Boetes vanwege illegale barbecue, ook sluiting parkeerplaatsen Baarn tijdens feestdagen

PROVINCIE UTRECHT - In dit liveblog hield RTV Utrecht je ook vandaag weer op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rond het coronavirus. Inmiddels is het liveblog gesloten. Morgen houden we je weer op de hoogte van het laatste nieuws.
In het kort:
- Aantal IC-patiënten gedaald naar 1008, dodental coronavirus nu 4177
- 'Kabinet wil basisscholen in juni weer helemaal open hebben'
- Vanaf 11 mei zijn rechtzaken met procespartijen weer beperkt mogelijk
- Politie houdt extra toezicht op Utrechtse singels
- Het liveblog van gisteren lees je hier
- Plaats je foto op onze kaart en breng de coronacrisis in beeld

21.48 uur Boetes vanwege illegale barbecue in Nieuwegein

Agenten in Nieuwegein hebben vanavond zes boetes uitgeschreven voor de overtreding van de noodverordening. Er waren mensen aan het barbecuen, zo laat de politie op Instagram weten. "Mensen, blijf thuis en houd je aan de regels."

21.15 uur Ook sluiting parkeerplaatsen tijdens Koningsdag en Bevrijdingsdag

De gemeente Baarn sluit parkeerplaatsen bij recreatiegebieden ook af tijdens Koningsdag en Bevrijdingsdag. Dat laat de gemeente weten.
"De landelijke maatregelen tegen verspreiding van het coronavirus geven aan dat iedereen minimaal 1,5 meter afstand moet houden. Daarnaast is groepsvorming van meer dan 3 personen verboden. Het sluiten van parkeerplaatsen voorkomt grote drukte een daarmee onveilige situaties in Lage Vuursche en andere populaire recreatiegebieden zoals het Baarnse Bos en het landgoed rond kasteel Groeneveld."

20.19 uur Burgemeester Stichtse Vecht neemt contact op met nabestaande coronadode

19.34 uur Burgemeester Backhuijs spreekt Nieuwegeiners toe

In een videoboodschap complimenteert burgemeester Frans Backhuijs de inwoners van Nieuwegein omdat zij zich nog steeds aan de coronamaatregelen houden.

19.03 uur Kleine campings kritisch op verlenging coronamaatregelen

Kleine campings zijn kritisch over de verlenging tot 20 mei van vrijwel alle Nederlandse coronamaatregelen. Volgens brancheorganisatie Stichting Vrije Recreatie (SVR) zouden er best wat maatregelen versoepeld kunnen worden, zodat de kleine campings in het land weer open kunnen.
Het steekt de 1200 aangesloten recreatieondernemers dat grote en kleine campings nu over een kam worden geschoren. Op de allerkleinste terreinen is volgens hen ruimte te over en lopen mensen elkaar niet in de weg. Ook de douches zouden gebruikt kunnen worden, door iedereen op de camping op vaste tijden toegang tot het douchegebouw te geven.
"Bouwvakkers, vrachtwagenchauffeurs, heel veel mensen zijn op allerlei plekken aan het werk en van huis. En denk nu niet dat iedere bouwvakker een privé-dixi heeft op de bouwplaats", benadrukt de SVR. "Al deze reizende mensen hebben nog altijd geen extra corona-uitbraken veroorzaakt, dus waarom zou een kampeerder, die heel bewust voor de rust en de ruimte van een kleine camping kiest en zich aan alle regels houdt, een groter gevaar zijn?"

17.09 uur Pleister om coronapatiënten te monitoren

Het UMC Utrecht en Phillips hebben een pleister ontwikkeld, waarmee corona-patiënten op afstand gemonitord kunnen worden. Hiermee krijgen patiënten meer bewegingsvrijheid, terwijl ze toch continu in verbinding staan met de verpleging. Dat is belangrijk, omdat het ziekteverloop bij corona heel grillig is, legt de specialist uit in het AD.
De pleister heeft een draadloze sensor die de hartslag en de ademhaling meet. Die gegevens worden vervolgens naar de controlekamer gestuurd, waar studenten en een vrijwilligersteam van coassistenten het ziekteverloop 24 uur per dag in de gaten.

16.16 uur Opnieuw minder patiënten op intensive care

Het aantal bezette IC-bedden is opnieuw gedaald: ditmaal met 42. Er liggen nu 1008 coronapatiënten op de intensive care, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding. "Als de dalende trend zo voortzet, kunnen we ervan uitgaan dat er over twee weken zo'n 500 covid-19-patiënten op de IC's zijn", aldus Ernst Kuipers bij de NOS.
In de provincie Utrecht is ook een lichte daling op de IC-afdelingen te zien: in het UMC Utrecht liggen op dit moment 28 IC-patiënten (gisteren 32), in het St. Antonius Ziekenhuis 18 (gisteren 19), het Diakonessenhuis telt 10 patiënten op de intensive care (gisteren 14) en het Meander Medisch Centrum heeft 14 IC-bedden bezet (gisteren 16).

16.13 uur Veel animo voor zingen en spelen van het Wilhelmus

Het Concertgebouworkest krijgt veel enthousiaste reacties op zijn voorstel om aanstaande maandag, op Koningsdag, om 10.00 uur het Wilhelmus te zingen of te spelen. Wegens het coronavirus kan dat niet in groepsverband, maar wel individueel vanuit de tuin, vanaf het balkon of van achter het raam. Als we dat allemaal tegelijk doen, gebeurt het ondanks de coronamaatregelen toch samen, is de overweging.
De partijen voor verschillende instrumenten en bezettingen die het orkest beschikbaar stelt via de website zijn inmiddels bijna 50.000 keer gedownload. De Koninklijke Bond van Oranjeverenigingen, die 300 afdelingen rijk is, heeft het evenement zelfs al in het Koningsdagprogramma opgenomen, aldus het orkest.

15.56 uur Dorpshuizen en wijkcentra vrezen voor voortbestaan

Dorps- en wijkcentra in het land vrezen voor hun toekomst tijdens de coronacrisis. De belangenorganisaties Landelijke Vereniging voor Kleine Kernen en LSA Bewoners roepen gezamenlijk om hulp. "Het heeft ons zeer verbaasd dat de dorpshuizen en wijkcentra tot op heden uitgesloten zijn van de tegemoetkoming."
Door de wegvallende opbrengsten van verhuur, grote activiteiten en consumpties staat de exploitatie onder grote druk, meldt de vereniging. Volgens de vereniging zijn dorpshuizen en wijkcentra juist in deze tijd hard nodig. "Als de dorpshuizen en wijkcentra omvallen, betekent dit het wegvallen van een sociaal anker, waaraan juist na de crisis grote behoefte zal zijn."
Landelijke Vereniging voor Kleine Kernen en LSA Bewoners vertegenwoordigen ongeveer 3000 dorps-, buurt- en wijkcentra.

15.21 uur Gemeente De Ronde Venen roept op: koop lokaal!

Inwoners van de gemeente De Ronde Venen kunnen een poster op hun raam plakken met de oproep om bij lokale ondernemers te kopen. "Het is mogelijk om te genieten van de producten van onze lokale ondernemers, terwijl je afstand van elkaar houdt en je alleen winkelt."

15.08 uur Verjaardag in het zonnetje op station Veenendaal

14.57 uur Kamerkoor in Utrecht gaat alle psalmen streamen

Het Nederlands Kamerkoor in Utrecht gaat vanaf 1 mei 150 dagen lang elke dag een van alle 150 psalmen streamen. Het gaat om opnamen uit 2017, toen het samen met andere koren al deze liederen achter elkaar uitvoerde in een speciale marathon, die twee dagen duurde.
"De themas van de psalmen, zoals machteloosheid en lijden, maar ook leiderschap, vertrouwen en hoop, zijn juist in deze tijden bijzonder relevant", aldus het Kamerkoor.
Al de 150 psalmen die in de marathon werden uitgevoerd, zijn getoonzet door een andere componist. Behalve het Nederlands Kamerkoor zijn de Tallis Scholars, Det Norske Solistkor en The Choir of Trinity Wall Street weer te beluisteren, in de gebruikelijke volgorde van psalm 1 tot en met psalm 150.
De psalmen zijn te beleven op de site van het koor.

14.37 uur Uitstel voor mensen die hulp krijgen bij belastingaangifte

Mensen die hulp krijgen bij het doen van belastingaangifte, krijgen hier automatisch uitstel voor. Het gaat om belastingplichtigen die een machtigingscode hebben aangevraagd zodat een vakbond, maatschappelijk dienstverlener, of de Belastingdienst zelf kan helpen met de aangifte.
Zij hebben tot 1 september van dit jaar de tijd om aangifte te doen, omdat ze niet naast degene kunnen zitten die hierbij helpt, wegens de coronamaatregelen. Voor hulp bij aangifte, waar volgens de fiscus "veel mensen" van afhankelijk zijn, is een zogenoemde DigiD-machtigingscode nodig. Als deze is aangevraagd, krijgt de belastingplichtige automatisch uitstel.

14.10 uur Nieuwe cijfers RIVM

Het RIVM meldt dat er de afgelopen dag 123 nieuwe sterfgevallen door het coronavirus zijn gemeld. Het aantal Nederlanders van wie vaststaat dat ze door het coronavirus zijn overleden, is gestegen naar 4.177.
Bekijk hieronder het aantal coronapatiënten per gemeente. Ga met de muis over de kaart om de aantallen te zien.
In de provincie Utrecht zijn nu 2393 personen positief op het coronavirus getest. Dat zijn er 54 meer dan gisteren.

13.35 uur Helemaal niets voor FC Utrecht?

13.18 uur Premier bezoekt moskee in verband met ramadan

13.06 uur Studenten willen oplossing voor door corona gemiste inkomsten

Met #nietmijnschuld als hashtag sturen studenten massaal twitterberichten aan Kamerleden om die te wijzen op hun zorgwekkende financiële situatie in de coronacrisis. "Veel studenten staat het water aan de lippen. Ze hebben al twee maanden geen werk en inkomsten meer", zegt Bas van Weegberg, voorzitter van FNV Young & United. Een student mist gemiddeld 500 tot 600 euro per maand, becijfert Van Weegberg, en dat is vaak de helft van hun inkomen.
Alex Tess Rutten, voorzitter van de Landelijke Studentenvakbond in Utrecht, laat weten al weken aan de bel te trekken, maar een oplossing lijkt nog niet in zicht. De compensatieregeling die er is voor werkgevers komt in de praktijk niet aan bij studenten, stellen de bonden.
In theorie geldt de regeling voor iedereen, maar in de praktijk vallen veel flexwerkers, waaronder studenten, buiten de boot. Studenten en andere flexwerkers worden in veel gevallen "zonder pardon" aan de kant gezet, zeggen de organisaties. Zo worden ze vaak niet meer ingeroosterd, ontslagen of worden ze verwezen naar vakantie-uren of de mogelijkheid om extra te gaan lenen.
Minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) heeft volgens de bonden toegezegd voor deze groep naar een oplossing te kijken. Van Weegberg: "Maar het is inmiddels ruim een maand geleden dat richting bedrijven en vaste medewerkers duidelijkheid is verschaft over compensatie. Flexwerkers, onder wie bovengemiddeld veel studenten, zitten nog altijd in onzekerheid."

13.00 uur Rechtbanken vanaf 11 mei weer beperkt open

Vanaf 11 mei zullen op beperkte schaal rechtszaken weer in fysieke aanwezigheid van procespartijen en verdachten in de zittingszaal worden behandeld. Het gaat om zaken waarin de fysieke aanwezigheid van procespartijen onmisbaar wordt geacht. Strafzaken, jeugd(straf)zaken en familiezaken hebben daarbij prioriteit.

12.40 uur Wattenstaafjes uit de 3D-printer

12.34 uur Aantal faillissementen valt nog mee

Het aantal faillissementen in Nederland blijft tamelijk laag ondanks de coronacrisis. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) gingen er vorige week minder bedrijven op de fles dan een week eerder. In de week tot en met 17 april zijn zestig bedrijven en instellingen bankroet verklaard. Dat waren er 29 minder dan in de voorgaande week. Daarnaast vielen er vijf eenmanszaken om, drie minder dan een week eerder.
Van alle bedrijfstakken had de specialistische zakelijke dienstverlening vorige week het grootste aantal bankroeten, namelijk tien. Bij deze branche horen ook de architecten- en reclamebureaus. Verder zijn er in de groothandel negen bedrijven en in de detailhandel acht ondernemingen failliet gegaan. "Deze aantallen zijn niet per se opmerkelijk. Eerder dit jaar zijn er evenveel of meer faillissementen per week waargenomen in deze branches", aldus het CBS.

12.05 uur Garagebedrijf wast auto's van medewerkers Diakonessenhuis in Utrecht

11.23 uur 'Kabinet wil basisscholen in juni weer helemaal open hebben'

Het kabinet wil dat basisschoolleerlingen in juni weer de hele week naar school gaan, net als voor de coronacrisis. Als de eerste weken van de heropening zonder problemen verlopen, zal dat gebeuren. Dat zeggen bronnen tegen de NOS. Door nog voor de zomervakantie terug te schakelen naar gewone schooldagen kan de achterstand die kinderen oplopen beperkt blijven. De datum waarop de scholen weer terugschakelen naar reguliere lesdagen is nog niet zeker. Dat zou mogelijk al kunnen op 2 juni (1 juni is Tweede Pinksterdag). In dat geval kunnen scholen, afhankelijk van de vakantieregio, nog vier tot zes weken les op de 'oude manier' geven.
Dinsdag werd bekend dat de basisscholen vanaf 11 mei weer open mogen. Het RIVM acht het openen van de scholen veilig genoeg, omdat kinderen een relatief kleine rol spelen in de verspreiding van het virus. Per dag mag maximaal de helft van de leerlingen op school zijn. Voor het speciaal onderwijs geldt die beperking niet, daar mogen ze tegelijk met alle leerlingen starten omdat de groepen daar vaak kleiner zijn.
Het voortgezet onderwijs gaat hoogstwaarschijnlijk 2 juni van start, mits er in de tussentijd geen uitbraken van het virus zijn op scholen. Daar moeten leerlingen 1,5 meter afstand tot elkaar houden.

11.12 uur Lucht blauwer dan normaal

De huidige coronacrisis speelt een belangrijke rol in de strakblauwe luchten van de laatste tijd. Volgens Weeronline is de lucht blauwer dan normaal nu er veel minder wordt gevlogen en er minder CO2-uitstoot is.
Strakblauwe lucht in Utrecht.
Strakblauwe lucht in Utrecht. © RTV Utrecht
Doordat een groot deel van de mensen thuiswerkt, is het aantal auto's op de weg flink gedaald. Ook de industrie ligt deels stil, waardoor minder fijnstof en stikstofoxiden worden uitgestoten. Dat leidt volgens het weerbureau niet direct tot minder wolken, maar zorgt er wel voor dat de lucht veel schoner is. Er is geen of nauwelijks smog, terwijl dat bij droog en zonnig weer vaak wel het geval is. Bovendien staan vliegtuigen massaal aan de grond waardoor er amper nog condensstrepen aan de hemel te zien zijn.
Een staalblauwe hemel komt met droog en stabiel weer vaker voor, maar dag in dag uit is volgens het weerbureau bijzonder. Normaal gesproken is wel wat sluierbewolking zichtbaar die het blauw van de lucht een witte tint geeft. Ook in andere delen van de wereld is de lucht veel helderder dan normaal. Zo is in India de smog grotendeels verdwenen, waardoor inwoners in het noorden van het land voor het eerst in decennia de toppen van de Himalaya weer kunnen zien.

10.21 uur Politie Utrecht houdt extra toezicht op het water

10.04 uur Geen feestelijke opening door corona, maar Broese heeft de deuren geopend in het oude postkantoor aan de Neude

In het multifunctionele project Post Utrecht heeft Broese nu 1800 vierkante meter. Er is plek voor zo'n 90.000 boeken, maar ook tijdschriften, spellen en schrijfwaren zijn er te vinden. De ingang zit aan de Oudegracht-zijde van het voormalige postkantoor.

09.51 uur Gezichtsschild in massaproductie

In het academische ziekenhuis Radboudumc in Nijmegen is een gezichtsschild ontwikkeld, dat vanaf vandaag productie gaat. Het bedrijf Piant in Waalwijk gaat 100.000 schilden per week maken voor zorginstellingen. Het schild bedekt het hele gezicht en biedt extra bescherming tegen spatten bij hoesten, niezen en medische handelingen met een hoog risico, zoals intubatie of uitzuigen.
Het gezichtsschild van het Radboudumc.
Het gezichtsschild van het Radboudumc. © Radboudumc

09.24 uur Ramadan: 'Niet samenkomen en geen groot Suikerfeest'

Als vanavond de zon ondergaat begint de ramadan. Dat betekent dat het een heilige maand is voor de moslims. Tussen zonsopkomst en zonsondergang wordt er gevast. Ramadan ziet er dit jaar wel anders uit dan normaal. Er is geen groot Suikerfeest en deelnemers kunnen elkaar niet opzoeken vanwege het coronavirus. In navolging van premier Rutte, roept de GGD regio Utrecht op om ook tijdens ramadan zoveel mogelijk thuis te blijven.

08.49 uur 'Vang 2500 vluchtelingenkinderen uit Griekse kampen op'

Tientallen politici, bestuurders en BN'ers roepen het kabinet op om 2500 vluchtelingkinderen op te vangen. Het gaat om niet-begeleide kinderen uit Griekse kampen, die ook opgehaald moeten worden. In NRC Next en NRC staat vandaag een paginagrote advertentie.
Volgens Vluchtelingenwerk Nederland staat er, mede vanwege het coronavirus, een catastrofe te gebeuren. De kinderen zijn namelijk niet alleen zonder ouders of begeleiders, maar ook zonder hygiëne. Elf landen, zoals Frankrijk en Duitsland, hebben wel kinderen opgenomen en ook tientallen Nederlandse gemeenten staan klaar om 500 kinderen op te vangen, waaronder Utrecht en Rhenen.

08.23 uur Agent in Utrecht treft uitgestorven stad aan

08.18 uur Huisartsen: waarschijnlijk meer coronadoden dan gedacht

Er zijn bij het Consortium Huisartsengeneeskunde nu 1900 meldingen gedaan van mensen die corona-positief zijn, of bij wie een sterke verdenking van een corona-besmetting is, die als gevolg daarvan zijn overleden of ervoor kozen niet meer naar het ziekenhuis te gaan. Dat blijkt uit cijfers van huisartsen in Nederland op basis van gegevens uit de eigen praktijken, meldt BNR.
Volgens de laatste RIVM-cijfers zijn nu 4054 mensen overleden. Met de cijfers van de huisartsen erbij zou dat totaal dus fors kunnen stijgen. Hoeveel van de 1900 gemelde mensen zijn overleden is niet bekend.

07.41 uur Bewoners studentenhuizen willen als gezin worden gezien

Studenten hebben het lastig met de omgangsregels van het kabinet. Anderhalve meter afstand houden is in veel studentenhuizen niet mogelijk en dus leven de studenten vaak als één groot gezin samen. Maar zo worden ze niet gezien. Als ze buiten in het zonnetje met een paar huisgenoten een biertje drinken riskeren ze een boete. Een petitie moet nu een einde maken aan dit beleid. We spraken vanmorgen met student Nawid Herawi uit Utrecht.
Nawid over de petitie om studentenhuizen als gezin te zien

05.48 uur Run op kleinere boten

Nu veel mensen hun meivakantie door de vingers zien glippen en ook de zomervakantie nog onzeker is, zijn ze toch op zoek naar iets anders. Botenbouwers in de regio profiteren daarvan. "Ik ben al bijna helemaal uitverkocht."

05.42 uur Helft Utrechters werkt thuis

En voorlopig blijven al die mensen nog wel thuiswerken, want het kabinet verlengde de basisregels tot zeker 20 mei. Thuiswerken lijkt de meeste mensen prima af te gaan, al zijn er ook nadelen. Zo heeft meer dan de helft van de mensen wel eens minder concentratie en heeft bijna de helft wel eens mindere productiviteit.

05.38 uur 'Virus was al veel eerder in Nederland'

Het coronavirus was al op 15 februari in Nederland, twaalf dagen voordat de eerste patiënt officieel positief werd getest. Zo waarde het virus lange tijd ongemerkt rond en kon het zijn verwoestende werk doen. Dat schrijft het AD op basis van conclusies van modellenmakers van het RIVM na het onderzoeken van de eerste Nederlandse coronapatiënten.

05.35 uur Cruyff-court in Mijdrecht wordt bezocht, ondanks verbod

Hoewel het voetbalveldje aan de Hoofdweg in Mijdrecht is afgesloten in verband met het coronavirus, zijn er toch nog mensen die er op afkomen, laat de wijkagent weten op Twitter.

05.30 uur Rutte: adviesclub voor 1,5 meter-samenleving

De "maatschappelijke analyse" over hoe de coronamaatregelen kunnen worden afgebouwd, verdient een eigen kring van adviseurs, vindt ook premier Mark Rutte. Een groep experts moet het kabinet gaan adviseren hoe om te gaan met de schaarse ruimte in de 1,5 meter-samenleving en welke sectoren daar bijvoorbeeld voorrang in krijgen. Of het kabinet bestaande adviesorganen inschakelt of een nieuwe commissie moet optuigen, gaat Rutte uitzoeken.
Gisteren debatteerde de Tweede Kamer over de coronacrisis. PvdA-leider Lodewijk Asscher vroeg al langer om zo'n raad. Gisteren klonk de roep vanuit meer partijen om een panel van deskundigen op sociaal-economische onderwerpen, zoals het Outbreak Management Team (OMT) op medisch gebied advies uitbrengt.

05.00 uur Liveblog woensdag 22 april

Benieuwd naar al het coronagerelateerde nieuws dat RTV Utrecht gisteren bracht? Check ons liveblog. Ook vandaag houden we je weer de hele dag op de hoogte.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.