Raadsvergadering Nieuwegein nu wel thuis te volgen

© RTV Utrecht / Caroline Geijsman
NIEUWEGEIN - Nieuwegeiners kunnen voortaan de gemeenteraadsvergaderingen thuis volgen. Gisteravond was de eerste vergadering die vanwege het coronavirus digitaal wordt gevoerd. Via een livestream is deze vergadering voor iedereen thuis te volgen.
Vanuit een bijna lege raadszaal zit burgemeester Frans Backhuijs de vergadering voor
Vanuit een bijna lege raadszaal zit burgemeester Frans Backhuijs de vergadering voor © RTV Utrecht / Caroline Geijsman
In bijna alle gemeentes kan dit eigenlijk altijd maar in Nieuwegein niet. Het is de grootste gemeente in de provincie zonder live streamingsdienst. Jaren is er gediscussieerd in de gemeenteraad maar de hoge kosten hebben de gemeenteraad een paar maanden geleden doen besluiten dat ze er niet voor gaan.
Door coronamaatregelen toch camera's in de raadszaal van Nieuwegein
Griffier Jan Karens: "In het najaar heeft de gemeenteraad gezegd dat het bedrag wat er toen voor geraamd was, dat zij dat teveel geld vonden om die livestreaming mogelijk te maken." In de zaal hangt dus alleen een audiosysteem want vergaderingen zijn altijd wel achteraf terug te luisteren.
Toch zou deze noodgedwongen situatie misschien voor verandering kunnen zorgen, denkt de burgemeester. Frans Backhuijs, "we kunnen hier veel van leren. Het is in deze zaal best ingewikkeld om de camera's zo in te stellen dat iedereen goed zichtbaar en hoorbaar is. Dat had wat voeten in de aarde en daar is van gezegd 'dat doen we niet'. Maar misschien dat deze ervaring ons helpt om nog eens een keer naar dat vraagstuk te kijken."
De techniek in de zaal wordt speciaal voor de streaming verzorgd
De techniek in de zaal wordt speciaal voor de streaming verzorgd © RTV Utrecht / Caroline Geijsman
De kosten voor een vast camerasysteem in de raadszaal in Nieuwegein zou vier ton kosten. Die kosten zijn zo hoog omdat de zaal flink verbouwd moet worden om iedereen in de vergadering goed in beeld te brengen.

DIGITAAL STEMMEN

Door het coronavirus komt de gemeenteraad niet meer fysiek bij elkaar, maar vergadert via beeldbellen. Door een spoedwet die begin deze maand is aangenomen is het nu ook mogelijk dat er in de gemeenteraad besluiten kunnen worden genomen. In de raadsvergadering in Nieuwegein is donderdagavond dan ook een aantal keer gestemd over voorstellen.
"Hand opsteken gaat wat lastig voor de camera" zegt Karens. Om de beurt is daarom de naam genoemd van het raadslid om een stem uit te brengen. "De burgemeester die noteert de stem en of hij het raadslid gezien en gehoord heeft." Zo is er uiteindelijk digitaal gestemd.

KIJKERS

Nieuwegein mag dan niet gewend zijn aan het thuis volgen van een raadsvergadering, toch wordt er volgens de griffier al aardig gekeken. Er zijn al wat commissievergaderingen op deze manier uitgevoerd en de kijkcijfers vielen hem niet tegen. "De eerste avond hadden we meer dan 160 unieke kijkers. En als je dan bedenkt dat eigenlijk iedereen die een rol heeft in de vergaderingen daar niet bij zit want die zitten in het vergadersysteem, dan is dat natuurlijk best wel leuk. Er zitten ongetwijfeld tientallen inwoners in uit Nieuwegein....en de keren dat hier 160 mensen op de tribune hebben is niet zo heel erg vaak."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.