Bunschoten gaat voor openluchttheater "à la de Passion"

© RTV Utrecht / Jordi de Jong
BUNSCHOTEN-SPAKENBURG - Bunschoten-Spakenburg moet op 19 september een openluchttheatervoorstelling in het kader van 75 jaar vrijheid krijgen. Dat wil de stichting Vissers in Verzet. De stichting is de afgelopen weken bezig geweest om de eerste voorbereidingen te treffen.
De voorstelling draait om het verzet van de vissers uit Bunschoten-Spakenburg. In september 1944 waren de Duitsers het zat dat de vissers uit het dorp hun paling achterhielden en niet aan de bezetter afdroegen. Zo zat, dat ze de botters naar Stavoren wilden brengen zodat ze een vluchtroute konden creëren naar Noord-Duitsland als de geallieerden met Operatie Market Garden de bovenhand zouden krijgen.

VERGELDING

De vissers kregen lucht van het plan en hebben in de nacht van 18 op 19 september alle boten ontmanteld door onder andere zeilen en helmstokken op zolders te verstoppen en op de fiets naar Nijkerk te brengen. De ochtend erna werd het de Duitsers duidelijk: de botters konden niet meer naar Stavoren.
Als vergeldingsmaatregel liet de bezetter twee schepen aan de kop van de Spakenburgse haven zinken, zodat ook de vissers zelf de haven niet meer konden uitvaren. In de dagen die daarop volgden hebben tientallen vissers botters over de dijk getrokken om toch te kunnen vissen en voedsel als aardappelen en uien op te kunnen halen in Drenthe en Overijssel. "De handel in vis en ander voedsel was immers hun brood", vertelt Henk Koelewijn, initiatiefnemer van het openluchttheater.
Een van de gezonken botters aan de kop van de Spakenburgse haven in september 1944
Een van de gezonken botters aan de kop van de Spakenburgse haven in september 1944 © Museum Spakenburg

'ANGST EN SUCCES'

Dit verhaal moet op 19 september, 76 jaar na de gebeurtenis, nagespeeld worden in de museumhaven van Bunschoten-Spakenburg. "Op botters en de botterwerf, met vooraf opgenomen en livescènes, het visserskoor en het fanfareorkest. Zo proberen we ooggetuigen aan het woord te laten, afgewisseld met scènes", vertelt Koelewijn.
Volgens Koelewijn wordt het evenement een "gelikt spektakel", waarin jongeren de hoofdrol krijgen. Zij doen volgende week auditie om een rol in de scènes te spelen, die in het teken staan van "angst en succes".
Spakenburgse vissers op de dijk, waar ze met tientallen vissers samen botters overheen trokken
Spakenburgse vissers op de dijk, waar ze met tientallen vissers samen botters overheen trokken © Museum Spakenburg

BEVRIJDING VIEREN

Zo hoopt de stichting het "historisch besef" onder jongeren te vergroten. "Dat vinden we belangrijk, omdat we de museumhaven en de botters graag voor de toekomst willen behouden. En we willen graag de bevrijding vieren. Dit evenement zou het slotstuk voor het dorp zijn", aldus Koelewijn.
Als het evenement doorgaat, komt het in een rijtje van historische openluchtspelen die in de museumhaven werden georganiseerd. In 1913 vierde het dorp 100 jaar bevrijding van de Fransen met een soortgelijk evenement. Tien jaar later, in 1923, werd de Inname van Den Briel nagespeeld in het kader van het 25e regeringsjubileum van koningin Wilhelmina.
Dat alle grote evenementen vanwege de coronacrisis tot 1 september geschrapt zijn, maakt voor dit schouwspel vooralsnog niet uit. "We gaan toch door met de organisatie, want we kunnen hem altijd nog uitstellen, desnoods met een jaar. Mocht het allemaal doorgaan, hopen we hier op een mooi festijn à la de Passion."
Een drukke Spakenburgse haven tijdens het openluchtspel in 1913
Een drukke Spakenburgse haven tijdens het openluchtspel in 1913 © Historische Vereniging Bunscote

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.