in Leersum in 2017.
Politie na de plofkraak in Leersum in 2017. © Michiel van Beers
UTRECHT - Hij zocht werk maar vond de politie. Of beter gezegd: de politie vond hem. Dat is het verhaal van de voortvluchtige en veroordeelde plofkraker Steven K. Hij werd vorige week in Friesland opgepakt. De Utrechter zat ondergedoken nadat hij door de rechtbank was veroordeeld tot een gevangenisstraf van tien jaar voor het plegen van meerdere plofkraken.
K., die ooit nog een tevergeefse gooi deed naar de positie van raadslid in Utrecht, werd in juni vorig jaar tot tien jaar cel veroordeeld. Hij zou de leiding hebben gehad bij plofkraken waarbij pinautomaten in vooral Gelderland en Brabant, maar ook Leersum, het moesten ontzien.
De bende van K. opereerde met de 'pizzaschuifmethode'. Daarbij werd explosief poeder in de pinautomaat gegoten waarna die werd opgeblazen. Dit bleek een twijfelachtige methode voor een succesvolle plofkraak: slechts twee keer werd er geld buitgemaakt. In Druten werd er 83.000 euro aan waardeloze, met inkt besmeurde, biljetten gestolen. Ook bij hun aanhouding op heterdaad in Didam hadden de bendeleden met inkt bevlekte biljetten bij zich.

STRAFFEN

In hun rechtszaak werd K. bestempeld tot het brein achter de operatie. Hij kreeg de hoogste straf: tien jaar gevangenisstraf. Twee andere mannen kregen straffen van zes en tweeënhalf jaar cel.

FRIESLAND

K. was tegen zijn straf in hoger beroep gegaan, maar had geen zin dat in de cel af te wachten. Hij ging ervandoor en verdween spoorloos.
De politie kwam hem onlangs weer op het spoor en ontdekte dat hij bezig was met het zoeken van werk. Dat zal nog even moeten wachten: hij werd in Friesland opgepakt en zal nu eerst zijn straf moeten gaan uitzitten.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.