Van Zanen: 'Burgemeesters treden op bij stiekeme koningsdagfeestjes'

Burgemeester Van Zanen tijdens de Vrijmarkt vorig jaar.
Burgemeester Van Zanen tijdens de Vrijmarkt vorig jaar. © RTV Utrecht
PROVINCIE UTRECHT - Burgemeesters treden op als mensen tegen de regels in alternatieve feestjes gaan organiseren op bijvoorbeeld Koningsdag of Bevrijdingsdag. Dit zei burgemeester Jan van Zanen van Utrecht woensdag in het programma EenVandaag.
"Het is niet verstandig. De maatregelen zijn er niet voor niets. We zijn nu zover gekomen, dus hou alsjeblieft nog even vol. Openbare bijeenkomsten leiden tot versnelde verspreiding van het virus. Dus niet doen, ook niet stiekem. Ik treed op en ik weet zeker dat andere burgemeesters dat ook doen", zei Van Zanen, die ook voorzitter is van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG).
Voor de handhaving van de regels om verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen hebben de gemeenten geld nodig van het Rijk. Volgens Van Zanen hadden gemeenten het financieel al moeilijk voordat het virus uitbrak.
"Qua financiën staat het water tot onze lippen. Ik ga ervan uit dat gemeenten worden gecompenseerd voor de extra kosten die ze maken", zei Van Zanen. "We zijn in gesprek met kabinet en ik heb goede hoop. Ik vind dat gemeenten het verdienen, want ze hebben het al moeilijk genoeg. Het kabinet moet zijn verantwoordelijkheid nemen, want zonder de gemeenten kunnen we het niet."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.