Corona-uitkering voor veel Utrechtse zelfstandigen vertraagd

PROVINCIE UTRECHT - De gemeente Utrecht heeft problemen om het grote aantal aanvragen van ZZP-ers voor een tijdelijke uitkering te behandelen. Van de 12.000 aanvragen zijn er pas 4.000 uitgekeerd. Het gaat om de TOZO-uitkering, een tijdelijke overbruggingsregeling voor zelfstandig ondernemers.
De regeling is in het leven geroepen vanwege de huidige crisis en bestemd voor zelfstandige ondernemers, waaronder ZZP-ers. De ondernemers kunnen aanspraak maken op een aanvullende uitkering voor levensonderhoud en een lening voor het bedrijfskapitaal om liquiditeitsproblemen op te lossen.
CRISISBRIEF
Eind maart had de gemeente te maken met een piek in het aantal aanvragen, in een week tijd kwamen er 7.050 aanvragen binnen. Volgens de regeling zouden aanvragers binnen vier weken hun uitkering moeten krijgen, maar dat is niet gelukt. Slecht 4.000 uitkeringen zijn tot nu toe uitbetaald, zo laat de gemeente weten.
In de wekelijkse crisisbrief van het college wordt uitgelegd dat er meerdere redenen zijn voor de vertraging. De belangrijkste reden is dat er in het begin veel onduidelijkheid was over de interpretatie van de regels. Ook kwamen er aanvullende voorwaarden vanuit Den Haag. Die extra voorwaarden leidde er toe dat de aanvragers een extra formulier moesten invullen.
MAATWERK
Maar ook de aanvragers zelf zijn verantwoordelijk voor het oplopen van de termijn. De gemeente schrijft: "Daarnaast krijgen we veel aanvragen binnen waarbij de meest basale bewijsstukken ontbreken of niet kloppen. Dat zorgt voor extra werk en een langere doorlooptijd." Uit de brief blijkt niet hoeveel aanvragers geen recht hebben op een tijdelijke uitkering. Het college hoopt binnen twee weken bij te zijn met de uitkeringen. Daarnaast wordt er zo veel mogelijk maatwerk geleverd. Een woordvoerder laat weten: "Indien er ondernemers zijn die in acute geldnood komen, dan mogen ze altijd contact opnemen, maar dan gaat het wel om de ondernemers waarbij het water aan de lippen staat."
De gemeente stelt verder vast dat ondernemers ook bij andere tijdelijke regelingen moeite hebben om hun aanvraag te doen. Bij een deel daarvan speelt de inschrijving bij de Kamer van Koophandel een rol. Die heeft een bepaald coderingssysteem gewijzigd, maar niet elke ondernemer heeft zijn eigen code laten aanpassen. Dat komt ze nu duur te staan, omdat ze niet de juiste code hebben komen ze niet in aanmerking voor bepaalde regelingen.
JONGEREN
In de wekelijkse crisisbrief van het Utrechtse college staat vandaag opnieuw dat de meeste Utrechters zich goed aan de regels houden. Het college constateert wel dat met name jongeren in groepen samen blijven komen.