OM eist drie jaar cel voor nachtelijke overval bij ouder echtpaar in Maarssen

© Opsporing Verzocht
MAARSSEN/BAARN - Het Openbaar Ministerie eist drie jaar cel tegen een verdachte van een brute woningoverval in Maarssen, vorig jaar zomer. De 46-jarige Patrick V. uit Baarn zou samen met de 55-jarige Utrechter Jan H. een ouder echtpaar 's nachts op brute wijze in hun slaapkamer hebben overrompeld.
De man en vrouw, die in een omheind huis aan de Machinekade wonen, schrokken wakker toen twee mannen met bivakmutsen hun slaapkamer binnendrongen en kussens op hun hoofden legden. Een van de mannen zette zijn knie op de borst van de bewoner en sloeg hem in zijn gezicht. Maar de 70-jarige man gaf hem een klap op zijn kaak en riep zijn schoonzoon om hulp. De overvallers gingen er vervolgens zonder buit via een schuifraam vandoor.
DNA-SPOREN
Een dag later werden vlakbij het huis door een omwonende handschoenen en een bivakmuts gevonden, waarop dna-sporen van de slachtoffers en van de twee verdachten zijn aangetroffen. Een dna-spoor van Patrick V. zat ook aan de binnenkant van de bivakmuts. Ter hoogte van de kaak zat dna van de bewoner die een van de overvallers had geslagen. Een uitzending van Bureau Hengeveld en afgetapte telefoongesprekken leverden nog meer bewijs op.
De verdachte uit Baarn volgde de rechtszaak vanuit de gevangenis in Arnhem via een videoverbinding vanwege de coronamaatregelen. Hij beweerde dat hij niets met de overval te maken heeft en nooit op de plaats van het misdrijf is geweest. Tegen de rechters zei hij dat iemand hem een streek probeert te flikken, maar hij wil geen namen noemen. Ook wilde hij niet zeggen of hij medeverdachte Jan H. kent.

MONGOOL

Volgens het OM blijkt uit afgeluisterde telefoongesprekken tussen Jan H. en zijn vriendin dat de twee verdachten elkaar wel degelijk kennen. De vriendin van H. zou geld aan de advocaat van V. hebben gegeven toen V. was aangehouden. Ook wordt nogal laagdunkend gesproken over 'die mongool' die spullen heeft achtergelaten bij het huis aan de Machinekade. Volgens de officier van justitie moet dat over Patrick V. gaan.
De advocaat van de man uit Baarn pleitte bij de rechtbank voor vrijspraak. De DNA-sporen op de gevonden handschoenen en bivakmuts zouden niet als bewijs mogen gelden, omdat ze door de vindster samen in een plastic zak gestopt waren en elkaar besmet zouden kunnen hebben. Maar de officier bracht daartegen in dat het dna van de verdachten ook aan de binnenkant van de spullen zaten.

TE GROOT EN TE STERK

De verdachte zelf zegt dat hij niet de dader kan zijn, omdat hij veel groter en sterker is dan de overvaller die de slachtoffers beschrijven. De bivakmutsen en handschoenen zouden door iedereen uit zijn bedrijfsbusje kunnen zijn gepakt, dat nooit is afgeloten. De mutsen zou hij in zijn wagen bewaren, omdat hij ze opzet om warm te blijven als hij 's nachts gaat vissen.
De rechter doet over twee weken uitspraak tegen de man uit Baarn. De zaak tegen zijn Utrechtse medeverdachte kon vandaag niet inhoudelijk worden behandeld, omdat er geen mogelijkheid was om een videoverbinding te leggen tussen de rechtbank en de gevangenis waar hij in voorarrest zit. Een nieuwe datum wordt zo snel mogelijk gepland.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.