Bootverkopers profiteren van corona: 'Ze vliegen de deur uit'

© ANP
PROVINCIE UTRECHT - Nu veel mensen hun meivakantie door de vingers zien glippen en ook de zomervakantie nog onzeker is, zijn ze toch op zoek naar iets anders. Botenverkopers in de regio profiteren daarvan. Meerdere verkopers zeggen dat het hard gaat met de verkoop.
Die goede verkoop komt voor velen als een verrassing. De gedachte was dat alle coronamaatregelen voor slechte cijfers zouden zorgen, maar het omgekeerde blijkt het geval.

KANON

Bij Jachthaven Achterbos in Vinkeveen bijvoorbeeld is het drukker dan normaal. "Er rijdt er net weer eentje met zijn nieuwe boot het terrein af", zegt Bob Brouwer. De eerste coronaweken waren juist opvallend stil - "toen kon je een kanon afschieten" - maar nu zit de loop er goed in. "Mensen hebben het een paar weken aangekeken, maar nu willen ze wel."
Meerdere bootverkopers zien een run op occasions tot 20.000 euro. Bij Achterbos zijn juist de duurdere modellen in trek: "Wij krijgen mensen die nu niet bij hun boot in het buitenland kunnen en wél nu willen varen. Die kopen er dus nog één."

NIET NAAR GRIEKENLAND

Mark van der Stok uit Baarn zou sowieso gaan zeilen in Griekenland. "Helaas zit dat er niet meer in en dan ga je om je heen kijken. We vonden huren eigenlijk te duur en hebben uiteindelijk maar geboden op een boot in Zeeland. Een kajuitzeilboot van 8,5 meter. Hartstikke leuk."
Van der Stok is van plan de schuit neer te leggen in Eembrugge en dan vooral in de omgeving tochtjes te maken deze zomer. "Ook al zit alles dicht, dan heb je alles aan boord. We hebben een toilet. En als het dan ook nog mooi weer is ... meer heb je niet nodig".

HUURBOTEN GENOEG

Wie de sprong in het diepe niet waagt en het nog even aan wil zien, heeft vooralsnog ook genoeg keuze bij het huren van een boot. Vooral de wat grotere luxere jachten liggen nu werkloos aan de ketting. "Alle jachtcharters worden nu geannuleerd", zegt Jan Kromwijk van jachthaven Marnemoende in IJsselstein. "Normaal verhuren we die veel aan Tsjechen en Duitsers, maar die zeggen nu massaal af."
Kromwijk hoopt wel dat Nederlanders in dat gat gaan springen en dat ze deze zomer ook eens een boot gaan proberen. "Ik verwacht het eigenlijk wel. Ik hoop het, in ieder geval." De verhuur van kleine bootjes loopt al wel redelijk, maar Kromwijk hoopt dat de regels snel versoepeld gaan worden. Anders wordt het voor veel ondernemers aan het water moeilijk. "Zo lang kan het ook niet op slot blijven. Dan worden we een ontwikkelingsland."

EEN MILJARD EURO

Ondernemersorganisatie HISWA-RECRON rekende al voor dat de economische schade door de verlenging van de coronamaatregelen kan oplopen tot 1 miljard euro. Er zouden 20.000 banen op de tocht staan. In sommige gebieden, bijvoorbeeld in Zeeland, zijn havens zelfs helemaal gesloten en dat is de HISWA-RECRON een doorn in het oog.
"Veel vakantieparken en jachthavens bieden meer oppervlakte per persoon dan in een gemiddelde woonwijk", zegt directeur Geert Dijks. "Bovendien liggen ze in dunbevolkte natuurgebieden. Ook het varen met een eigen boot of huurboot kan prima worden geregeld", stelt Dijks.

REGELS

In de provincie Utrecht zijn de regels iets minder streng en mag er in ieder geval nog gewoon gevaren worden. Alleen de bruggen blijven wat vaker dicht dan gebruikelijk in het vaarseizoen. Verder is ook hier het kleine café in de haven natuurlijk niet open en kun je in de jachthavens niet naar de wc.

DRUK

Het is alleen te hopen dat het niet té druk wordt. Bob Brouwer vond het de afgelopen weekenden soms al op het randje, zeker bij de eilanden in de plassen. "Daar kan het best druk zijn. Maar we zien inmiddels ook al handhaving op het water. Met verrekijkers. Dat is ook de eerste keer dat ik dat gezien heb."
De gemeente Stichtse Vecht raadt pleziervaarders in ieder geval aan om op het water ook goed na te blijven denken. Zo is de Mijndense sluis, de belangrijkste toegang tot de Loosdrechtse plassen vanaf de Vecht, zeker tot 1 juni alleen maar open volgens de winterregeling. In het weekend is de sluis tot die tijd helemaal dicht. Wie het water op wil, doet er volgens Stichtse Vecht goed aan van tevoren te bedenken waar je dan precies heen wilt.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.