Verdachte mondkapjesoplichter uit Amersfoort blijft in de cel, rechtszaak uitgesteld

© Pixabay
AMERSFOORT - De rechtszaak tegen een Amersfoorter die wordt verdacht van oplichting met mondkapjes is aangehouden. De 61-jarige man zou zich samen met een man van 51 uit Oldenzaal hebben voorgedaan als leverancier van de kapjes en daarmee de Duitse overheid hebben opgelicht voor 880.000 euro. Beide mannen blijven wel vastzitten.
De twee werden begin deze maand aangehouden. Amersfoorter Gerard M. en medeverdachte Eduard B. boden op internet mondkapjes aan. De Duitse overheid bestelde 11 miljoen kapjes en deed een aanbetaling van bijna 9 ton. De mondkapjes werden nooit geleverd. Tien vrachtwagens stonden eind maart al klaar om naar een loods in Amsterdam te rijden toen ontdekt werd dat de Duitsers waren opgelicht.
Vanmorgen diende de zaak tegen de mannen in de rechtbank in Zwolle. Ze worden verdacht van oplichting, valsheid in geschrifte en witwassen. Het Openbaar Ministerie en de opsproringdiensten geven op dit moment prioriteit aan zaken die met corona te maken hebben. Beschermingsmiddelen tegen het coronavirus zijn momenteel schaars en het OM wil mensen die daar misbruik van maken zo snel mogelijk aanpakken. Deze zaak is daarom ook snel voor de rechter gebracht.
Maar de advocaten van de twee verdachten vroegen vanmorgen om uitstel van de zaak. Ze vinden dat er meer tijd moet zijn om de verdediging voor te bereiden. De rechter ging daarin mee. De advocaten vroegen ook om hun cliënten voorlopig vrij te laten, omdat ze allebei zouden kampen met gezondheidsproblemen. De rechter volgt dat verzoek niet, omdat er volgens de rechtbank bij beide mannen gevaar voor herhaling is.
De zaak gaat op 17 juni verder.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.