Bijna geen vliegtuigen meer, maar effecten op luchtkwaliteit nog onduidelijk

© Ab Donker
VINKEVEEN - Er is nog geen duidelijk verband te meten tussen de verminderde mobiliteit en de hoeveelheid fijnstof en stikstof in Nederland. Maar in de provincie Utrecht merken sommige mensen al een verbetering.
Cor Mastwijk geniet van de rust rond zijn huis aan het water in Vinkeveen. Al bijna 50 jaar woont hij daar. Maar in al die jaren is het leefgenot wel minder geworden door de overlast die het toenemende vliegverkeer veroorzaakt. Cor woont namelijk dichtbij Schiphol. Normaal gesproken vliegen er constant vliegtuigen laag over zijn huis. Nu er veel minder gevlogen wordt, kan Cor beter slapen. "Ik hoor de vogels en het geraas van de bomen. Geen andere geluiden, zoals bijvoorbeeld vliegtuigen", lacht hij.
De vliegtuigen maken niet alleen veel lawaai, maar hebben ook effect op de luchtkwaliteit. Het was voor Cor heel normaal dat zijn kozijnen zwart zagen. De kwaliteit van de lucht is iets waar Cor zich zorgen over maakt. Maar wat is precies het effect op de lucht nu er bijna geen vliegtuigen meer vliegen en er ook minder verkeer op de weg is? "We zien, als we naar de meetstations kijken, een grote variatie en concentratie van allerlei luchtverontreinigende stoffen", vertelt Guus Velders van het RIVM. "Het effect dat je verwacht doordat er minder verkeer is en de industrie minder draait, zien we nog niet terug in de concentraties."
Is de luchtkwaliteit verbeterd sinds er minder gevlogen wordt en minder verkeer op de weg is?
Onder meer het weer speelt daarin een rol. Zo neemt de oostenwind verontreinigde stoffen mee uit andere landen. "Wij meten continu, maar zouden eigenlijk over een langere periode moeten meten om te kunnen zeggen wat precies de effecten zijn op de luchtkwaliteit en onze gezondheid," zegt Velders.
Op langere termijn verwacht het RIVM zeker een verbetering van de luchtkwaliteit. Maar Cor merkt het nu al. Hij kan weer genieten van zijn paradijsje aan het water. Heel af en toe komt er een vliegtuig voorbij, dit keer op grote hoogte. "Wat een verschil zeg, je hoort 'm niet eens."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.