Gemeente Soest zet veehouder in kwaad daglicht: 'Hij wordt onterecht neergezet als koppige boer'

Boer André met zijn koeien.
Boer André met zijn koeien. © RTV Utrecht
SOEST - De gemeente Soest heeft onterecht een negatief beeld geschetst van een veehouder die al jaren op zoek is naar een nieuwe plek voor zijn boerenbedrijf. Dat concludeerden verschillende raadsleden gisteravond tijdens een digitale informatiebijeenkomst over dit onderwerp. De gemeente schreef dat de boer 'steeds locaties heeft afgewezen', terwijl dit helemaal niet zo is.
Nu blijkt dat boer André van Dorresteijn wel degelijk actief heeft meegezocht en geen enkele geschikte locatie heeft afgewezen, is een groot deel van de gemeenteraad verontwaardigd. De gemeentelijke stukken waarin het negatieve beeld geschetst wordt, zijn ook met de pers gedeeld.

KOPPIGE BOER

Volgens Alex Strengholt van het CDA wordt de veehouder 'neergezet als een koppige boer'. In de documenten van de gemeente staat: "Steeds heeft aanvrager gevonden locaties afgewezen omdat deze naar zijn mening te klein of te ver weg van zijn gronden of te duur waren." Ook zou Van Dorresteijn 'zelf geen nieuwe zoektocht zijn gestart'.
Niets is minder waar, bleek tijdens de informatiebijeenkomst. Volgens de door de gemeente aangestelde onderzoeksleider was Van Dorresteijn en zijn familie zeer betrokken bij de zoektocht. Hij zou meerdere locaties hebben aangedragen en de onderzoeksleider zelfs dagen door het dorp hebben rondgereden.

RECTIFICATIE

Verschillende raadsleden confronteerden de wethouder, Harrie Dijkhuizen, dan ook met deze totaal verschillende omschrijvingen van het verloop van de zoektocht. "De documenten van de gemeente zijn naar de pers gegaan, daardoor staat het ook in de krant", reageerde Rosan Coppes van GroenLinks. "En er is geen rectificatie geweest."
Toch nam de wethouder geen afstand van de door de gemeente gepubliceerde tekst. "Ik heb op een prettige wijze samengewerkt met Van Dorresteijn", gaf Harrie Dijkhuizen toe. Volgens hem komt het door de formulering dat er een verkeerd beeld is ontstaan. "Jammer dat de pers het op die manier oppakt."

CONCLUSIE

Hoewel de oorzaak van het falen van de zoektocht dus heel verschillend kan worden uitgelegd, is de conclusie toch hetzelfde. Er is geen geschikte locatie gevonden voor het boerenbedrijf van André van Dorresteijn. De onderzoeksleider is ervan overtuigd dat de hele gemeente is uitgekamd.
Daardoor is er nog steeds geen oplossing voor Van Dorresteijn. Zijn boerenbedrijf zit binnen de bebouwde kom van Soest en komt in de verdrukking door woningbouw. In 2013 wilden de gemeente en de provincie nog een uitzondering voor hem maken, door nieuwbouw toe te staan in de open polder. Maar op dat besluit kwam de gemeenteraad na de verkiezingen terug.
Om de boer toch tegemoet te komen, besloot de gemeenteraad dat een onafhankelijke partij hem moest gaan helpen bij de zoektocht naar een alternatieve locatie. Die is dus op niets uitgelopen. Voor de raadsleden is de kous daarmee nog niet af. Op 7 mei discussieert de raad verder over dit onderwerp.
De boer mag niet bouwen op zijn grond aan de zuidkant van de Peter van den Breemerweg.
De boer mag niet bouwen op zijn grond aan de zuidkant van de Peter van den Breemerweg. © RTV Utrecht

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.