Verdachte van brandstichtingen in seniorencomplex mag proces in vrijheid afwachten

© Keistadnieuws
AMERSFOORT - Een 59-jarige man die wordt verdacht van brandstichtingen in seniorencomplex Euterpestede in Amersfoort mag zijn proces in vrijheid afwachten. De rechtbank besloot zijn hechtenis te schorsen. De man, die in een van de appartementen woonde, mag in de tussentijd niet meer in de buurt van het Euterpeplein komen.
Op 10 januari brak brand uit in een inpandige afvalcontainer in het gebouw en zes dagen later gebeurde dat opnieuw. Kort na de tweede brand werd de verdachte aangehouden. Op camerabeelden zou te zien zijn hoe hij met een brandende sigaret materiaal in de afvalcontainer in brand steekt. Hij zat vandaag voor het eerst voor de rechter, vanwege de coronamaatregelen was dat via een videoverbinding.

LEVENS IN GEVAAR GEBRACHT

De brandende containers werden beide keren op tijd ontdekt en door de brandweer geblust. Door de rook kwam de fietsenstalling van het complex blauw te staan, waardoor de rookmelders afgingen. Volgens de officier van justitie had er grote schade kunnen ontstaan als dat niet was gebeurd en heeft de verdachte levens in gevaar gebracht.
Waarom de man brand stichtte in het gebouw van woningcorporatie Alliantie is nog onduidelijk. Hij maakte volgens het OM destijds een verwarde indruk. In de rechtszaal werd er verder niets over gezegd en ook de advocaat van de verdachte wil er in dit stadium weinig over kwijt. Volgens haar is het nogal 'difuus' wat er aan vooraf is gegaan.

MAAGKLACHTEN

De verdachte heeft meer dan drie maanden vast gezeten en heeft een slechte gezondheid; hij heeft al geruime tijd last van ernstige maagklachten. Hij heeft geen huisvesting, maar mag bij zijn vriendin in IJsselstein komen wonen. Hij bedankte de rechters voor het vertrouwen en beloofde plechtig zich aan de voorwaarden te zullen houden.
De rechtszaak gaat op 4 juni verder. Als de coronacrisis geen roet in het eten gooit, wordt de zaak dan inhoudelijk behandeld en hoort de verdachte welke straf het Openbaar Ministerie tegen hem eist.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.