Brandweermannen, een carillonbouwer en een jiujitsu-kampioen: deze Utrechters kregen een lintje

BUNNIK - 246 mensen uit de provincie Utrecht hebben vandaag een lintje gekregen. Vorig jaar waren dat er 234. De meeste lintjes werden uitgereikt in Utrecht (28) en Vijfheerenlanden (23).
De versierselen werden vandaag niet opgespeld. Vanwege de maatregelen tegen verspreiding van het coronavirus zijn grote samenkomsten verboden. De meeste burgemeesters hebben de gelukkigen daarom vanochtend telefonisch verrast.
Hier kan je precies zien wie er in jouw gemeente een lintje kreeg. Het verhaal gaat verder onder het kaartje.
Burgemeester Koos Janssen heeft voor elke gedecoreerde uit Zeist een videoboodschap ingesproken en burgemeester Laurens de Graaf van Lopik ging persoonlijk bij alle gedecoreerden het goede nieuws en een taart brengen. In Vijfheerenlanden maakte burgemeester Sjors Fröhlich een speciale show op de lokale radiozender. Tijdens de uitzendingen verraste hij de gedecoreerden in een telefoongesprek dat live werd uitgezonden.
De burgemeester van Vijfheerenlanden achter de radiomicrofoon.
De zestien gedecoreerden in Utrechtse Heuvelrug kregen een bijzonder telefoontje. Burgemeester Frits Naafs belde hen op om hen te vertellen dat ze een lintje gaan ontvangen. Naafs is nog herstellende van een ziekenhuisopname vanwege het coronavirus. De burgemeester heeft zijn taken tijdelijk neergelegd maar maakte voor de lintjesregen een uitzondering.

MEER MANNEN DAN VROUWEN

De traditie van de lintjesregen gaat hand in hand met een andere, namelijk de traditie waarin veel meer mannen dan vrouwen worden onderscheiden. In totaal krijgen vandaag 170 mannen en 76 vrouwen een lintje. Dat beeld is ook in voorgaande jaren terug te zien. Uitzonderingen zijn er ook; in Bunnik, Leusden, Oudewater, Renswoude en Stichtse Vecht worden dit jaar meer vrouwen dan mannen onderscheiden.

KERK EN BRANDWEER

Dat vrijwilligerswerk voor ouderen en de kerk behalve veel voldoening vaak ook een lintje oplevert is geen verrassing. Veruit de meeste gedecoreerden zijn vele jaren actief voor een kerkelijke organisatie. Maar ook vrijwilligerswerk bij Imkersvereniging 'Om en BIJ Rhenen' of 'Stichting Vegen voor Roemenië' kan een lintje opleveren.
Zo ziet een lintje er dit jaar uit.
Zo ziet een lintje er dit jaar uit. © RTV Utrecht
Opvallend is verder dat veel brandweermannen en -vrouwen een lintje krijgen dit jaar. Voorheen ontving een brandweerman bij een jubileum of pensioen automatisch een lintje opgespeld. Sinds dit jaar moet dit apart worden aangevraagd bij de Kanselarij der Nederlandse Orden en dat zorgt voor veel meer gedecoreerde brandweermannen tijdens de lintjesregen. In Vijfheerenlanden worden dit jaar 23 lintjes uitgedeeld, maar liefst 6 daarvan zijn voor brandweermannen.

JIUJITSUI, COC EN CARRILLONS

Bij 246 lintjes horen 246 bijzondere verhalen, maar de volgende namen of functies springen in het oog. Zo is daar Barry van Bommel uit Nieuwegein. Hij is 27 keer Nederlands kampioen jiujitsui geworden en is ook regelmatig tijdens internationale toernooien in de prijzen gevallen. Voor zijn inzet voor de sport wordt hij vandaag Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.
Frans en Toos de Kroon uit Vleuten kregen een lintje voor hun jarenlange inzet voor anderen.
Frans en Toos de Kroon uit Vleuten kregen een lintje voor hun jarenlange inzet voor anderen. © Ingezonden foto
Nieuwegein is nog een Ridder in de Orde van Oranje-Nassau rijker, namelijk beeldend kunstenaar Jan Naezer. Hij exposeert in diverse musea en Prinses Beatrix zou werken van hem in haar privécollectie hebben.
Utrechter Simon Timmerman nam eind vorig jaar afscheid als voorzitter van COC Midden-Nederland. Voor zijn inzet voor de LHBTI-gemeenschap wordt hij Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.
Simon Timmerman, tweede van links
Simon Timmerman, tweede van links © COC Midden-Nederland
In Veenendaal wordt Frank Schalk Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Schalk is al jaren fractievoorzitter voor de SGP in de Eerste Kamer.
Ook Reinold van Zijl uit Harmelen is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Van Zijl is onder andere instrumentbouwer en ontwikkelde een nieuw muziekinstrument, genaamd de 'Clavion', als oefeninstrument voor beiaardiers in opleiding. Hij maakte een mobiel carillonklavier voor het orkest van André Rieu.

MET DE ZWAARDEN

In onze provincie krijgen drie personen de onderscheiding Ridder in de Orde van Oranje-Nassau met de Zwaarden. Deze gaat naar personen die (deels) werken bij defensie. Zo is mevr. C. de Vet uit Eemnes reserve-militair bij het Korps Nationale Reserve. Daarnaast is ze actief als vrijwilliger bij de EHBO en de historische kring van Eemnes. De onderscheiding Met de Zwaarden is vergelijkbaar met een normaal lintje, maar heeft een militaire uitvoering. Het is geen militaire onderscheiding.
Het drietal kreeg gisteren al een telefoontje van Minister Ank Bijleveld van Defensie die hen het heuglijke nieuws bracht.
Met een beetje creativiteit weet burgemeester De Graaf toch een bos bloemen aan mevrouw Wierenga te geven.
Met een beetje creativiteit weet burgemeester De Graaf toch een bos bloemen aan mevrouw Wierenga te geven. © Gemeente Lopik

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.