Nieuw bestemmingsplan Oude Tempel Soesterberg: 'meer groen, minder huizen'

Informatiebijeenkomst over Landgoed Oude Tempel
Informatiebijeenkomst over Landgoed Oude Tempel © RTV Utrecht / Lisanne Rutgers
SOESTERBERG - Het college van Soest heeft een nieuw bestemmingsplan voor Landgoed Oude Tempel in Soesterberg, met daarin meer ruimte voor groen. Het vorige bestemmingsplan werd door de Raad van State vernietigd omdat er te weinig rekening werd gehouden met de cultuurhistorische waarde van het landgoed en met de gevolgen voor omwonenden. In juni buigt de gemeenteraad zich over het aangepaste plan.
Volgens wethouder Nermina Kundiç blijft er in het nieuwe bestemmingsplan meer ruimte voor groen. Daardoor is er minder 'uitgeefbare grond' en zullen er dus uiteindelijk ook minder woningen gebouwd kunnen worden. Toch verwacht de wethouder dat omwonenden opnieuw naar de rechter stappen. "Mensen die tegen de bebouwing van het landgoed zijn, zullen ook tegen het nieuwe bestemmingsplan zijn."

PROTEST

Tot nu toe leidde de woningbouwplannen op het historische landgoed tot veel protest. In Soesterberg wordt veel gebouwd en sommige inwoners zien de Oude Tempel als de groene long van het dorp. Een jaar geleden werd er zelfs een mars gelopen om het bosgebied te redden.
Daarnaast ging een aantal omwonenden met succes in beroep tegen het bestemmingsplan. De Raad van State tikte de gemeente op de vingers omdat er onder andere te weinig onderzoek was gedaan naar de gevolgen van woningbouw op het verkeer en geluid. Ook had de gemeente onvoldoende onderbouwd hoe de cultuurhistorische waarde van het landgoed gewaarborgd zou blijven.

WONINGEN

Ondanks het protest blijft de gemeente inzetten op de bouw van huizen. "De druk op de woningmarkt is onverminderd hoog en er is behoefte aan kwalitatief hoogwaardige woningen", schrijft de gemeente. Bovendien is het bouwproject onderdeel van het Programma Hart van de Heuvelrug. Daarin werd in 2004 besloten om Landgoed Oude Tempel te bebouwen, om met de winst groene projecten te bekostigen.
De wethouder vertrouwt erop dat het huidige bestemmingsplan aan alle eisen voldoet. "Anders zou ik het niet voorleggen aan de raad", lacht Kundiç. De oude laanstructuren op het landgoed blijven bestaan en krijgen in het nieuwe plan meer ruimte, waardoor er volgens de wethouder uiteindelijk ook minder woningen kunnen worden gebouwd. In het bestemmingsplan wordt nog steeds gesproken over maximaal 300 huizen.

PARTICIPATIE

Tot nu toe liep de communicatie over het woningbouwproject met omwonenden stroef. De wethouder kon bij een eerdere informatiebijeenkomst nog rekenen op boegeroep. Toch hoopt ze de komende tijd opnieuw met omwonenden in gesprek te gaan. Er komen nieuwe informatie- en inspraakavonden.
Volgens de wethouder kunnen omwonenden en toekomstige bewoners nog invloed uitoefenen op de inrichting van het landgoed. "Het bestemmingsplan is heel globaal", legt Kundiç uit. Bijvoorbeeld de prijsklasse van de te bouwen woningen is nog bespreekbaar. "Als het allemaal sociale huurwoningen moeten worden, dan gaat dat ten koste van groen. Hoe duurder de huizen zijn, hoe meer ruimte er is voor groen."
In juni buigt de gemeenteraad zich over het aangepaste bestemmingsplan. Toch houdt de wethouder er rekening mee dat de schop nog lang niet de grond in gaat. Kundiç rekent erop dat tegenstanders van woningbouw op Landgoed Oude Tempel opnieuw naar de rechter stappen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.