Reguliere zorg start weer op: 'Makkelijker om ziekenhuis uit te zetten dan weer aan te zetten'

PROVINCIE UTRECHT - Vier grote Utrechtse ziekenhuizen zijn druk bezig met het opstarten van de reguliere zorg. Sinds de coronauitbraak kwam dat bijna volledig stil te liggen. Maar hoe pak je dat aan en wie mag er als eerste weer langskomen?
Die vragen leven bij veel patiënten en hun geliefden, maar daar kunnen de Utrechtse ziekenhuizen nog geen duidelijke antwoorden op geven.
"Het was makkelijker om het ziekenhuis uit te zetten dan het weer aan te zetten", zegt Marie Jeanne Douven van het St. Antonius Ziekenhuis. "We zitten nu in de 1,5 meter-samenleving en dat levert complexe problemen op in de coronatijd. Je hebt te maken met schaarste aan middelen, mensen die lang gewerkt hebben en waar we ook zuinig op zijn."
En dan komen er ook veel praktische zaken om de hoek kijken. "Hoe gaan we de patiënt binnen laten? Welke voordeur? En welke looproute gaan ze nemen?" somt ze op.
Vanuit de Nederlandse zorgautoriteit wordt er advies gegeven en dat vindt het St Antonius fijn. "Landelijk zijn hierover richtlijnen gegeven en wij vertalen deze richtlijnen naar onze zorg om zowel patiënten als zorgverleners goed te beschermen. Wij zijn bezig om deze veranderingen vorm te geven en weloverwogen keuzes te maken."

POLIKLINIEKEN OPGESTART
Bij het Diakonessenhuis in Utrecht en Nieuwegein worden op dit moment alle poliklinieken weer opgestart. Patiënten ontvangen persoonlijk bericht hoe dat allemaal in zijn werk gaat.
"Je ziet dat de cijfers nu langer stabiel zijn en dat er meer ruimte vrij komt voor anderen. Deze week hebben we 14 coronabedden en vorige week waren dat er nog 18", aldus voorlichter Arian Kuil.
Volgens hem is het een hele operatie om alles weer op te starten. Maar het begin van deze enorme klus is er. "Het opschalen gaat stap voor stap, zodat we ook voorzichtig terug kunnen voor als het nodig is. Per specialisme wordt gekeken wie het beste als eerste geholpen kan worden, maar het verschilt heel erg per afdeling natuurlijk."
AFSPRAKEN WEER INPLANNEN
In het Meander Medisch Centrum in Amersfoort zijn ze eind vorige week gestart met de voorbereidingen voor het uitbreiden van de zorg. Deze week komen mondjesmaat de eerste patiënten weer langs voor zorg die niet langer kan wachten.
"De behandelend arts bepaalt wie wordt opgeroepen. In het ziekenhuis zijn en worden voorzieningen getroffen in verband met de veiligheid voor patiënt en personeel", zegt communicatiemanager Erik van Goor.
Afgezegde afspraken en operaties worden ook weer ingepland. Het Meander Medisch Centrum benadrukt dat patiënten die weer naar het ziekenhuis mogen komen, benaderd worden. Dus als je geen telefoontje of mailtje hebt gehad, kun je ervan uitgaan dat je operatie of consult nog niet op de planning staat.
"Sommige patiënten kunnen in medisch of sociaal opzicht niet langer wachten op hun behandeling. Door deze zorg weer langzaam op te starten, kunnen we dit op een veilige manier doen", aldus Lioe-Ting Dijkhorst-Oei, voorzitter van de medische staf.
UMC UTRECHT
Het UMC Utrecht is voorzichtig aan het kijken wat er mogelijk is. Het ziekenhuis verwacht volgende week meer duidelijkheid te kunnen geven aan patiënten.
"Nu de instroom van Covid 19-patiënten lijkt af te nemen, komt er voorzichtig weer ruimte om reguliere niet-spoedzorg op te starten. We bekijken nu hoe we dat op een goede manier kunnen doen en vanaf wanneer", aldus woordvoerder Sietzke Vermeulen.
Volgens haar moet er in de komende week meer duidelijk worden en krijgen patiënten vanaf dan informatie.