Utrecht gaat nog niet optreden tegen Airbnb-verhuurders

© Tobias Bos
UTRECHT - De gemeente Utrecht is niet van plan om op korte termijn te gaan optreden tegen huiseigenaren die hun huis via Airbnb aanbieden. Daar vroegen GroenLinks en de PvdA om tijdens een raadsvergadering. Het college geeft aan dat er eind mei meer duidelijk wordt over hoe Utrecht hiermee moet omgaan.
De vragen werden gesteld naar aanleiding van een uitspraak van de Raad van State. Die heeft beslist dat er een vergunning nodig is om woningen te onttrekken aan de woningvoorraad ten behoeve van sites als Airbnb. GroenLinks en de PvdA wezen wethouder Klaas Verschuure (D66) er op dat andere grote steden direct actie hebben ondernomen. Zo zouden er in Den Haag al meteen boetes zijn opgelegd aan huiseigenaren.
Wethouder Verschuure gaf aan dat hij nu nog niet wil gaan optreden, omdat hij eerst wil nadenken over de consequenties van het besluit van de Raad van State. Eind volgende maand komt hij met een voorstel, dat mede gebaseerd zal zijn op landelijk beleid. De gevolgen van de uitspraak worden op dit moment in kaart gebracht, zei de wethouder. Wel bevestigde hij dat het verhuur via Airbnb in Utrecht ook vergunningplichtig is.
Verschuure merkte op dat het probleem op dit moment niet urgent is. Door de huidige crisis komen er nauwelijks toeristen naar de stad. Ook is het nog maar de vraag of er de komende maanden veel expats in de stad zullen verblijven. Daardoor is er ook weinig vraag naar zogenoemde short-stay.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.